Silah Bırakacak PKK’dan Acil Beklenen İki Adım

PKK’nın silahları bırakacağını açıklamasının üzerinden iki hafta geçti. Örgütün birkaç ay gibi kısa bir sürede silahlarını teslim etmesi bekleniyor. Bu süreç somutlaşırsa Meclis’te tüm partilerin katılımıyla bir komisyon kurulması da tartışmaya açıldı. Silah bırakma sürecinde ise karşılıklı iyi niyet göstergesi bazı jestlerin gündeme gelebileceği ifade ediliyor. AK Parti ve MHP’liler iktidarın süreçle ilgili samimiyetini ortaya koymak adına uzun süredir konuşulan hasta mahkumların tahliyesini kolaylaştıracak düzenlemeye “tamam” diyor. Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması beklenen 10. Yargı paketinde hasta mahkumların “ceza ertelemesi ve ev hapsi” gibi seçeneklerle tahliyesi planlanıyor. Silah bırakma sürecinde PKK’nın da ilk etapta bazı simgesel adımlar atabileceği ifade ediliyor. Uzun yıllardır PKK tarafından alıkonulan bazı MİT mensupları ve devlet görevlilerinin serbest bırakılması ile Diyarbakır annelerinin çocuklarının ilk etapta silah bırakıp Türkiye’ye teslim olmasının çok olumlu bir iklim yaratacağı konuşuluyor.

AK PARTİ’DE YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ ATASÖZÜ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan, PKK’nın silah bırakma kararı ile süren yeni “Çözüm Süreci”ne dair farklı toplumsal kesimlerde bir dizi soru işareti ve endişe var. Toplumsal tepkileri sürekli anketlerle ölçen AK Parti’de PKK’nın silah bırakma kararı vermesine karşın “İhtiyatlı iyimserlik devam ediyor” deniliyor. En kaygılı kesimlerin başında tabii şehit ve gazi aileleri geliyor. PKK’nın açıklamasına karşın silah bırakma kararını uygulayacağına dair toplumda endişenin sürdüğü ifade edilirken sürece karşı olanların için de “Tayyip Erdoğan karşıtı, ne olursa olsun hayır diyen” bir kesim de var. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sorunun ortadan kaldırılmasına dair kararlı olduğu ne olursa olsun sonuçlandıracağı ifade ediliyor. AK Parti’nin A takımında yer alan bir siyasetçi bu kararlığı zor bir işe girmenin riskini ve sergilenmesi gereken cesareti “Kaplanın kuyruğunu tutma, tuttuysan bırakma derler. Biz umutluyuz, kolay olmayacak ama olacak” atasözü ile anlatıyor.

MHP VE DEM PARTİ’DEN YENİ ANAYASA YORUMU

Bazı muhalefet temsilcilerine göre iktidarın başlattığı PKK’nın silah bırakma sürecinde DEM Parti’nin desteği alınarak anayasa değişikliği yapılacak, böylece Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yeniden adaylık yolu açılacak. 100 maddelik yeni anayasa önerisi hazırlayıp bazı maddelerini kamuoyu ile paylaşan MHP’de “Yeni anayasa istiyoruz, ama bu süreci anayasa ile ilişkilendirmek doğru değil” deniliyor. Erdoğan’a üçüncü dönem yeniden adaylık hakkı için bir anayasa değişikliğinin topluma anlatılamayacağı ifade edilirken, Cumhurbaşkanı seçilmesi için gerekli yüzde 50+1 oy şartının 40+1’e düşürülebileceği iddiasına da daha önce MHP lideri Bahçeli’nin “Muhtar seçmiyoruz, Cumhurbaşkanı seçiyoruz” sözleriyle yanıt veriliyor, “Bu konuda taviz verilemez” deniliyor. DEM Parti’de de “yeni anayasa tartışmasına karşı çıkmayız, masa kurulursa otururuz ama sadece Erdoğan’ın iktidarını güçlendirecek bir anayasa değişikliğine onay vereceğimiz iddiası, büyük bedeller ödediğimiz demokrasi, özgürlük mücadelesi dikkate alınırsa bize büyük haksızlık olur” deniliyor.

MHP’DE İMAMOĞLU’NA OPERASYON RAHATSIZLIĞI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklandığı operasyonda geçtiğimiz hafta üçüncü, dördüncü dalga olarak nitelendirilen gözaltılar yapıldı. Bugüne kadar yaklaşık 250 kişinin gözaltına alındığı operasyon sürecine yönelik iktidar içinde ve iktidar ortağı MHP’de tepkiler olduğu biliniyor. Özellikle MHP’de “operasyonun yapılış şekli, zamanlaması ve iletişimine” dönük ciddi eleştiriler var. MHP’de yürütülen operasyonla ilgili hatalar şöyle sıralanıyor:

-Yolsuzluk varsa İBB Başkanı olması fark etmez, elbette soruşturulur, ama bu tutuklama yapılmadan yürütülebilirdi.

-Türkiye’nin ana gündemi “Terörsüz Türkiye” olmalıydı. PKK’nın silah bırakma süreciyle ilgili tarihi gelişmeler yaşanırken yapılan bu operasyon söz konusu önemli gelişmeyi bırakın ikinci, üçüncü sıraya, neredeyse yirminci sıraya itti. Türkiye 2 aydır bunu konuşuyor.

-Operasyonla ilgili toplumsal algı da iyi yönetilemedi. Operasyonu en çok Melih Gökçek ve oğlu savunuyorsa burada sorun var demektir.

PARA NEREDE PARA?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınıp tutuklanmasıyla başlayan soruşturmada her hafta yeni bir dalga operasyon yapılıyor. Üçüncü operasyonda ayniyat saymanının, dördüncü operasyonda koruma müdürünün alınması da soruşturmanın iyice sulandırıldığı yorumlarına neden oluyor. Operasyonun somut delile dayanmadığı, gizli tanık ve tehditlerle itirafçılar yoluyla yürütüldüğü, her geçen gün de bu tablonun daha da netleştiği ifade ediliyor. Sürdürülen operasyonu yakından takip eden hukukçu bir milletvekili, milyarlarca liradan bahsedilen birçok yolsuzluk iddiasının havada kaldığına dikkat çekerek, “Yolsuzluk varsa ortada büyük paralar olmalı. Bu paralar tespit edilmeli, bulunmalı. İki ay geçti. Para nerede para?” diye soruyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Perde Arkası Arşivi