Begüm Erdoğan

Begüm Erdoğan

Platformlar Altın Küre’de

Bu hafta Altın Küre ödülleri sahipleriyle buluştu. Peki Altın Küre’ye aday olan ve ödülü kazanan yapımları hangi platformlardan izleyebilirsiniz? Sizin için listeledik, keyifli seyirler.

Netflix 

*Bradley Cooper’ın, Carrey Mulligan’la başrolü paylaştığı ve yönetmen koltuğunda oturduğu filmi Maestro, 4 dalda aday gösterildi, ancak eli boş döndü. 

*Akademi Ödüllerinde olduğu gibi Altın Küre Ödüllerinde de “İngilizce Dışı Filmler” kategorisinde İspanya’yı temsil eden Kar Kardeşliği (Society of the snow) geceyi yalnızca bu kategorideki adaylığıyla kapattı, ödüle ulaşamadı.

*Küba’dan Amerika’ya yüzerek rekor kıran Diane Nyad’in gerçek hikayesini konu alan NYAD’in oyuncuları Annette Benning (başrol) ve en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında Jodie Foster’ı aday göstertti ancak geceyi ödülsüz kapattı. 

*Göremediğimiz Tüm Işıklar (All the light we cannot see) Anthony Doerr’in aynı isimli romanından uyarlanıyor ve kör bir Fransız genç kadının, 2. Dünya Savaşı sırasında muhalif radyo yayımları yapmasını konu alıyor. Dizi değişik çevrelerde beğeni topladı ve bu sene “en iyi mini dizi veya televizyon filmi” kategorisinde aday gösterildi.

*İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth’in hükümdarlığını anlatan, The Crown dizisinde Prenses Diana’yı canlandıran Elizabeth Debicki, “Bir televizyon dizisinde yer alan en iyi yardımcı oyuncu” dalında altın küre sahibi oldu. Dizi 2024 yılında aldığı diğer 3 adaylıkla birlikte toplam 23 Altın Küre adaylığı ve 8 altın küre ödülüyle 6 sezon sürerek 2023 yılında final yapmış oldu. 

*Geçen hafta senenin en iyi dizileri yazımızda da yer verdiğimiz BEEF, aday gösterildiği 3 dalda da ödülleri topladı. Başrol oyuncuları Steven Yeun ve Ali Wong “Bir mini dizi veya televizyon filminde en iyi oyuncu” kategorilerinde ödülle buluşurken dizi de “en iyi mini dizi veya televizyon filmi” kategorisinde de ödülü aldı. Steven Yeun ve Ali Wong Altın Küre’de ödül kazanan ilk ve ikinci Asya kökenli oyuncu olarak tarihe geçti. Bu tarihin 2024 olması üzücü olsa da “en azından gelişme var” diye teselli etmeye çalışacağız artık kendimizi.  

*Ricky Gervais, eski Altın Küre sunucusu (2010, 2011, 2012, 2016, 2020 seneleri) ve komedyen, “Armegeddon” adlı son stand-up gösterisiyle Altın Küre’yi etkilemiş olacak ki “Televizyonda en iyi stand-up perfomansı” dalında ödülle buluştu. Pek çok eleştirmenden kırık not alan gösteri, yine de Ricky Gervais’e bir Altın Küre getirdi. Bu arada Gervais  ödül törenine gelmediği için ödülünü de bizzat teslim alamadı.

Amy Shuemer “Emergency Contact”, Chris Rock “Selective Outrage”, Trevor Noah “Where Was I”, Wanda Sykes “I’m an entertainer” stand-up gösterileri ise aynı dalda yarışan Netflix yapımlarıydı. Bu komedi kategorisinin Altın Küre’ye bu sene yapılan bir ekleme olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Disney+ 

*Doğa’nın Güçleri (Elemental) adlı Disney ve Pixar ortak yapımı fantastik/romantik animasyon film, “En iyi Animasyon” dalında aday gösterildi.

*Eğitimde fırsat eşitliği hakkında söyleyecekleri olan Abbott Elemantary, “En iyi komedi veya müzikal televizyon dizisi” dalında ve başrol oyuncusu Quinta Brunson ile aday gösterildi. Geceye ödülle veda edemese de yayın hayatına başladığı 2021 yılından beri toplam 7 adaylık ve 3 Altın Küre’ye layık görülmüş.

*Gerçek suç podcasti yapan üç dostun hikayesini anlatan “Only Murders in the Building” ile Meryl Streep, Selena Gomez, Martin Short ve Steve Martin de  Altın Küre adaylarındandı. Dizi  kendi dalı olan “en iyi komedi ya da müzikal televizyon dizisi” dalında adaylık aldı ancak hiçbir dalda ödülü toplayamadı. Bununla beraber, dizinin bu seneyle birlikte toplam 12 Altın Küre adaylığı olmuş oldu. 

*Lüks yemek sektöründen çıkıp ailesinin Chicago’daki sandviç dükkanını yönetmeye gelen bir şefin hikayesini anlatan “The Bear” ise  üç Altın Küre ile törenden ayrıldı. Dizinin başrol oyuncusu Jeremy Allen White, “Bir komedi veya müzikal televizyon dizisinde en iyi performans” dalında art arda iki sene ödüle layık görüldü. Dizi bugüne kadar toplam 7 adaylık ve 4 ödül almış oldu.

Amazon VideoPrime

*Air, Ben Affleck tarafından yönetilen, “Air Jordan” ayakkabılarının hikayesini anlatan bir biyografik spor dram filmi ancak nedense “En iyi müzikal ya da komedi” dalında aday gösterilmiş bulunuyor. Geceyi ise ödülsüz noktaladı.  

Daisy Jones & The Six, yayın hayatına 2023’te başlayan ve aynı isimli kitaptan uyarlanan bir dizi. Kurgusal bir müzik grubunu merkezine alan dizi, ilk Altın Küre yolculuğunu 3 adaylıkla noktaladı. 

*Rachel Weisz’ın ikiz olan ana karakterlerin her ikisini de canlandırdığı Dead Ringers, “İkizler” adlı romandan uyarlama. Dizi geceyi Rachel Weisz’a verilen bir adaylıkla noktaladı. 

Marvelous Mrs Maisel, stand-up yapmaya karar veren bir ev kadının hikayesini anlatıyor ve izleyenlerin içini ısıtıyor. Dizi 2023’te final yapana kadar toplam 8 Altın Küre adaylığı ve 3 ödülün sahibi oldu, 2024’te ise sadece 1 adaylığı var. 

AppleTV+

*Brie Larson’ın çok zeki bir kimyager olan ama kadın olduğu için çeşitli olaylar sonucu yemek programı yapmaya başlayan bir bilim insanını canlandırdığı Kimya Dersleri (Lessons in Chemistry), 2024 Altın Kürelerinden yalnızca 2 adaylıkla ayrıldı.

*Ted Lasso, Amerika’dan bir İngiltere futbol takımının koçu olması için transfer edilen, kurgusal Amerikan Futbolu koçunun komik ve dokunaklı hikayesini anlatıyor. 2020’de başlayan dizi 3 sezonun ardından 2023’te ekranlara veda etti. Ancak son sezonunda da başrol oyuncuları Hannah Waddingham ve Jason Sudekis’in adaylıkları dahil toplam 3 dalda Altın Küre adayı olmayı başardı. Böylece, dizinin yayın hayatı boyunca toplam 9 adaylığı ve Jason Sudekis’in aldığı 2 ödülü oldu.

Ted Lasso’nun yaratıcılarının arayı hiç soğutmadan başladıkları yeni yapım “Shrinking”ten geçen haftaki yazımda 2023 senesinin en iyilerini konuşurken de bahsetmiştik. Dizi, Altın Küre serüvenini Jason Segel’in adaylığıyla açtı. Diziye yalnızca 1 adaylık gelmesi henüz rüştünü ispat edip etmediğini sorgulatıyor.  

MUBİ 

Fallen Leaves, Aki Kausmaki tarafından yönetilen, Helsinki’de geçen modern bir romantik komedi tarzı film. Gösterildiği festivallerde büyük ilgiyle karşılanan ve eleştirmenlerden pozitif yorumlar toplayan film, “İngilizce olmayan En iyi Film” dalında ve Alma Pöysti’ye gelen adaylıkla toplam iki dalda Altın Küre adayı oldu. Film, 19 Ocak’ta Mubi’ye geliyor.

TV+

Poker Face, yine geçen hafta sene özeti yaparken konuştuğumuz yapımlardan. Orange is the New Black ve “Russian Doll” yapımlarından tanıdığımız Natasha Lyonne, dizideki oyunculuğuyla aday gösterilmiş. Dizinin başka adaylığı yok.

BluTV

Last of Us, aynı isimli oyundan uyarlanan bir yapım. Çıktığından beri yüksek ilgi gören dizi, Bella Ramsey’e ve Pedro Pascal’a birer adaylık fırsatı sunarken kendisi de “En iyi drama dizisi” kategorisinde aday gösterilmişti ancak geceden eli boş döndü. 

TODTV

Succession, çıktığı günden bu yana konuşulan, hem eleştirmenler hem de  izleyici tarafından oldukça çok sevilen bir yapım. Bu seneyse, son sezonunu yayınlayarak ekranlara veda etti. Ödül gecesinden 9 adaylık ve “En iyi drama dizisi” dahil 4 Altın Küre ile döndü. Dizi, 2018’de yayınlanmaya başladığından beri ödül çevrelerinde oldukça seviliyor, toplam 9 altın küre ödülüne layık görülmüş ve de 18 adaylığı olmuş.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Begüm Erdoğan Arşivi