Yapay zeka mı arızalandı?

Merkez Hakem Kurulunu (MHK) anlamak çok güç. Trabzonspor-Beşiktaş maçını yönetmek için yapay zekâ(!) ile belirlenen hakemin doğru olmadığını düşünürken, (bir önce hafta Beşiktaş maçının AVAR hakemi olması, Aboubakar’ın ihraç edilmesi gereken pozisyonda uslu uslu VAR odasında oturması, Fenerbahçe- Kayserispor kupa maçındaki performansı daha önce Trabzon’da saha içinde saldırıya uğraması vb…) diğer maçlardaki hakem performansları da çok konuşulacak düzeydeydi.

Açalım bakalım, Not defterimizi… Uğur Hoca’nın not defterine hoş geldiniz…


ANTALYASPOR (3) – ALANYASPOR (1)

Hakem: Tugay Kaan NUMANOĞLU (8.0)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: İbrahim BOZBEY (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Samet ÇİÇEK (8.4)

Dördüncü Hakem: Emre KARGIN (8.4)

VAR: Alper ÇETİN (8.0)     AVAR: Ali ŞANSALAN (8.2)  AVAR: Ekrem KAN (8.2)

Daha önce de yazdım; Tugay Kaan Numanoğlu pişmeden yakılan bir hakem. Süper Lig kariyerinin 8. maçına çıkan hakeme; “al sana derbi” dersen olacağı bu… Artık Kaan Numanoğlu’ndan üstün bir hakemlik performansı beklemek yersiz… 

Bu maçta da Doğukan’ın Efecan’ın bileğine 14.dakikada, taç çizgisinin üzerinde vurması var. Net kırmızı.45+1’de Antalyasporlu Veysel, Alanya ceza sahası içinde topa vurmak için sıçradığı sırada rakibi tarafından itiliyor.VAR hakem arkadaşlar o sırada dizi izliyordu herhâlde…Bu da bariz bir penaltı. Skora etki eden bir performans. 


GALATASARAY (6) – KAYSERİSPOR (0)

Hakem: Mustafa Kürşad FİLİZ (8.0)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Cevdet KÖMÜRCÜOĞLU (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Candaş ELBİL (8.4)

Dördüncü Hakem: Yiğit ARSLAN (8.4)

VAR: Mustafa İLKER ÇOŞKUN (8.3) AVAR: Suat ARSLANBOĞA (8.3)   AVAR: Ceyhun SESİGÜZEL (8.3)

Mustafa Kürşad Filiz’in tek şansı, skorun bu kadar açık olması.  Maçın 10. Saniyesinde Nelsson’un Mensah’a yaptığı hareket net faul ve sarı kart olması gerekirdi. İkisini de vermedi. Yine ilk yarıda Rashica’nın Kemen’e sarılması var. Avantaj oynatması doğru. Pozisyon bitimimde sarı kartını kullanması gerekirdi. Galatasaray’ın kazandığı iki penaltı da doğru… İlkinde; Thiam Kerem’in bileğine basıyor. İkincisinde ise Majıd Hüseyni’nin ayağı, Torreria’nın yüzüne geliyor. Kürşad Filiz’in önündeki pozisyonu VAR’a bırakmasını anlamak güç. 45+13’de Nelsson, Thiam’a hem sarılıyor hem de çelme takıyor. Bariz gol şansı kriterleri oluşan bu pozisyon kırmızı kart olmalıydı. VAR hakeminin de devreye girmesi gerekirdi. Galatasaray’ın 5. Golü öncesi Mertens faulü çok güzel almış.

İSTANBULSPOR (1) – BAŞAKŞEHİR (0)

Hakem: Mert GÜZENGE (?)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Yusuf BOZDOĞAN (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Kamil ÇETİN (8.4)

Dördüncü Hakem: Abdullah Buğra TAŞKINSOY (8.4)

VAR: Serkan TOKAT (8.4) AVAR: Çağdaş ALTAY (8.4)  AVAR: Kemal YILMAZ (8.4)

Bir hakem hiç mi aşama kaydedemez? Mert Güzenge’yi amatör ligde yönettiği maçlardan tanırım. O günlerde hakemliği daha iyiydi. Bırakın Süper Lig’i, Birinci Ligde de yönettiği her maçı kötü. Mert; “çabalamayın benden hakem olmaz” diyor. Ve bu konuda haklı… Mert Güzenge’den Süper Lig ve Birinci Lig seviyesinde hakem olmaz…

ADANA DEMİRSPOR (5) – KASIMPAŞA (0)

Hakem: Ümit ÖZTÜRK (8.2)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Osman Gökhan BİLİR (8.2)

İkinci Yardımcı Hakem: Mehmet Salih MAZLUM (8.2)

Dördüncü Hakem: Adnan Deniz KAYATEPE (8.4)

VAR: Bülent BİRİNCİOĞLU (8.4) AVAR: Özgür YANKAYA (8.4) AVAR: Mehmet Emin TUĞRAL (8.4)

Uzun zamandır maç alamayan Ümit Öztürk, ayağına kadar gelen şansı kullanamadı. Yardımcıları da dahil olmak üzere kötü bir performans sergilediler. Maç skorunun bu kadar açık olması tek şansları. 

FENERBAHÇE (2) – ANKARAGÜCÜ (1)

Hakem: Atilla KARAOĞLAN (8.0)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Serkan OK (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Esat SANCAKTAR (8.4)

Dördüncü Hakem: Hüseyin GÖCEK (8.4)

VAR: Erkan ENGİN (8.2) AVAR: Bahattin ŞİMŞEK (8.3) AVAR: Süleyman ÖZAY (8.3)

Geçen hafta Abuobakar’ı rakibine vurmasına rağmen atamayan Atilla Karaoğlan’a bu maçı verirsen, olacağı budur Lale Hocam. On gün önce yönetmeye çalıştığı (!) Beşiktaş- Giresun maçında da sertlikleri kontrol altına alamamıştı, bu maçta da alamadı. O maçta da garip sarı kartlar kullanmıştı bu maçta da hatalı kartlar çıkardı. Kendi içinde standartlı olsa da, futbol böyle bir oyun değil. 

Maçın devre arasında kendisine gelip dokunarak itirazda bulunan Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus’a sarı kart çıkartamadı. Jesus, ‘postasını’ koyarak arkasını döndü gitti resmen. O dakikadan sonra yardımcısına kart göstersen ne göstermesen ne?

64. dakikada Fenerbahçe ceza alanı çizgisi üzerinde hava topu mücadelesinde Arda, eliyle Kıtsıou’nun yüzüne vuruyor. Bu net bir faul ve sarı kart. Ancak faul yeri, bence, ceza alanının dışında.

 84. Dakikada, Fenerbahçe’ye verilen penaltı ise skandal… İrfancan, çok güzel yedirmiş penaltıyı. Futbol temaslı bir oyundur. İrfancan, rakibinin önüne penaltı almak için geliyor kendisini arkaya doğru yaslıyor. Rakibi de pozisyon almak için kendisine dokununca atlıyor. Soru şu: Aynı pozisyonda Ankaragücü lehine penaltı verilse ne olurdu?

Ankaragücü’nün attığı golde, ofsayt yok. Yardımcı hakem Serkan Ok’u tebrik ederim.

GİRESUNSPOR (1) – SİVASSPOR (0)

Hakem: Yaşar Kemal UĞURLU (8.1)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Serkan ÇİMEN (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Selahattin ALTAY (8.4)

Dördüncü Hakem: Ömer Faruk TURTAY (8.4)

VAR: Abdülkadir BİTİGEN (8.4) AVAR: Burak PAKKAN (8.4) AVAR: Mustafa SÖNMEZ (8.4)

Yaşar Kemal Uğurlu, 8 hafta sonra maç yönetti. Vetolu olduğu geliyordu kulağımıza. Maçın kontrolünü kaçırmasına ramak kaldı nerdeyse… Disiplin uygulamaları facia… İlk yarının sonunda, net üç sarı kartı atladı. FIFA kokartını hak etmeyen bir performans sergiledi.


TRABZONSPOR (0) – BEŞİKTAŞ (0)

Hakem: Volkan BAYARSLAN (8.4)

Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Serkan OLGUNCAN (8.4)

İkinci Yardımcı Hakem: Erdem BAYIK (8.4)

Dördüncü Hakem: Kadir SAĞLAM (8.4)

VAR: Mete KALKAVAN (8.4) AVAR: Zorbay KÜÇÜK (8.4)   AVAR: Ali Saygın ÖGEL (8.4)

Maçta kendini zorlayacak pozisyon olmadı. Oyun, çok sertleşmedi. Oyuncuların niyeti topla oynamaktı. Buna rağmen, yaptığı hatalarla maça çomak sokacak gibi de oldu açıkçası. Bu maç için doğru isim olmadığı düşüncemin arkasındayım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi

Cemre

26 Şubat 2024 Pazartesi 07:00