Besim Güçtenkorkmaz

Besim Güçtenkorkmaz

FUTBOL TARİHİ BUNU DA YAZACAK

Aşağıdaki şu satırı çok dikkatli okuduğunuzda, yeni Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ne durumda olduğunu çok iyi anlarsınız.
Dikkatli okumanız gereken satır, bir haberden alınma ve şöyle;
“Futbol Federasyonu Başkan adayı Mehmet Büyükekşi, tek aday olarak girdiği seçimde 193 delegenin ıslak imzası ile aday gösterildi ama 307 delegenin ancak 158’inin oyunu alabildi. Yönetim Kurulu listesine ise 132 oy çıktı, 77 oy geçersiz sayıldı”
Yani, Futbol Federasyonu Başkanlığı koltuğuna devlet desteği ile iteklenen bu beyefendiyi, 193 delege başkanlığa layık görmüş ama gel gelelim ancak 158’i oy vermiş.
Rakamlar, bu beyefendinin başkanlığa önerilmesi için bazı kulüplerin delegeleri üzerinde, otorite tarafından nasıl büyük baskı oluşturulduğunu gösteriyor.

EN AZ OYLA SEÇİLEN BAŞKAN
Mehmet Büyükekşi, şimdiye kadar seçilen Futbol Federasyonu Başkanları içinde en düşük oyla seçilen başkan oldu. Ayrıca en fazla geçersiz oyla tanışan başkan. Hatırladığım kadarıyla daha önce tek aday olarak katılan başkanlar 200 ve üzerinde oyla seçilmişlerdi. Geçersiz oy sayısı da üçü beşi geçmezdi. Büyükekşi’nin, seçiminde kendisi için 51, yönetim kurulu için de 77 boş oy kullanılmasını unutmaması gerek. Bu demektir ki, birçok kulüp kendisine yeteri kadar güven duymuyor.
Bu güvensizlik ortamında, aynı zamanda Flo Ayakkabıları Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet Büyükekşi, Futbol Federasyonu Başkanlığında başarılı olabilir mi? Kulüpler bir araya gelip, ayakkabıyı ayağına ters giydirirler mi? Ya da iktidar kanadı, yaptıklarını beğenmez, iki ayağını bir pabuca sokabilir mi? Davulu elde tutup, tokmağı başkasına kaptırabilir mi?

FENERBAHÇE’DEN SORULAR
Mehmet Büyükekşi’yi zor günler bekliyor. Seçimlerden hemen önce Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç enteresan şeyler söyledi. Hatta Yönetim Kurulu olarak da yazılı açıklama yaptı. Fenerbahçe Kulübü yazılı açıklamada, “FETÖ’den yargılanma süreci devam eden bir şahsın yakın bir aile ferdinin, TFF Başkanı olmasının oluşturacağı soru işaretleri, göz ardı edilebilecek bir unsur mudur?” diye çok net bir soru da sordu. Sorunun devamında da, “Hal böyleyken TFF Başkanlığı görevine seçilmeniz halinde bu hususun suistimal edilerek size karşı kullanılması durumunda adil, şeffaf ve her kulübe eşit mesafede durma prensiplerini uygulamanız risk altında olmayacak mıdır?” diyerek endişelerini belirtti. Büyükekşi ise yaptığı açıklamada, “TFF’ye baskı kurmak, kulüp stratejinizin parçası olabilir. Ama yeni dönemde bunların işe yaramayacağını nezaketle belirtmek isterim” cevabını verdi.
Evet, söylenenler bunlar. Artık karar da yorum da sizin.
Fenerbahçe Yönetimi, protesto ettiği seçime de katılmadı. Ancak, Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Nüket Küçükel Ezberci, Futbol Federasyonu Yönetim Kurulunda kadın yönetici olarak yer aldı. Fenerbahçe’nin desteklemediği başkanın yönetim kurula, Fenerbahçeli yönetici acaba nasıl girebildi? Minik kuşlar, kadın yöneticilerinden Nüket Küçükel Ezberci’nin, Fenerbahçe Yönetim Kurulunda da Cumhurbaşkanlığı kontenjanından yer bulduğu iddiasını hemen fısıldadı.

YANGIN’DAN KAÇIRILAN SADIK
Rize’nin şirin ilçesi Pazarspor’un onursal Başkanı Hüseyin Yangın’ın da 62 imza toplayarak başkanlığa aday olma çabasında olduğunu daha önceki yazımda sizlerle paylaşmıştım. Bu yazı Genel Kurulda çok ses getirdi. Espri konusu oldu.
Yangın, delegelerin beşte bir imzası ile önerilmezse, başkan adayı olamayacaktı. Son andaki çabaları ile 52 imzaya ulaştı. Ama diğer aday Büyükekşi, imza alacak delege bırakmadığı için, Yangın, kendinden kaçırılan delegelerden, imza verecek 62 kişiye ulaşamadı.
Önerilse seçilir miydi?
Mehmet Büyükekşi’nin protesto oylarına ve boş atılan zarflara bakılırsa, tepki oylarını toplayıp büyük sürprizi bence kovalayabilirdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Besim Güçtenkorkmaz Arşivi