Begüm Erdoğan

Begüm Erdoğan

Platformlar Emmy’lerde 

Ödül sezonu hız kesmeden devam ederken, Altın Küre’lerden sonra gözler Televizyon Akademisi Ödülleri yani “Emmy”lerdeydi. “Emmy’ler dağıtılmadı mı hala?” diyenleriniz için belirtelim: “Emmy”ler kategorilerine göre yıl içerisinde dağıtılıyor ancak hafta başında dağıtılan “Primetime Emmy Awards” olarak geçen ödüller, tüm “Emmy”ler arasında birçok insan için en dikkat çekici olanı. Ocak ayında yapılmasının sebebi de oyuncu ve yazar birliklerinin grevleriydi. “Emmy” ödül dağıtımının normalde Eylül 2023’te yapılması gerekiyordu fakat bunun yerine 26 ödül sahibi, 15 Ocak 2024’e kadar beklemek durumunda kaldı. 

Ödüllerin sahiplerine gelecek olursak, aslında Altın Küre’de duyduğumuz isimler ve diziler çok farklılaşmadan yine “Emmy”lere taşınmış oldu. Yine de ödül töreni, iyi sunuculuğu ve yaşanan birbirinden güzel anlar sayesinde Altın Küre’yi hiç aratmayan bir program oldu. “Dead To Me” oyuncusu Christina Applegate, MS hastalığına yakalandığını ifade etmesinin ardından ödül sunmak için sahneye çıktığında salondakiler tarafından büyük destek gördü ve ayakta alkışlandı. Ali Wong, Emmy’yi kaldıran Asya kökenli ilk kadın oyuncu oldu. Ayrıca farklı dallarda Asyalı ve siyahi oyuncuların bu sene yoğun bir şekilde ödül almasından dolayı memnuniyet duyduk. Artık izlediğimiz öykülerde ve onlara can veren oyuncularda değişim olması şart olmuştu. Doğru ve makul temsil için biraz geç kaldılar ama yine de kabul diyoruz. Ne diyelim? 

Gecenin yıldızlarıysa “BEEF”, “Succession” ve “The Bear” oldu. Bu üç yapım da kendi kategorilerinde ödülleri silip süpürdü.  Bu dizilerden bolca bahsettik geçtiğimiz haftalarda. “Primetime Emmy” Ödüllerinin kazananları şöyle: 

The Bear (Disney+)

Komedi dalında yarışan “The Bear”, başarılı bir şef olan Carmen’in vefat eden kardeşinin sandviç dükkanını miras alması ve iyi bir işletmeye çevirme çabasını anlatıyor. Dizi “Komedi dalındaki en iyi dizi” “Bir komedi dizisinde en iyi yönetmenlik” dalları da dahil olmak üzere on dalda “Emmy”le buluştu. 

Succession (BluTV, PrimeVideo, TOD)

“Televizyonun en kötü ailesi” diyebileceğimiz  Roy ailesini konu alan dizi, “Emmy”leri altı ödülle kapadı. “En iyi drama dizisi” “Bir drama dizisindeki en iyi yönetmen” kategorilerinde ödül aldığı gibi bir de Kieran Culkin “Bir drama dizisinde en iyi erkek başrol oyuncu”, Sarah Snook “Bir drama dizisinde en iyi kadın başrol oyuncu” ve Matthew Macfadyen “Bir drama dizisinde en iyi erkek yardımcı oyuncu” dallarında ödül aldılar. Dizinin kadrosu dokunaklı konuşmalarla ödülleri kabul ettiler. Özellikle son sezonun çekimi sırasında kızına hamile olan Sarah Snook’un konuşması ve ödülü kızına adaması izleyenlere duygusal anlar yaşattı. 

Beef (Netflix)

Yılın en iyi mini dizisi olduğu Altın Küre’lerden sonra “Emmy”lerde de onaylanan Beef, toplam sekiz dalda “Emmy”le buluştu. Ali Wong’un kendi dalında “Emmy” alan ilk Asyalı Amerikalı olması televizyon tarihi için önemli bir andı. 

The White Lotus (BluTV)

İnsanın sahip olduğu para miktarı ve içinden çıkan insanlık arasında  ters orantı olduğunu ifade eden hiciv dolu bir dizi Beyaz Lotus. HBO tarafından yapılan dizi, kanaldan görmeyi beklediğimiz prodüksiyon kalitesini tutturan keyifli bir yapım. İlk sezonuyla hali hazırda sağlam bir seyirci ve hayran kitlesine ulaşmayı da başardı ancak ikinci sezonun bu başarının bir uzantısı olmaktan öteye gidebildiğini söylemek yalan olur. Yine de dizinin oldukça orijinal karakterlerinden birini canlandıran Jennifer Coolidge’in performansı da bir “Emmy”le taçlandırıldı. Coolidge’in ödül konuşması da dikkat çekiciydi. 

Abbott Elementary (Disney+)

Philadelphia’da fırsatların oldukça kısıtlı olduğu bir devlet okulunda geçiyor dizimiz ama anlattığı ortam ne kadar karamsarsa, “Abbott İlkokulu” da bir o kadar neşeli ve tatlı. Quinta Brunson, erdemli, idealist ve çalışkan bir ilkokul öğretmeni olan Janine karakteriyle “bir komedi dizisinde en iyi kadın başrol” Emmy’siyle buluştu. Artık böyle iyilik timsali karakterlerin öykülerine eskisi kadar yüz verilmiyor belki ama Abbott Elementary, “The Office” tarzı dinamiği ve stiliyle, içimizi sımsıcak yapan ve her yaşa hitap eden bir dizi.

Dahmer (Netflix) 

Seri katil Jefrey Dahmer’in katmanlı bir portresini çıkarmayı başaran dizi, gerçek bir öykünün dramatik bir yansıması diyebiliriz. Dahmer’in hatalarını aklamaya çalışmadan, insanlık, yalnızlık ve ayrımcılık hakkında tüyler ürperten ve mide kaldıran bir anlatı sunuyor. Dizi aynı zamanda, Dahmer’in komşusu Gelnda Cleveland rolündeki Niecy Nash’e “Bir mini dizide en iyi yardımcı kadın oyuncu” dalında ödül kazandırdı. Ödül konuşması da gecenin en güçlü konuşmalarından biriydi. Niecy Nash, Dahmer oyuncusu Even Peters, partneri, Netflix ve birkaç ismin ardından kendisine teşekkür etti. Duygularını “bana inandığın ve yapamazsın dediklerini yaptığın için” şeklinde ifade etti. Ödülü kaldırırken, “Bu ödülü endüstride sesi duyulamayan ve baskı altına alınan tüm siyahi kadınlar adına alıyorum” Glenda Cleveland, Sandra Bland ve Breonna Taylor gibi diyerek, öldürülmüş ve sesleri dinlenmemiş kadınları onurlandırdı. 

RuPaul's Drag Race (Netflix, WOW +)

Drag kraliçelerinin, dünyanın belki en ünlü drag kraliçesi RuPaul ve jürisi önünde yarıştığı, 16 sezondur devam eden bir yarışma programı RuPaul’s Drag Race. “En iyi yarışma programı” ödülünü kaldırmış olsa da artık sadece bir yarışma dememiz de çok doğru gelmiyor. Özellikle kuir kültürün bir parçası haline gelmiş ve özellikle çekildiği ABD’de büyük etki yaratan bir kültür ögesi olmuş çünkü. Başkaca ilişkili yarışmalarla da dallanıp gelişmiş RuPaul, kesinlikle ülkemizdeki herkese hitap edecek bir yapım değil. Ancak drama, ışıltı, dans ve bolca gıybet seviyorsanız, belki sizin için iyi bir seçim olabilir. 

Elton John Live: Farewell from Dodger Stadium (Disney+)

Bu film, Paul Dugdale tarafından yönetilen ve Elton John’un kariyerinde yer etmiş parçaları teker teker ziyaret ettiği gösterinin bir kaydı aslında. Ancak Elton’un müzik dünyasında bıraktığı etki göz önüne alınınca, filmin gerçek büyüklüğü ortaya çıkıyor. 1975 yılında Los Angeles’taki Dodgers stadyumunda verdiği iki konserle kariyeri şaha kalkmıştı. 2022’de efsanenin son turnesinde yine bu özel mekanda ABD’ye “hoşçakal” diyor.  Bu performansı kayda alan filme de “Variety Özel Ödülü (canlı)” verilerek onurlandırıldı.

Black Bird

James “Jimmy” Kenne’in suç hayatına girmesini anlatan otobiyografik yapımdan uyarlanıyor dizi. Paul Walter Hauser’ı “Bir mini dizideki en iyi yardımcı oyuncu” kategorisinde ödüle götüren Black Bird ne yazık ki henüz Türkiye’ye gelmiş değil. Ancak yabancı ülkelerde dizinin AppleTV+ üzerinden yayınlanmasından, ilerleyen aylarda ekranlarımıza yansıma olasılığı olduğunu düşünüyorum. 

Sizlerle burada, haftalık olarak evinizin konforundan ayrılmadan, otuma odanızdaki televizyondan izleyebileceğiniz yapımları tartışıyoruz. Ancak ne yazık ki “Emmy”leri izlemek için televizyonumuzun başına kurulamıyoruz. Tabii saat farkı olsa da çok uzak olmayan bir geçmişte ödül törenleri gece geç saatte canlı olarak izlenirdi. Sabah da işte, okulda veya kahvecilerde tartışılırdı. Bunu geri getirebilir miyiz lütfen? 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Begüm Erdoğan Arşivi