Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Devşirme oyunculara ihtiyaç var

A Milli Erkek Basketbol takımımız, İstanbul'da düzenlenen FIBA olimpiyat ön eleme turnuvasında mücadele etti.

İzlanda, Bulgaristan ve Ukrayna'yı mağlup ederek C grubunu yenilgisiz lider tamamlayan 12 Dev Adam, yarı finalde İsveç'i de eleyerek finale yükseldi. Finalde ise Hırvatistan'a mağlup olan millilerimiz, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları elemelerine katılma şansını kaybetti. 

Turnuva öncesi, takımımızda tatsız bir gelişme yaşandı. Aday kadroya davet edilen devşirme oyuncularımız Scottie Wilbekin ve Shane Larkin'e ulaşılamadı. Takıma katılmak istememişlerdi.

Federasyon Başkanı Hidayet Türkoğlu ve koç Ergin Ataman da bu iddiaları doğrulayıcı açıklamalarda bulundu.

Bu can sıkıcı gelişmenin ardından basketbol yorumcularının bir bölümü, "Milli takımda devşirme oyuncu istemiyoruz, aidiyet hissetmiyorlar" şeklinde yorumlarda bulundu.

Bu görüşe hiç ama hiç katılmıyorum. Elbette ki, bu oyunculara en ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır. Ama özellikle oyun kurucu bölgesi için yeterli yerli bir oyuncumuz olmadığı için devşirme oyuncunun "olmazsa olmaz" bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum.

Kenan Sipahi ve Berk Uğurlu ellerinden gelen mücadeleyi sahaya yansıtıyorlar ama kapasiteleri sınırlı olan oyuncular... Daha çok rotasyonda kullanılabilirler. Bu bölgeye "fark yaratacak" bir oyuncu gerekiyor.

12 Dev Adam'ın turnuva performansını değerlendirecek olursak...

Cedi, Wilbekin ve Larkin'in yokluğunda büyük bir kadro dezavantajıyla turnuvaya başlayan milli takımımız, beklediğimden çok üstün bir performans sergiledi. Turnuvanın ilk dört maçı itibariyle beğendim.

Çok büyük bir mücadele örneği ortaya koyduk. Özellikle, uzun oyuncularımızın etkili oyunu ile hücumda üretkenliğimiz arttı. Elbette bu etkili görüntümüz, rakibimiz olan ekiplerin kalibresi ile de alakalı bir durum. İzlanda, Bulgaristan, Ukrayna ve İsveç, kalite düzeyi olarak oldukça alt seviyede takımlar.

Bana göre, milli takımımızın en sağlam bölgesi uzun forvet (4 numara) ve pivot (5 numara) bölgeleri.

Alperen Şengün, Ömer Faruk Yurtseven, Sertaç Şanlı, Ercan Osmani ve Sadık Emir Kabaca gibi isimlerin bulunduğu bu bölgeler güven veriyor. 4 ve 5 numara pozisyonlarında uzun vadede sıkıntı görmüyorum.

Turnuvanın finalinde Hırvatistan'a karşı moral bozucu bir mağlubiyet aldık. Her anlamda çok kötü bir performans sergiledik. Doğru hücum organizasyonlarını gerçekleştirmekte zorlandık.

Kalibresi düşük dört takıma gösterdiğimiz performansı maalesef Hırvatistan'a karşı gösteremedik ve 2024 Paris Olimpiyat Oyunları elemelerine katılma şansımızı kaybettik.

Görünen o ki milli takım kadrosunda radikal değişimler olacak. Mevcut devşirme oyuncuların durumu ne olur bilmiyorum.

Şu an itibariyle devşirme bir oyun kurucu es geçilemez bir gerekliliktir. Scottie Wilbekin ile yola devam edilir mi?  Bunun kararını Basketbol Federasyonu ve koç Ergin Ataman verecek.

Biraz da Anadolu Efes ile sayısız başarılara imza atan, 2 Euroleague kupası kaldıran, bu sezonun başında ise Yunan temsilcisi Panathinaikos'a imza atan milli takımımız koçu Ergin Ataman Hocamıza değinmek istiyorum.

Kalitesi tartışılmayacak bir isim Ergin Hoca. Çalıştırdığı bütün takımlarda şampiyonluk hedefiyle yola çıkan, üst seviye bir koç.

Son yıllarda, üst düzey hedeflerden biraz uzaklaşan Panathinaikos'a yeni bir hava kazandıracağından asla şüphem yok. Başarılar Ergin Hocam!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi