Mutlu Hesapçı

Mutlu Hesapçı

“Kitap bir limandı benim için…” Cemil Meriç

İnsanın hayatına anlam katan en önemli eylemlerden biri kitap okumak. Kitap okuduğunda kendinle kaldığın ve kitabın içindeki sayfalarda yaptığın yolculuk anlatılmaz, yaşanır. Bu noktada insanın zihnini açan, değiştiren, öğreten, eğiten ve kafasında kurduğu çıkmazları çözen en iyi terapi yöntemlerinden biridir kitap. Her kitap benim için bir keşif, hayal arkadaşları edinme yöntemim ve kendimi iyileştirme biçimim diyebilirim.

Cemil Meriç’in anlamlı sözü tamamlıyor hislerimi; “Kitap bir limandı benim için. Kitaplarda yaşadım. Ve kitaplardaki insanları sokaktakilerden daha çok sevdim.”

Bu cümle günümüzde daha da anlamlı hale geliyor, yalnızlaşan insan için en güzel sığınak kitaplar ve onların hayatımızda yarattığı dünya.

40. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı okurlarıyla buluştu

Kitap okuma oranımız çok düşük, artık eskisi gibi kitap okunmuyor desek de ülkemizde kitaba verilen bir değer var ve hepimizin yazarları hayatımızdaki varlığını sürdürüyor. İşte bu noktada İstanbul Kitap Fuarı bizi çok heyecanlandırıyor. Çünkü fuarın içinde sayısız yayınevlerini kitapların arasında dolaşmak, sevdiğin yazarları yakından görmek ve imzasını alabilmenin peşine düşmek o kadar güzel ki! Bu duygularla 40. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı başladı. Biz de okurlar olarak fuarın yolunu tuttuk.

Onur Yazarı Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Ana Tema “Yaşasın Cumhuriyet”

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle bu yıl kırkıncı yılında. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 28 Ekim’de başladı ve 5 Kasım’a kadar devam ediyor. Bu yıl fuarın Onur Yazarı Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, bu yıla yakışan ana teması ise Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında “Yaşasın Cumhuriyet” oldu.

Sevdiğimiz yazarlarla buluşmak o kadar değerli ki!

Fuar 1982 yılından beri aralıksız devam eden katılımcı ve ziyaretçileriyle en köklü fuar olma özelliğini sürdürüyor. 40 yıldır 15 bin yayınevine ve 12 milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptı, kültür-sanat dünyasına önemli katkıları var. Şu an yaşamayan Türk edebiyatının çok önemli isimlerinin de katıldığı fuar her yıl değerli edebiyat insanlarının onurlandırdığı bir etkinlik. Yaşarken yetişemediğimiz yazarların kitaplarıyla onları yaşatırken, yaşarken sevdiğimiz yazarlara yetişmenin heyecanında onlarla bir araya gelebilmek fuarın en anlamlı buluşmaları diyebilirim. Çünkü “Ahhh keşke yaşarken tanışabilseydik, keşke aynı zaman diliminde yaşayabilseydik” dediğim o kadar çok yazarım var ki, eminim sizin de vardır.

Kitap Fuarı’na yurt dışından yayınevleri de katılıyor

Yurt içi ve yurt dışından birbirinden değerli yayınevlerini, yazarları ve okurları ağırlayacak olan İstanbul Kitap Fuarı, 10 salon ve toplam 40 bin metrekarelik alanda kuruldu. Fuara yurt içi ve yurt dışından 998 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor, 400’den fazla kültür etkinliği ve 2000’den fazla yazar imza günü düzenliyor. Aynı zamanda edebiyat dünyamızda uluslararası buluşma olanakları yaratan İstanbul Kitap Fuarı’na 2023 için “Hindistan” odak pazar ülkesi olarak belirlendi. Bu sene yurt dışından Kuzey Makedonya, Almanya, Çin, Romanya ve İran’dan yayınevleri fuarda yer aldı.

Kitap okuyarak hayatımızı değiştirebiliriz!

Bir kitap okudum hayatım değişti cümlesini hayatımda çok kullanıyorum ben… Çünkü her okuduğum romanın, hikâyenin, yazının sonunda ben aynı ben olmuyorum ve okuduğum şeyin etkisinde kalıyorum. Tam da bu noktada Henry Huxleydüşüncelerimin ve duygularımın tercümanı oluyor kurduğu bu anlamlı cümlesiyle; "Okumayı bilen bir kimse kendini yüceltme çok yönlü olabilme yaşamını ilginç, üstün ve kusursuz yapabilme gücüne de sahip demektir."

Bence kitap okuyarak hayatımızı değiştirebiliriz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mutlu Hesapçı Arşivi