Begüm Erdoğan

Begüm Erdoğan

OSCAR ADAYLARI PLATFORMLARDA

Jimmy Kimmel’ın bu sene de sunuculuğunu yapacağı Oscarlar ilk defa bir platformda canlı izlenecek! Evet, çok heyecanlı, Disney+’ta hem de. Dublajdan hoşlanmayanlar için alt yazıyla da izleyebileceğimizin müjdesini vereyim. Bu vesileyle bizde Oscar adaylarını çekiştirelim, hangi dalda hangi filmler öne çıkıyor, biraz bunu konuşalım. 

En iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi kurgu dalında kazanması beklenen aday Christopher Nolan’ın Oppenheimer’ı tabii ki. Amerikalı bilim insanı Robert Oppenheimer’ı ve atom bombasının geliştirilmesinde aldığı rolünü anlatan film, hatırlarsanız Greta Gerwig imzalı Barbie’yle aynı gün vizyona girmişti. Hatta sosyal medyada başlayıp, Türkiye dahil pek çok ülkede iki filmi art arda izleme modası çıkmıştı. O zaman iki film baş başa gidiyordu. Şimdiyse durumun hiç alakası yok, Oppenheimer aldı atı, Üsküdar’ı geçti. 

Tabii özellikle en iyi yönetmen dalında Greta Gerwig’in ve en iyi kadın oyuncu dalında da Margot Robbie’nin aday gösterilmemiş olmasının da önemli bir etkisi olmuş olabilir. Bu karar da ne kadar makul bir karardı, tartışmaya açık. Nitekim sosyal medyada da bir hayli ses getirmişti hatırlarsanız. Yine de Hollywood’un en popüler kadın yönetmenlerinden olan Greta Gerwig’in başarısı takdir toplamış gözüküyor, zira kendisi bu sene Cannes Film Festivalinde jüri başkanlığı yapacak. Barbie de en iyi özgün şarkı ödülünde favori ve filmin hali hazırda 8 adaylığı var. Billie Ellish imzalı “What was I made for?” (Ben ne için yaratıldım?) adlı şarkısı da Ryan Gosling’in seslendirdiği “I’m just Ken” de fanların favorisi olarak hala dinlenmeye devam ediliyor.

En iyi ses tasarımı ödülünün gönüllerde ve umarım zihinlerde tek kazanını olduğu aşikar. O da geçen hafta konuştuğumuz Sandra Hüller ve Christian Firedel’in başrolü paylaştığı Jonathan Glazer imzalı “The Zone of Interest” yani Türkçe ismiyle “İlgi Alanı”. Bu öve öve bitiremediğim film aynı zamanda en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi yabancı film (Britanya yapımı olduğu için) ve en iyi uyarlama senaryo dalında da yarışıyor. En iyi uluslararası film ödülünü kazanması için çok sebep var, özellikle bu kadar çok adaylığı olduğu için ancak bu dalda İspanyol yapımı “Kar Kardeşliği” de iddialı bir aday (bkz. 3 Şubattaki yazım).  Kar Kardeşliği, aynı zamanda en iyi makyaj ve saç tasarımı kategorisinden de aday.

En iyi saç ve makyaj tasarımı demişken bu alanda öne çıkan iki iddialı yapım var. Biri Carrey Mulligan ve Bradley Cooper’ın başrolde olduğu ve yine Cooper tarafından yönetilen Meastro, diğeriyse Yorgos Lanthimos’un “Poor Things” (Zavallılar) filmi. Kazu Hiro, Maestro’da Cooper’ı inanılmaz bir beceriyle dönüştürürken, Zavallılar’da da makyaj hikayeye hizmet eden, canlılık ve hayal gücü ekleyen bir unsur olarak oldukça başarılıydı. Ancak Maestro’nun her ne kadar 7 adaylığı olsa da ödülle bir tek bu dalda buluşabilecekmiş gibi duruyor, izleyip göreceğiz. 

Zavallılar ise Emma Stone’un performansıyla ödülden ödüle koşuyor. Yine de belirtmek lazım bu sene en iyi kadın oyuncu dalı gerçekten çok dişli. Özellikle iki filmle öne çıkan Sandra Hüller ve  Martin Scorsese imzalı “Dolunay Katilleri”yle Lily Gladstone güçlü rakipleri. Maestro’daki oldukça başarılı performansıyla Carrey Mulligan da yine bu daldaki favorilerden. Lily Gladstone bu arada bu dalda aday gösterilen ilk yerli Amerikalı kökenli oyuncu olma özelliğiyle de öne çıkıyor. 

Dolunay Katilleri ise bu sene 10 dalda aday gösterilmiş ancak aday gösterildiği hiçbir dalda favori olarak kabul edilmiyor. Martin Scorsese gibi bir ismi, ödüllerle taçlandırmak güzel olurdu ama bir şekilde bu filminin kampanyası sönük kaldı sanırsam. En iyi animasyon ödülünde de benzer bir durum var. Bu dalda kitlelerce sevilen ve saygı duyulan Hayao Miyazaki imzalı “Çocuk ve Balıkçıl”, Spiderman’ın yeni animasyon filmi olan “Spiderman: Into the Spiderverse” ile kafa kafaya vermiş durumda. Gönüllerde Miyazaki favori olsa da Spiderman bu dalda galip gelebilir gibi duruyor. 

En iyi özgün senaryo dalında bu sene beni en çok etkileyen filmlerden olan Justine Triet imzalı ve Altın Palmiye kazanını “Bir Düşüşün Anatomisi” adlı yapım ödülle buluşacak gibi duruyor. Bir kadının kocasının ölümü sebebiyle yargılanmasını takip eden filme rakip ise yine senenin çok sevilen filmlerinden olan “The Holdovers” (Arkada Kalanlar). David Hemingson imzalı komik drama filmi sıkı bir rakip. Aynı filmde yardımcı kadın oyuncu olan Da’Vine Joy Randolph da kendi dalının favorisi konumunda. Hatta Randolph’un bu sezonun en iyi yardımcı kadın oyuncu dalındaki neredeyse tek favorisi olduğunu söylemek bile abartı olmayabilir.

En iyi uyarlama senaryo dalındaysa, sezonun ödül töreni favorisi Oppenheimer, American Fiction (Amerikan Romanı), Barbie, İlgi Alanı filmleriyle yarışıyor. Rekabet oldukça çetrefilli durumda. Ödüllerin ağırlıkla Nolan’a gideceği düşünüldüğünde burada Akademi, Amerikan Romanı’na bir ödül vererek, özellikle bir Afrikalı Amerikalı hikayesini yüceltmeyi tercih edebilir. Yine de genel olarak en iyi film kategorisi kazananına paralel bir sonuç çıkarak Nolan yeniden tebrik de edilebilir. 

En iyi yardımcı erkek oyuncu ve en iyi erkek oyuncu kategorilerine baktığımızdaysa, Oppenheimer yıldızları Cillian Murphy ve Robert Downey Jr. kendi dallarında favori olarak gözüyorlar. Yine de Paul Giammati’nin The Holdovers performansı da Cillian Murphy’den Oscar çaldırtır mı, bilemiyorum. En iyi yardımcı erkek oyuncu kategorisindeyse Ryan Gosling parlayan bir diğer aday. Zaten kendisini bir süre daha Ken olarak hatırlayacağız gibi duruyor.  

En iyi uzun metrajlı belgesel ödülüyse, içinde bulunduğumuz savaş ve vahşet çağına lens tutan “Mariupol’da 20 gün” adlı Mstyslav Chernov imzalı yapıma gidecek gibi gözüküyor. Kısa film adaylarını ayrıca 27 Ocak tarihli yazımızda tartışmıştım, dolayısıyla meraklısının oraya başvurmasını rica ederim. Öyleyse, yarın akşam Akademi Ödülleri’nde buluşalım!

Nerede İzliyoruz? 

Pazar gününü pazartesiye bağlayan gece saat 1.30’da Disney+’lar açılsın! Hollywood’daki Dolby Tiyatrosu’nda yapılacak 96. Oscar Ödül Töreni, Türkiye’de de ilk defa bir platform üzerinden canlı olarak yayınlanacak. Siz de Ryan Gosling’in “I’m Just Ken”i canlı söylemesi için heyecanlıysanız, bilin ki yalnız değilsiniz. Peki bu sezonun aday filmlerini nereden izleyebiliyoruz? İşte sizin için kısa bir rehber:

Netflix

Netflix’te Maestro, Nyad, Nimona, El Conde, Kar Kardeşliği, American Symphony, The After, The Wonderful Story Of Henry Sugar yapımlarını izleyebilirsiniz. 

Disney+

Disney+’ta Bobi Wine: The People's President, Elemental, Indiana Jones ve Kader Kadranı, Flamin' Hot, Galaksinin Koruyucuları 3 yapımlarını izleyebilirsiniz.

Vizyon

The Zone Of Interest, Zavallılar, The Holdovers, Öğretmenler Odası, Çocuk Ve Balıkçıl ise vizyonda gösterimde.

Kiralayarak İzleyebilecekleriniz

Barbie, Oppenheimer, Spıder-Man: Across The Spıder-Verse, The Creator Ve Mıssıon: Impossıble - Dead Reckonıng Part One yapımlarıysa AppleTV üzerinden veya GooglePlay üzerinden kiralayarak izleyebilirsiniz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Begüm Erdoğan Arşivi