Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Otomotivde fijital dönem

Türkiye'de Togg ve ardından Tesla'nın geleneksel yöntemler yerine online satışla faaliyetlere başlaması akıllara,  "otomotivde bayilik sisteminden vazgeçiliyor mu" sorusunu getirdi.

Yakın bir zamanda müşterilerin siparişi internetten ve merkezi stoktan verdiği, bayilerin stok taşımadan, fiyata karışmadan sadece test, teslimat ve takip süreçlerini sabit bir komisyon karşılığında yapacağı 'acentelik' modeline geçeceği söyleniyor. Ama Türkiye'deki mevcut ağın bu duruma henüz hazır olmadığı da ortada. Bu yüzden ilk etapta dijital ve fiziksel (fijital) satışın birlikte yapılması en büyük olasılık.

MERCEDES BAŞLATACAK

İşte Türkiye'de bunun öncü markalarından biri de Mercedes olacak. Mercedes, mayıs başında yapacağı toplantıyla Türkiye'de başlayacağı online satışa ilişkin detayları paylaşacak. Muhtemelen mayıs sonu haziran başı online satışı başlatacak ama bu süreçte mevcut bayilerin kapanması söz konusu değil. Mercedes, faaliyetlerine fiziksel ve dijital olarak ortak devam edecek.

DEVRİMSEL YAKLAŞIM

Zaten Mercedes Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan konuyla ilgili olarak kısa süre önce şu açıklamayı yapmıştı;  “Yani tamamen devrimsel bir yaklaşımla fiziksel ve dijital tecrübenin birbiriyle kaynaşıp birbirinden beslendiği bir döneme geçeceğiz. Sonuçta sektörde fiziksel temas tamamen yok olmayacak, dijital temas ise gelişecek. Tüketici ne zaman fiziksel ne zaman dijital teması tercih edeceğine kendisi karar verecek. Fiziksel olarak showrooma gitmek istediğinizde sizin dijital olarak hangi araçları almak istediğini bilecek, yüzünüzden taramayla sizi tanıyacaklar.”

Mercedes'in başlatacağı online satışın bazı detayları ise şöyle:

  • Tek fiyat olacak,

  • Faturayı Mercedes kesecek,

  • Tüketiciler araçlarını yetkili satış noktalarından teslim alacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi