Begüm Erdoğan

Begüm Erdoğan

Kimi Gider, Kimi Geçer

Z kuşağının ilişkilenme biçimleri hakkında çok şey konuşuldu. Ancak ekrana “Kimler Geldi Kimler Geçti” gibi taşındığını gördüğünüzü zannetmiyorum. Oldukça suni bir şekilde tasvir ediyor dünyayı Netflix’in bu yeni dizisi ve dijital çağda değişen yeni ilişkilenme biçimleri hakkında bizlere yabancı olmayan bir hikaye anlatıyor.

Kimler Geldi Kimler Geçti, 2024 (Netflix)

kimler-geldi-kimler-gecti-resim.jpg

Serenay Sarıkaya’nın başrolde olduğu dizi, genç bir avukat olan Leyla’nın üzücü bir ayrılığın ardından yeniden aşk hayatında mutluluğu arayışını anlatıyor. Arkadaşlarının da desteğiyle hızlıca aşkı bulmaya çalışır gibi görünen ancak bunun ötesinde, aslında acı çeken bir kadını izliyoruz. Leyla içten içe bu acıyı yaşamaktansa kendisini aldatan erkek arkadaşının yerine başkalarını koymaya çalışıyor ve işler oldukça karışık bir hal alıyor.

Modern ilişkilenme biçimlerindeki “Her an köşeden daha iyi bir aday çıkabilir, şu an bu insanlayım ama daha iyisi de gelebilir” zihniyetinin ilişkiler için ne kadar zedeleyici olduğunu da gösteriyor. Bu sırada Instagram’da genç beyinlere sürekli servis edilen “o size şöyle yapıyorsa bu ‘lovebombing’dir” böyle yapıyorsa “benching”dir diyen safsataya da değiniyor. Bu kelimeleri içeren bölüm isimleriyle, psikolojik danışmanlığın Instagram’da reels üzerinden yapıldığı güncel duruma parmak basıyor aslında.

Bir Küçük Eylül Meselesi, 2014 (PuhuTv)

bir-kucuk-eylul-meselesi-resim-2.jpg

Bu film ve “Kimler Geldi Kimler Geçti” dizisi arasında on sene zaman olmasına rağmen, burada da ana karakter olan genç kadının modern ilişkilere yaklaşımı benzer bir noktadan oluyor. Konusuysa şöyle: Eylül adlı genç bir kadının geçirdiği hafıza kaybının ardından, Bozcaada'da tanıştığı ve daha önce tanıdığını hatırlamadığı Tekin ile olan ilişkisini yeniden keşfeder. Hafızasındaki boşlukları doldurmaya çalışırken, geçmişiyle yüzleşir ve unutulmuş bir aşkın izlerini sürer.

Bu yapımda konuştuğumuz diziden farklı olarak, ultra yakışıklı bir adama duyulan sevgi ve aşk değil, yumuşak kalpli bir kişiye duyulan sevgi betimleniyor. Film içinde çatışan bu iki değer kümesini de görebiliyoruz aslında. Tabii on sene önce çekilmiş bir film olmasının verdiği bir dezavantaj olsa da filmin çekildiği yerlerin sadeliği, doğanın güzelliği insanın içini okşamaya devam ediyor.

Platformlarda İzleyebileceğiniz Türk Komedi Filmleri

  1. Aile Arasında, 2017 (Netflix, Amazon Video Prime)

Komedi dizileriyle bir kuşağı büyüten ve güldüren Gülse Birsel tarafından yazılan bu filmi, Ozan Açıktan çekiyor. Birsel’in kalemi ve Açıktan’ın vizyonuyla ortaya çıkan sonuçsa harika! İçleri ısıtan, güldüren tatlı mı tatlı bir komedi. Başrolünü Demet Evgar’ın Engin Günaydın ile paylaştığı film, uzun ilişkiden yeni çıkmış iki karakterin, Fikret (Engin Günaydın) ve Solmaz (Demet Evgar), tesadüfen tanışmasını ve Fikret’in şans eseri Solmaz’ın kızının “aile arasında” yapılacak düğün hazırlıklarına dahil olmasını konu alır. Her ne kadar film aşk teması üzerinden de ilerliyor olsa da Türk ailesinin samimi, mizahlı ve tatlı bir resmini de çizmiş de oluyor.

  1. Ölümlü Dünya,2018 (Netflix, TV+)

Ali Atay’ın bu filmi gerçekten çok orijinal. Bu yaratıcılık da Ali Atay, Ali Demirel, Volkan Sümbül ve Aziz Kedi'nin birlikte yazdığı senaryodan ortaya çıkıyor. Yalnız bu sadece bir komedi filmi değil, aynı zamanda bir aksiyon filmi. Mermer ailesini takip eden film, ilk bakışta bir restoran işletmecisi olduğunu düşündüğümüz ailenin aslında kiralık katil olduğu bir kurgusu var. Ayrıca filmin temposu ve mizahı oldukça hızlı ve Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul, Sarp Apak, Irem Sak, Doğu Demirkol ve Feyyaz Yiğit’ten oluşan yetenekli, renkli ve başarılı bir oyuncu kadrosu var. Film hakkında ilgi çekici noktalardan birisi de Türk aile yapısını ve duygularını oldukça güzel koruyarak bir absürt komedinin içine yedirmiş olması. Böylece Türkiye komedi filmlerinin arasında parlamakla kalmıyor, aynı zamanda hoş ve duygulu bir hikaye sunarak izleyenleri içine çekiyor.

  1. Ölümlü Dünya 2, 2023 (Netflix)

bir-kucuk-eylul-meselesi-resim-2.jpg

Bu devam filminde de Mermer ailesi kaldığı yerden serüvenlerine devam etmektedir ancak bu sefer içlerinden biri kaçırılmıştır ve onu kurtarmak zorundalardır. Ancak rica edeceğim, bu filmi önceden karakterleri tanımadan yani ilk filmini izlemeden izlemeye çalışmayın. Bunu söylememin sebebi de tamamen karakterlere dayalı bir komedi sunması. Dolayısıyla hâlihazırda absürt olan konsepte alışkın değilseniz ve karakterleri tanımıyorsanız, gülmeniz biraz zorlaşacak. Ali Atay’ın komedisinin bu kadar güldürmesindeki temel sebep yaratıcı olması ve beklenenin dışına çıkması. Türk komedisinin bel altı müstehcen şakalara ne kadar çok yer verdiği düşünülürse bu önemli bir adımdı. Ancak bu filmde özellikle bir sahnede yoğun cinsel içerikli şaka yapıldığını görüyoruz, hassas olduğunuz bir konuysa dikkatinize sunarım. Bunun haricinde, Feyyaz Yiğit usulü bir şarkıyı içermesiyle de sevilen bir yapım oldu.

  1. Cinayet Süsü, 2019 (Netflix)

Senaryosu Ali Atay, Aziz Kedi ve Feyyaz Yiğit'in yazdığı ve yine Ali Atay’ın yönettiği bu film, bu sefer Cinayet Büroya çeviriyor kamerasını. Film, Başkomiser Emin (Uğur Yücel), dedektif Asuman (Binnur Kaya), dedektif Salih (Cengiz Bozkurt) ve komiser yardımcısı Alaattin’in (Feyyaz Yiğit), ilginç ölümler içeren bir davayı çözmek için çalışmasını konu alıyor. Ölümlü Dünya 2’de olduğu bazı cinsel içerikli şakalar içeriyor film, bunun uyarısını geçelim. Yine de komedi ve polisiye türlerini birleştirerek ulaştığı Ali Atay’a özgü absürt komedi çizgisinden de çıkmıyor. Biraz tartışmaya açık olsa da film, genel itibariyle bazı sosyal mesajlar da vermek istiyor/ ya da sosyal mesajları da vurguluyor. Eğer Ölümlü Dünya’dan sonra hızınızı alamazsanız, Cinayet Süsü izlemek için gayet keyifli bir yapım olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Begüm Erdoğan Arşivi