Neresini düzeltelim?

Merkez Hakem Kurulu’nun yapay zekâ’sı bir garip… Maçlarda, tabiri caizse, kemik sesleri gelmeye başladı, hakem atamaları facia… Haftanın atamalarını görünce şu meşhur fıkra geldi aklıma:

"Çocuğu olmayan Hazreti Davut, Allah’a dua etmiş ve ’Yarabbim bana bir kız çocuğu ver, onu sana kurban edeyim’ demiş... Dua tutmuş; Davut, kızının adını Ayşe koymuş... Gel zaman git zaman, çocuğun kurban edileceği zaman gelmiş. Hz. Davut kızı yatırmış, tam boğazını kesip kurban edecekken Azrail gökten bir keçiyle çıkagelmiş ve ’Kızı bırak, al bu keçiyi kurban et’ demiş..."

Dinleyenlerden biri dayanamamış:

"Yahu bunun neresini düzelteyim... Hz. Davut değil Hz. İbrahim, kız değil erkek, Ayşe değil İsmail, Azrail değil Cebrail, kurban edilen de keçi değil koç olacaktı!"

Maçları seyrettiniz, aşağıda da hakemlerin performans yorumları var. Söyler misiniz lütfen; neresini düzeltelim? Atamalar mı yanlış, hakemler mi kötü, yapay zekâya veriler mi doğru girilmiyor… İnce elenip sık dokunması gereken haftalara girildi artık. İşinizi daha özenli yapmak ister misiniz değerli MHK üyeleri? 

Yorumlara geçmeden, hafta sonu oynanacak Beşiktaş – Galatasaray maçının hakeminin, yine manuel atama ile, Halil Umut Meler olacağını da (bu benim öngörüm) belirtelim…

Not defterimi açmadan, performans değerlendirilmesinin nasıl olduğunu anlatalım… Herhangi bir hakemin, herhangi bir maçtaki “başlangıç” notu 8,4’tür. Hakem, verdiği doğru ya da yanlış kararlarla notunu arttırır veya düşürür.  Bu sayfada da, her hakem için başlangıç puanı, 8,4 olacak

13 yıl boyunca amatör- profesyonel birçok maça çıktım. Kurallar çerçevesinde gördüğümü, inandığım kararları verdim… Bu satırları yazarken de, yine aynı mantıkla, kurallar çerçevesinde gördüğümü inandığımı yazacağım ve puanlama yapacağım. “Uğur Hoca’nın Not Defterine” hoş geldiniz…


ÜMRANİYESPOR (0)- BEŞİKTAŞ (2)

Hakem: Cihan AYDIN (8.4)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Süleyman ÖZAY (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Mustafa SÖNMEZ (8.4)

Dördüncü Hakem: Turgut DOMAN (8.4)

VAR: Serkan TOKAT (8.4) AVAR: Hüseyin GÖÇEK (8.4)  AVAR: Serkan OK (8.4)

Cihan Aydın,  hakemi zorlayacak pozisyon olmayan maçta bariz hata yapmadı. Oyunun gerilmesine izin vermedi. Maçı kontrolü altında tuttu. Kendisini ve ekibini tebrik ediyorum.


KASIMPAŞA (1) – KONYASPOR (2)

Hakem: Yasin KOL (8.3)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Bahtiyar BİRİNCİ (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Ogün KAMACI (8.4)

Dördüncü Hakem: Oğuzhan ÇAKIR (8.4)

VAR: Mustafa İlker ÇOŞKUN (8.4)   AVAR: Suat ARSLANBOĞA (8.4) AVAR: İlker TAKPAK (8.4)

Yasin Kol, daha önceki maçlarına göre, çok başarılı bir yönetim gösterdi. Ancak disiplin değerlendirmelerinde standardı yok. İhtar ( sarı kart) verilmesi ya da verilmemesi konusunda, maç boyunca sıkıntı yaşadı. Kapasitesi bu kadar ancak bu seviyede bu hatalar, bu maçta da olmadı fakat başka maçlarda sıkıntı yaratabilir.

ADANA DEMİRSPOR (5) – KAYSERİSPOR (3)

Hakem: Direnç TONUSLUOĞLU (8.2)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Murat ALTAN (8.3)

İkinci Yardımcı Hakem: Emir Eray EYİSOY (8.4)

Dördüncü Hakem: Fatih TOKAİL (8.3)

VAR: Erkan ENGİN (8.3) AVAR: Ali ŞANSALAN (8.3)  AVAR: Ali Saygın ÖGEL (8.4)

Direnç Tonusluoğlu, en son yönettiği Konyaspor - Antalyaspor maçından bu yana bir arpa boyu yol alamamış. 48. Dakikada Adana Demirspor lehine VAR uyarısıyla verdiği penaltı yanlış. Adana Demirsporlu Onyekuru kale alanı içinde vuruşunu gayet rahat biçimde yapıyor. Kayserisporlu Arif'in müdahalesi, top auta çıktıktan sonra. Hadi VAR hakemi galeyana geldi seni çağırdı. Çağırması da yanlış ya… Yahu Direnç Tonusluoğlu, ne gördün de verdin o penaltıyı? Peki ya 81. Dakikada gösterdiğin kırmızı karta ne demeli? Bariz gol şansı değerlendirmen doğru ancak ihraç ettiğin oyuncu yanlış… Ezbere mi düdük çalıyorsun sen hocam?

GALATASARAY (3) – KARAGÜMRÜK (3)

Hakem: Volkan BAYARSLAN (8.1)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Erdem BAYIK (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Esat SANCAKTAR (8.4)

Dördüncü Hakem: Murat ERDOĞAN (8.2)

VAR: Hakan CEYLAN (8.2) AVAR: Çağdaş ALTAY (8.2)   AVAR: Kemal YILMAZ (8.4)

Zor geçeceği belli olan bir maça yanlış yapılan bir atama. Geçen hafta Trabzonspor - Beşiktaş maçındaki performansı da iyi değildi. Bu maçın skoruna da etki etti.  Galatasaray'ın ilk golünde Oliveira, rakibi Biraschi'nin topa müdahale etme şansını dizi ile bozuyor. Faul verilmesi daha doğru olurdu. Galatasaray'ın ilk penaltısında Nicholas'ın eli doğal konumda değil. Oyuncu, elini dizi ile beraber bariyer olarak kullanıyor ve bu şekilde vücudunu büyütüyor, el topa gidiyor. Hakem Bayarslan'ın bu ihlali kendisinin tespit etmesi gerekirdi. VAR müdahalesi yanlıştı. Galatasaray'ın ikinci penaltısı ise yanlış bir karar... Rashica her ne kadar iki arasında kalıyor gibi gözükse de mücadele omuz omuza. Böyle penaltı olmaz.
Maçın dördüncü hakemi, Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk'un itirazlarını önlemede yetersiz kaldı.


GİRESUNSPOR (2) – BAŞAKŞEHİR (4)

Hakem: Zorbay KÜÇÜK (8.2)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Furkan ÜRÜN (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Emrah ÜNAL (8.4)

Dördüncü Hakem: Muhammet Ali METOĞLU (8.4)

VAR: Özgür YANKAYA (8.2) AVAR: Neslihan MURATDAĞI (8.2)  AVAR: Serkan ÇİMEN(8.4)

Zorbay Hocam, iki iyi maç yönettikten sonra fabrika ayarlarına geri döndü. Başakşehirli Figueıredo’ya 75 ve 90+7 dakikalarda yapılan iki müdahale var, ikisi de penaltı. 90+4’de Giresunspor’un penaltı beklediği bir pozisyon var. Bence Başakşehir kalecisinin müdahalesi temiz ve VAR müdahalesi yanlış. Gereksiz VAR müdahalesine rağmen, Zorbay hoca doğruyu yapmış.

ANTALYASPOR (1) – SİVASSPOR (2)

Hakem: Abdulkadir BİTİGEN (8.2)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Cevdet KÖMÜRCÜOĞLU (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Abdullah Bora ÖZKARA (8.2)

Dördüncü Hakem: Kutluhan BİLGİÇ(8.4)

VAR: Atilla KARAOĞLAN(8.4) AVAR: Alper ULUSOY(8.4)    AVAR: Mustafa Emre EYİSOY(8.4)

Ah Abdulkadir Hocam vah Abdulkadir hocam… Derbi yönetme hayalin, yine suya düştü… Gözünün önündeki elle oynamayı çözemeyip, VAR uyarısı ile penaltı veriyorsun ve derbi hakemi olmak istiyorsun… Bizim Trakya’da bir söz vardır; “Ne ka ekmek, o ka köfte…” Artık, Halil Umut Meler’e kaptırdığın derbiyi, evden seyredersin…

FENERBAHÇE (3) – İSTANBULSPOR (3)

Hakem: Kadir SAĞLAM(8.0)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: İbrahim BOZBEY(8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Anıl USTA(8.4)

Dördüncü Hakem: Tugay Kaan NUMANOĞLU(8.4)

VAR: Halil Umut MELER(8.0) AVAR: Bahattin ŞİMŞEK(8.0)    AVAR: Kerem ERSOY(8.4)

Hadi buyurun cenaze namazına… MHK, yeni prensinin (!) bu performansından sonra ne yapacak merak ediyorum. Fenerbahçe’nin iptal edilen golü, temiz… Pedro’nun İstanbulspor kalecisine müdahalesi yok, top ortada. Normal bir çarpışma bu. Hakem, pozisyon bitmeden düdüğünü çaldığı için, VAR devreye giremez.

22. Dakikada Fenerbahçe’nin kullandığı korner sırasında, İstanbulsporlu oyuncu, kafa ile vurmaya çalışırken kolu ile oynuyor. Top uzaktan geliyor, oyuncu elini kaçırabilir. Net penaltı!!! VAR’ın devreye girmesi gerekirdi.

İstanbulspor’un kazandığı penaltıda ise; Ferdi topu ayağı ile kesmek isterken yerden gelen topla, açık kolu ile oynuyor. Bence, bu pozisyon penaltı. VAR müdahalesi, yoruma açık olduğu için gereksiz… 

Şimdi size soruyorum Sayın Lale Orta ve MHK üyeleri; Kadir Sağlam futbolu biliyor mu?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi

Cemre

26 Şubat 2024 Pazartesi 07:00