6 numara meselesi

Yalnız son on günde değil dün de maç boyunca bir 6 numara meselesi vardı Fenerbahçe’de. Milli takım arasından dönüş tıpkı geçen yıl Dünya Kupası arasından dönüş gibiydi. Geçen yıl da o güne kadar herkesi heyecanlandıran bir top oynayan Fenerbahçe, dönüşte inanılmaz tutuk bir futbolla Jesus döneminin sonunu başlatmıştı. Bu yıl da güzel başlayan Fenerbahçe, milli aradan kötü döndü. Antalya karşısında felaket bir ilk yarı oldu. İsmail Kartal’ın hiçbir planı tutmadı.

Aslında İsmail Kartal çıkardığı ilk onbirle hafta içi yaşanan “neden 6 numara transfer edilmedi” meselesini kapatmanın zamanı geldi mesajı vermişti. Orta saha merkezde Zajc ve Fred vardı, iki 8 numara. Yani İsmail Yüksek’in cezasında 6 numarasız çıktı Kartal. Orta sahanın sağında Cengiz solunda Tadiç, ilerde de Dzeko ve hemen arkasında Szymanski vardı. Kanat beklerde de Türkiye’nin hücuma en çok katkı veren isimleri Ferdi ve Osayi… Bu kadar hücumcuyla “Ben maçı Antalyasporun yarı sahasında oynayacağım” diyordu İsmail Kartal. Kadroda iki tane savunmacı vardı, stoper Becao ve Kaleye Livakoviç’in geçmesi nedeniyle üç Türk oyuncu zorunluluğu gereği Serdar Aziz…

Kartal’ın hesapları buydu ama Antalyaspor teknik direktörü Nuri Şahin bu planı bozmak için orta sahada ve önde baskıyla başladı. Hedefi Fenerin hücumcularını kendi sahalarına kilitlemekti. Bunu başarmakla kalmadı Antalyaspor, Fenerin hücum kanatlarını da tıkayınca, Sarı Lacivertliler oyunun kontrolünü rakibe kaptırdı.

Zajc ve Fred takım çıkamadığı için mi etkisiz kaldılar yoksa onlar etkisiz kaldıkları için mi Fenerbahçe ileri çıkamadı, tartışılır. Sanki Zajc yerine Crespo olsa Fenerbahçe daha iyi çıkabilir miydi tartışılır ama en azından Antalya bu kadar pozisyon üretemez hatta o golü de atamayabilirdi.

Sakatlanan Cengiz’in yerine üçüncü dakikada oyuna giren İrfan Can ve solda da Tadiç ilerde yalnız kalınca Kartal’ın hücum umutları havada kaldı.  Dzeko bu durumda fazla geriye gelmek zorunda kalınca kaleye bile gidemedi.

İkinci yarıda çok değişen bir şey yoktu, sadece Fenerbahçe ilerde baskı yapmaya başlayınca bu kez çıkamayan Antalya oldu. Fenerbahçe bundan yararlanarak İrfan Can ile ikinci golü buldu ve devamı gelecek gibiydi ama Zajc’ın kaptırdığı topla Antalya yeniden beraberliği buldu.

İsmail Kartal ikinci yarının başında yapması gereken değişikliği 70. Dakikada yaparak Zajc’ın yerine Crespo’yu oyuna aldı. Dengeler ve maçın kaderi değişti.

İki küçük not; İrfan Can Kahveci dün performansıyla bir kere daha, “benim yerim ilk 11” dedi. 

Halil Umut Meler yine dengesizdi. Osayi’ye 71’de verdiği sarı kart bir utanç vesilesiydi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ümit Sezgin Arşivi