Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Final Four’a Anadolu Efes Damgası

ING Basketbol Süper Ligi'ne verilen arada, basketbol heyecanı “Bitci Türkiye Kupası” ile devam etti.

Geçtiğimiz hafta Salı ve Çarşamba günleri oynanan çeyrek final karşılaşmalarında rakiplerini saf dışı bırakan Galatasaray NEF, Fenerbahçe Beko, Darüşşafaka ve Anadolu Efes, Bursa'da düzenlenen Final Four'a katılmaya hak kazandılar.

Final Four organizasyonunun 18 Şubat Cuma günü oynanan yarı final ayağının ilk maçında, Galatasaray NEF ile Fenerbahçe Beko karşı karşıya geldiler.

Karşılaşmanın genelinde, rakibine oranla daha üstün bir oyun ortaya koyan taraf Fenerbahçe Beko idi. Top paylaşımını iyi yaptılar ve önemli oyuncularından gereken verimi aldılar.

Galatasaray NEF ise, Dee Bost, Melo Trimble, Akoon Purcell gibi skorer oyuncularından gereken verimi alamayınca rakibine direnemedi. Belki de sezonun en etkisiz/yetersiz performansını ortaya koydu diyebiliriz.

Karşılaşmayı 64-49'luk gibi kısır ve düşük bir skorla kazanan Fenerbahçe Beko finale yükselen ilk takım oldu.

Bu maçta yaşanan tribün boşaltma olayına değinmek istemiyordum aslında ama, değinmeden de geçemedim. Maalesef her iki takım taraftarları bunu alışkanlık haline getirdiler. İki takım arasında oynanan basket maçlarında bu gerginlik maalesef hemen hemen her maçta yaşanıyor desem yanlış olmaz. Her maçta da bu yapılmaz ki! Sporu, hayatımızı güzelleştiren bir eğlence olarak görmediğimiz ve caydırıcı tedbirler alınmadığı sürece bu olayların son bulacağına inanmıyorum!

Yarı finalin ikinci maçında, direksiyonda tamamıyla Anadolu Efes’in olduğu bir Anadolu Efes-Darüşşafaka karşılaşması izledik.

Darüşşafaka'da müthiş bir motivasyon eksikliği gördüm. Adeta, “Final Four'a neden geldik biz” der gibi bir ruh hali içindeydiler. Yüzdeli dış atıcıları Isaiah Pineiro ve Nathan Boothe'nin kötü günlerinde olmaları ve pivotları Gabriel Olaseni' nin gerekli katkıyı verememesi, Darüşşafaka'nın finale yükselme yolunu tıkadı.

Anadolu Efes cephesinde ise, sezon başladıktan kısa bir süre sonra kadroya dahil olan Elijah Bryant'ın bu forma altındaki en iyi performanslarından birini sergilemesi galibiyette önemli rol oynadı.

Karşılaşmayı 96-71 gibi farklı bir skorla kazanan Anadolu Efes, finalde Fenerbahçe Beko'nun rakibi oldu.

Organizasyonun final maçında, ligimizin en kaliteli kadrolarına sahip iki kulübü olan Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko, 20 şubat Pazar günü karşı karşıya geldi.

Bu maçta da direksiyonu tamamen elinde bulunduran bir Anadolu Efes izledik. Tabi ki bu hakimiyette, Fenerbahçe Beko'nun iki önemli oyuncusunun olmayışının etkisi büyüktü.

Bu oyuncular pivot Jan Vesely ve skorer kısa oyuncu Nando De Colo… Özellikle Vesely'nin yokluğunda, pota altında Adrien Moerman ve Tibor Pleiss ile büyük bir üstünlük kurdu Anadolu Efes.

İkinci periyodun ortalarından itibaren, kısa oyuncularından da çok büyük katkı aldılar. Bu oyuncuların başında Rodrigue Beaubois geliyor. İstikrarlı bir keskin şutör. Peş peşe attığı üçlüklerle, kupa finalinde de takımına gerekli katkıyı sağladı.

Fenerbahçe Beko cephesinde ise, takımın birinci oyun kurucusu pozisyonundaki Pierria Henry'in bu maçta olmayışı nedeniyle oyun kurma anlamında sıkıntılar yaşandı. Çiçeği burnunda transfer Markel Starks, üst düzey hedeflere oynayan bir takımın oyun kurucusu olmaktan çok uzak bir görüntüde.

Karşılaşma sonunda Fenerbahçe Beko'yu 86-72'lik skorla mağlup eden Anadolu Efes, Bitci Türkiye Kupası'nı 12. kez müzesine götürdü. Kendilerini tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi