Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Eğer Tofaş satmazsa dizel otomobil kalmaz

Tofaş, mart başında imzaladığı anlaşmayla 400 milyon Euro’ya temsilcisi olduğu Fiat, Alfa Romeo, Jeep ve Maserati’nin yanına Stellantis Türkiye’nin bünyesindeki Peugeot, Citroen, Opel ve DS markalarını da eklemişti.      

Türkiye’de ilk 4 ay sonunda toplam otomobil satışlarının sadece %17.8’i dizel olurken, dizel satan marka sayısı ise 16’ya indi. Tofaş, Bursa’da ürettiği Fiat Egea ile tek başına dizel otomobillerin %48’ini satarken, bu oran bünyesine giren diğer Stellantis markalarıyla %84’ü aşıyor. Yani Tofaş’a bağlı 6 marka satmasa Türkiye’de dizel kalmayacak.

TÜRKİYE’de ilk 4 ay sonunda yüzde 55,7 artışla 252 bin 819 otomobil satılırken, bunun yüzde 67,1’i benzinli, yüzde 17,8’i dizel, yüzde 11,8’i hibrit, yüzde 2,1’i elektrikli ve yüzde 1,3’ü LPG’li araçlardan oluştu. Ama bu oranlardan çok Türkiye’de kaç markanın hangi motor tipine yöneldiği, sektörün geleceği açısından daha büyük önem taşıyor.

28 MARKA DİZEL SATMIYOR

Bugün Türkiye’de Togg dâhil Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’ne (ODMD) kayıtlı 44 marka bulunurken, bu markalardan 40’ı benzinli otomobil satıyor. Bu da dizelden benzinliye kayışı ve satışlarda artan yüksek oranı gösteriyor. Son yıllarda Türkiye’de talepten ziyade, arz yani üretim düştüğü için dizel otomobil satışları kan kaybederken, dizel otomobil satan marka sayısı da 16’ya kadar inmiş durumda. Bir başka değişle Türkiye’de 28 marka dizel otomobil satmıyor.

DİZELLERİN %48’İ EGEA

EBS Danışmanlık’ın ODMD verilerinden yararlanarak hazırladığı tabloya göre bugün Türkiye’de dizel otomobil satışlarının %48’i Tofaş tarafından Bursa’da üretilen Fiat Egea’dan oluşurken, %84’ünü ise Fiat’la birlikte bu yıldan itibaren Tofaş’ın bünyesine giren Peugeot, Citroen, Opel, DS ve Alfa Romeo’nun yer aldığı Stellantis Grubu markaları satıyor. Yani Stellantis Grubu’nu çıkardığımızda (37.762) Türkiye’de dizel otomobil satışları 4 ayda 7.188 adede, pazar payı ise yüzde 2.8’e kadar iniyor. Sadece Egea’yı çıkardığımızda bile dizelin payı bir anda %9,1’e kadar geriliyor.

Elektrikli otomobil satan marka sayısı 30’a çıkacak

Dizeldeki gerilemeye karşılık Türkiye’de hibrit otomobil satan markası sayısı 27’e elektrikli otomobil satan marka sayısı ise 20’ye çıkmış durumda. 44 markanın 4’ü sadece elektrikli satarken 16’sı ise hem içten yanmalı hem de elektrikli satıyor. Bu yıl sonu ve 2024 başından itibaren elektrikli otomobil satan marka sayısının 30’u geçmesi bekleniyor. Volkswagen, Toyota, Dacia, Jeep, Cupra, Skoda, Ford, Nissan, Lexus ve Chery’nin yakın zamanda elektrikli modellerini satışa sunması bekleniyor.

4 ayda en çok elektrikli otomobil satan markalar

İLK 4 ay sonunda Türkiye’de en çok elektrikli modeli Renault satarken, toplam satışları içinde payı yüzde 3,4’e ulaştı. İkinci sırada 667 adetle Volvo yer alırken, payı yüzde 20,8’i buldu. BMW, 639 adetle 3. sırada yer alırken, toplam satışları içindeki payı yüzde 9,1’e, Mercedes’in ise 561 adetle yüzde 9,6’ya ulaştı. 19 adet satsa da toplam satışları içinde en yüksek elektrikli payına sahip marka %63 ile Jaguar oldu. Kuşkusuz bu yıl sonunda pazara yeni giren Togg ve Tesla’nın performansı yıl sonunda elektrikli otomobil satışlarının payının artmasında etkili olacak.

4 ayda en çok satılan elektrikli otomobiller

  1. Renault ZOE       926
  2. Volvo XC40         573
  3. Skywell ET5        312
  4. MG ZS EV   301
  5. DFSK Seres 3     238
  6. Fiat 500e     219
  7. Mercedes EQE    219
  8. Opel Corsa-e      201
  9. BMW iX       199
  10. Audi e-tron      190

Araçları online satacak bayiler acente olacak

MERCEDES-Benz, Türkiye’de 15 Mayıs'tan itibaren otomobil ve hafif ticari araçlarını online olarak satmaya başlıyor. Bu süreçte hiçbir yetkili satıcı (bayi) kapanmayacak, acente modeline geçilecek. Acenteler, daha önceden olduğu gibi ürün danışmanlığı, test sürüşü, araç teslimi, ikinci el araç satışı, satış sonrası hizmetler, aksesuar satışı ve teknik servis gibi konularda hizmetlerine devam edecek. Tüketiciler bu yeni dönemde ister online ister fiziksel alım yapılabilecek. Tüm Türkiye'de tek fiyat uygulanacak, araç sözleşmeleri ve faturalandırma doğrudan Mercedes-Benz Türkiye üzerinde gerçekleştirilecek.

Otomotiv ihracatı nisanda geriledi

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv sanayinin ihracatı nisan ayında yüzde 1.8 azalarak 2.7 milyar dolara indi. Buna rağmen otomotiv nisan ayında en çok ihracat gerçekleştiren sektör olurken, Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 13,9 olarak gerçekleşti. Otomotiv, yılın ilk dört ayında ise yüzde 11 artışla 11 milyar 311 milyon dolar ihracata imza attı. Nisan ayında tedarik sanayinin ihracatı  %6 azalarak 1 milyar 80 milyon dolar olurken, binek otomobil ihracatı %10 artarak 886 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı %26 azalarak 342 milyon dolar, çekiciler ihracatı %0,4 azalarak 180 milyon dolar ve Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da %75 artarak 174 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi