Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Bir işe yaramaz!

2.el fiyatlarının ilan sitelerinde sıfır fiyatın üzerinde olması yasaklanırken, otomotiv sektörü kararın bir işe yaramayacağını düşünüyor. Bazı yetkililer bu kararın müşterileri araçlarını galeriler üzerinden satmaya zorlayacağını belirtirken, bazıları ise ilanlar yasaklanırken, satışta bir yasak olmadığının altını çiziyor. 

BİLDİĞİNİZ gibi geçen hafta Ticaret Bakanlığı'nın 2.el motorlu kara taşıtlarının ticareti yönetmeliğinde yaptığı değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, 2. el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen sıfır güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması, 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklandı. Ayrıca 2. el araçların satışının yapıldığı internet satış siteleri de, karara aykırı davranan ilan sahiplerinin tüm bilgilerini bakanlığın taleplerine uygun olarak bakanlığa iletmekle yükümlü olacak. 15 Temmuz'da yürürlüğe girecek yönetmeliğe uymayanlara da 300 bin TL’ye kadar idari para cezası verilecek. Otomotiv sektörünün bu karara ilişkin düşünceleri ise şöyle; 

  • Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) Başkanı Altuğ Erciş: 

“2.ele sıfır fiyatından yüksek bedel istenemez gibi bir kısıtlamanın pratikte çalışmayacağı açık. 2.elde sayılan modellerin pek çoğunun zaten artık sıfır satış fiyatı bulunmuyor. Bulunanlarda da araç üzerine eklenen aksesuar veya modifikasyon gibi değer arttırıcılar ne şekilde değerlendirilecek belli değil. Eğer hedef ilanlarda fiyatların düşük görünmesi ise satıcılar cezalardan çekinerek fiyatları düşürebilir ama işlem fiyatları karşılıklı pazarlık sırasında yine ilan fiyatından farklı olacaktır. Yönetmelik sadece ilanları yasaklıyor, Satış fiyatını yasaklamıyor. Bu nedenle uzun vadede işe yarayacağına inanmıyorum.” 

  • Doğuş Otomotiv Başkanı ve CEO’su Ali Bilaloğlu:

“Bu kararla birlikte, müşteriler araçları galeriler üzerinden satmaya zorlanacak. Neticede, orada ilan vermeden satabilecek. İlginç bir zorlama ve dünyada örneği yok diye düşünüyorum. Yıllardır müşterileri galerilere muhtaç etmemeye çalışırken, karşılaşılan durum böyle. Sonuçta galeriler ilan sitesine fiyat koymaya mecbur değil. Araçlarını koyarlar, kendi tanıtımlarını yaparlar. Teşhir alanına gelen müşteriye fiyatı söyler veya aracın üstüne koyabilirler. Çünkü sadece pazarlanması yasaklandı.”

  • Mercedes-Benz Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan:

“Alınmaya çalışılan her türlü ilave tedbir iyi niyetli olmakla birlikte pazarda etkisinin hep sınırlı olduğunu görüyoruz. Piyasa dengeleri yerine bulmadığı, bu tip tedbirler sürekli ve etkin denetlenmediği sürece büyük bir fark yaratmıyorlar.

6 ayda 1 yıllık araç sattı hedefi 60 bine çıkardı

OPEL, haziran ayında gerçekleştirdiği 9 bin 109 adetlik satış ve yüzde 8,2’lik payla toplam pazarda 4’üncü sıraya yükselirken, Türkiye, Opel’in global pazarları arasında en yüksek pazar payı elde eden ülkesi oldu.Tarihinin en iyi 6 aylık performansını gerçekleştirdiklerini söyleyen Opel Türkiye Genel Müdürü Emre Özocak, “Geçen yıl toplamda 36 bin 725 adet araç satışı gerçekleştirmiştik. Bu yıl ise henüz ilk 6 ayda 38 bin 718 adetlik satışla 2022’yi geride bıraktık. Bu yıl için sene başında planımız 51 bin adet seviyesindeydi. Artan performansımız ve tüketicilerin markamıza olan ilgisi sayesinde bu hedefi 60 bin üstü olarak revize ettik” dedi.

Üçüncü kez Türkiye’de ‘En iyi iş yeri’ seçildi

2022 yılında çalışanlarına verdiği 25 maaş ikramiyeyle gündeme gelen Yüce Auto-Skoda, Türkiye’nin en geniş katılımlı iş yeri araştırmalarından “Kincentric Best Employers 2023” programı kapsamında “En İyi İş Yeri” ödülünü aldı. 2016 ve 2021 yıllarında da aynı ödüle layık görülen Yüce Auto-Skoda’nın Genel Müdürü Zafer Başar, bu ödüle üçüncü kez layık görüldüklerini hatırlatarak “Yapılan çalışmalar, çalışan mutluluğunun başarı ile doğru orantılı olduğunu ortaya koymuştur” dedi.

TIKLAYIN: Boş bir hayal; 2. el ithalatı

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi