Begüm Erdoğan

Begüm Erdoğan

BAFTA'dan Nolan'a hürmetler

Geçtiğimiz hafta David Tennant tarafından sunulan İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi (BAFTA) Ödülleri sahiplerini buldu. Gecenin büyük kazananı en iyi film ve en iyi yönetmen dahil 7 kategoride ödülle Chistopher Nolan’ın Oppenheimer’ı oldu. Sinemaseverlerse soruyor: “Jüri üyeleri bizim göremediğimiz ne görüyor Oppenheimer’da?” Neden bu kadar seviliyor? Verilen ödüller, siyasetin gündemin bir parçası nasıl olsa. Elinde gücü bulunduran kesim, sinema ortaya çıktığından beri kendi mesajına uygun filmleri propaganda aracı olarak kullanmış. Ödüller de bunun bir parçası, hangi filmleri yücelttiğimizin bir göstergesi. Tarihi politik ajandalara uygun şekilde konumlandıran bu filmi de bu sebeple bu kadar seviyor olmalı batı dünyası. Gecenin diğer kazananlarıysa şöyle:

  • The Zone of Interest (İlgi Alanı) : Britanya yapımı en iyi film ödülü, en iyi yabancı dildeki film ve en iyi ses ödülüne layık görülmüş. Film, bu yazı kaleme alındığı sırada vizyona henüz girmedi ama sizler bunu okurken vizyonda olacak. O yüzden bu senenin en çok ses getiren filmlerinden olan bu yapıma hemen biletlerinizi alabilirsiniz. Sandra Hüller, hem Bir Düşüşün Anatomisi (Anotomy d’un Chute) hem de İlgi Alanı’yla bu sene iki filmde bangır bangır ismini duyuruyor. Özellikle Bir Düşüşün Anatomisi adlı filmde, karakterini çok iyi anladığını hissediyor izleyenler. Bir Düşüşün Anatomisi de özgün senaryo dalında BAFTA’ya layık görülmüş.

 

  • Uyarlama senaryo alanında ise harika bir kara mizah örneği olarak adlandırabileceğim Amerikan Romanı (American Fiction) filmi ödülle buluştu. Perceville Everett’in “Erasure” adlı romanından uyarlanan film, Amerika’da ırkçılık hakkındaki ikiyüzlülüğe kara mizah üzerinden yaklaşıyor.

 

  • Ülkemizde 8 Mart tarihinde vizyona girecek The Holdovers filmiyse Da’Vine Joy Randolph’a en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü kazandırdı ve en iyi kasting ödülünü de eve götürdü. Bu ödül kategorisinin Oscar’lara da eklendiğini belirtelim ancak iki sene sonra ilk ödülü verilecek.

 

  • Geçen haftaki yazımızda ele aldığımız ve halen vizyonda gösterilmeye devam eden Yorgos Lanthimos imzalı Zavallılar (Poor Things) ise gecenin ikinci en büyük kazanan yapımı oldu. Başrol oyuncusu Emma Stone, “en iyi kadın oyuncu” ödülüne layık görüldü, şahsen Oscar’ı da kaldırmaya yakın olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar Oscar’da rakipleri Sandra Hüller ve Lily Gladstone gibi isimler de olsa, Emma Stone bu sene tüm jürilerin kalbini kazanmış gibi görünüyor.

 

  • Hayao Miyazaki imzalı Çocuk ve Balıkçıl (The Boy and the Heron) en iyi animasyon kategorisini sarsarken, Maripol’de 20 gün (20 days in Mariupol) de en iyi belgesel ödülünü eve götürdü. En iyi çıkış filmi ödülünde ise A24 yapımı ve Savanah Leaf imzalı Earth Mama adlı filmi görüyoruz.

Oyunculara geldiğimizde ise Cillian Murphy’nin Oppenheimer’la en iyi erkek oyuncu ödülünü, yardımcı erkek oyuncu ödülününse Robert Downey Jr. tarafından yine aynı filmle alındığını görüyoruz. Yükselen yıldız oyuncu ödülüyse Mia McKenna-Bruce’a gitti. Kendisinin başrolünde olduğu Nasıl Seks Yaparız (How to have sex) adlı cinsel birlikteliklerde rıza konusunu işleyen çarpıcı filmi şimdi MUBİ’de izleyebilirsiniz.

Platformlarda Yetişkin Animasyonları

Bu hafta sizin için platformlarda izleyebileceğiniz yetişkinlere yönelik animasyonları sıraladık. Bunu yaparken de Simpsons ve SouthPark gibi klasiklerden farklı bir seçki olsun istedik ve değişik tarzda yapımlara yer verdik.

1. Rick ve Morty (Netflix)

Yetişkinlere yönelik animasyon deyince son dönemde akla ilk gelen dizilerden olabilir Rick ve Morty. Dizi, nihilist ve dahi bir bilim insanı olan Rick ile kaygı dolu torunu Morty’nin uzay-zamandaki yolculukları ve maceralarını anlatıyor. Her bölümde farklı bir temayla oldukça yaratıcı başarılı olan bir dizi. Diziyi izleyen okurlarımız da mutlaka vardır ama aynı ses oyuncusunun hem Rick’i hem de Morty’i seslendirdiğini biliyor muydunuz?

2. Hazbin hotel (Amazon PrimeVideo)

Brooklyn Nine Nine’dan tanıyor olabileceğiniz Stephanie Beatriz’in de seslendirenler kadrosunda olduğu animasyon, tatlı ve sempatik görüntüsünün altında oldukça ağır temalar işliyor. Lucifer Morningstar’ın kızı ve cehennemin prensesi Charlie Morningstar’ı takip eden dizi, Charlie’nin cehennemdeki ruhları rehabilite etme çabasını konu alıyor. Bu eğlenceli yapım bir lokmada izleniyor.

3. Invincible (Amazon PrimeVideo)

Babası dünyanın en güçlü süper kahramanı olan Mark’ın güçlerini kazanmasıyla başlıyor dizi. Çok karanlık ve kanlı olarak bilinen Invincible, esinlenildiği çizgi romanları okuyanlara sorulacak olursa, çok daha karanlıklaşacak. İkinci sezonun devam bölümleri de Mart ayında çıkacak, meraklılarına duyrulur.

4. Bojack Horseman (Netflix)

Bojack Horseman 80’ler ve 90’larda meşhur bir aile dizisinin başrol oyuncusu ve ünlü bir yıldızdır. Ancak şimdi yıldızlığının sonundadır ve tükenmiştir. Bu her şey hakkında söylenen aksi ve kaba adamın hikayesi artık bir klasik haline geldi ama söyledikleri hala güncel ve güçlü. Ne zamandır izlemek istiyordum diyorsanız, işte beklediğiniz işaret.

5. Watership Down (Netflix)

Bu tavşanlar hakkında tatlı bir yapım gibi gözükebilir ama işlediği temalar ve duyguları kesinlikle yetişkinlere yönelik. Belki de 1978 yapımı filme aşinaysanız ya da Richard Adams tarafından kaleme alınan kitabı okuduysanız, bu mini diziyi de biliyorsunuzdur. Olivia Coleman, James McAvoy gibi isimlere ev sahipliği yapan yapım; aslında ev, aile gibi temalar işliyor ve hayatın kendisine realistik bir pencereden bakıyor.

6. Arcane (Netflix)

League of Legends oyununun karakterleri ve dünyası baz alınarak yaratılmış bu dizi gerçekten muazzam. Yaşam standartlarının derin bir uçurumla var olduğu Piltover şehrinde geçen hikaye, şiddetle büyümüş ve bununla farklı şekillerde yaşayan Vi ve Jinx adlı iki kız kardeşi izliyor. Görsel tarzıyla çok çarpıcı olan bu yapım, kaynak materyali alıp bambaşka bir seviyeye çıkartıyor. Bu karakterler ve dünya senelerdir var ama onları hiç böyle görmediniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Begüm Erdoğan Arşivi