Futbolda akıl ve kalite

Hep söylenir, iyi futbol akıllı ve yetenekli futbolcularla oynanır. Sparta Trnava karşısında bu gerçeği net biçimde gördük. İyi oyuncuların açamadığı rakip defansı daha iyi oyuncular akıllı ve kaliteli dokunuşlarla rahatça geçtiler.

Eskiden hocalar şans vermek istedikleri oyuncularını Türkiye Kupası maçlarında ilk 11’e alırlardı. Böylece asıl kadrolarını da dinlendirirlerdi.  İsmail Kartal da iki maçtır Konferans Kupası maçlarında aynı yönteme başvuruyor. Dzeko, Tadiç, Ferdi, Fred, İrfan Can, İsmail Yüksek gibi isimler yanında, yedek kulübesindeydi. Tabii elindeki kadronun genişliği de Hoca’ya bu operasyon için şans tanıyor. Çıkardığı bu kadro da aslına bakarsanız iddialı isimlerden oluşuyor. Konferans liginin bir önceki maçında farklı galibiyeti alan takım da buydu.

Spartak Trnava da dersini çalışmıştı,  kadronun yedek ağırlıklı olmasına aldanmadan, havaya girmeden kapalı bir savunma ile başladılar maça. Beşli defansın önüne bir de dörtlü blok kurmuşlardı. Umutları kalabalık çıkabilecekleri kontrataklardı. 

Sakin başladı Fenerbahçe, agresif bir önde baskı uygulamadılar ama Trnava kapanıp topu bıraktığı için oyunun hakimi Sarı Lacivertliler oldu.

Fenerbahçe’de üç oyuncunun ne yapacağı merak konusuydu. Orta sahanın merkezinde sahaya çıkan Crespo ve Zajc ile sağ kanatta yeralan Ryan Kent…

Pek çok Fenerbahçe taraftarının sahada yeteri kadar görmediği için üzgün olduğu Kent, kendini gösterme çabası içindeydi. Basit oynamak yerine ekstra işler yapmaya çalıştıysa da çok da başarılı olamadı ilk yarıda...  Hatta 9. dakikada kalabalık ve hızlı çıkılan toplu atakta bencillik etmese, ilk gol rahat bulunabilirdi. Birkaç pozisyonda da pas tercihlerinde hatalıydı ancak ikinci yarıda takım oyununu hatırladı.

Rakibin katı savunmasını açmak için Mert Hakan çok çaba harcadıysa da başarılı olabildiğini söylemek zor. Zajc bu konuda Mert Hakan’a yeteri kadar destek veremediği gibi etkili de olamadı. Crespo ise defansa verdiği destekle Trnava’nın kontratak umudunu boşa çıkaran isimlerden biriydi. İstediği topları alamayan Batshuayi,  Dzeko’nun yaptığı gibi orta sahaya gelmediği için etkili olamadı, ilerde yalnız kaldı.

Sonuçta ilk yarı Fenerbahçe’nin rakibin kapalı defansını açma çabalarıyla geçti. Yakalanan iki pozisyondan ise yararlanmak mümkün olmadı. Syzmanski, Fred ve Tadiç’i ciddi biçimde aradı Fenerbahçe. Bu devrede Trnava ise pozisyona bile giremedi.    

İkinci yarıya iki takım da daha istekli başladı. Beklenen golün gecikeceğini farkeden İsmail Kartal, 60. dakikada Fred ve Syzmanski’yi orta sahaya Djikuyu defansa aldı ve maçın kaderi değişti. Pas kalitesi ve verimliliği yükselince çok gecikmeden King ile iki gol buldu Fenerbahçe.

Fred ve Szymanski akıl ve kalitenin ne olduğunu bir kere daha gösterdiler.

Tribünler gerisinin geleceğini beklerken, maçın iyilerinden Osterwolde’nin ceza sahası önünde kaptırdığı topla golü buluverdi Trnavalılar. Sonrasında Syzmanski ve Tadiç’in attığı iki gol ofsayt gerekçesiyle VAR’a takılınca maç 2-1 bitti. Böylece Fenerbahçe grup liderliğine oturdu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ümit Sezgin Arşivi