Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Korumacı politikalar ülkelere zarar verir

İspanyol Seat ve Cupra’nın Dünya Başkanı Wayne Griffiths,  Türkiye’nin Çin’den gelen elektrikli araçlara koyduğu ek vergi hakkında, “Ben bu tip korumacı politikaları doğru bulmuyorum. Çünkü uzun dönemde bunu uygulayanlara büyük yara verebilir. Rekabet açık olmalı, engel koymak iyi bir şey değil” yorumunu yaptı.

Türkiye'nin Çin’den gelen elektrikli otomobillere koyduğu %40’lık ek vergi sadece Çinli markaları değil, Çin’de üretim yapan Avrupalı markaların ithalatını da engelliyor. İşte bu markalardan bir tanesi de Cupra... İspanyol markanın Çin’de ürettiği ilk elektrikli SUV modeli Tavascan, belki de sırf bu ek vergi yüzünden Türkiye’ye gelemeyecek. Tavascan’ın Berlin’de düzenlenen uluslararası lansmanında görüştüğümüz Seat ve Cupra Dünya Başkanı ve CEO'su Wayne Griffiths, hem Türkiye’nin getirdiği ek vergiyi hem de ileride Çin’e karşı Avrupa’nın tutumunu değerlendirdi.

ENGEL KOYMAMAK GEREK

Seat ve Cupra Uluslararası Satış Direktörü Erdem Kızıldere, Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu ve Seat/Cupra Türkiye Genel Müdürü Anıl Gürsoy’un da katıldığı toplantıda Griffiths şöyle konuştu:  “Ben politikacı değilim ve siyasi konularda konuşmak istemem ama bu tip korumacı politikaları doğru bulmuyorum. Çünkü uzun dönemde bunu yapanlara büyük yara vereceğini düşünüyorum. Çok net bir şekilde pazarlar rekabete açık olmalı. Yani hangi açıdan bakılırsa bakılsın pazarlara engeller koymak iyi bir şey değil.”  

PARLAK GELECEĞİMİZ VAR

Türkiye’de büyük ve çok parlak bir gelecekleri olduğuna inandığını belirterek, “Şu an Avrupa dışındaki en büyük pazarlarımızdan birisi Türkiye. Sahip olduğu potansiyelle kısa sürede en büyüğü olacaktır ve olmalıdır da. Büyüme planımız ortada. Ayrıca bana Türkiye’deki büyük fırsat gösterip, çok net ikna ettiler. Özellikle yeni markamız Cupra’nın Türkiye’de nasıl ayrıştığını ve kendi müşterisini oluşturduğunu da gösterdiler. Türkiye’ye inancım tam” diye konuştu. Griffiths, ayrıca Cupra markası için İstanbul’da çok büyük bir deneyim merkezi açacaklarını belirterek, bu merkezlerden şu an dünyada sadece 7 şehirde açtıklarını hatırlattı.

Tavascan

Ancak ek vergiler kalkarsa gelebilir

İspanyol Seat'ın yıllarca sportif yüzü olan, 5 yıl önce ise bağımsız premium marka haline gelen Cupra atağa kalktı. Türkiye'de de Formentor ile iyi bir çıkış yakalayan İspanyol marka Berlin'de ilk %100 elektrikli SUV modeli Tavascan'ı tanıttı. Cupra'nın yeni tasarım anlayışını da temsil edilen model Çin'de yılda 70 bin adet üretilecek. 210 ve 250 kW gücünde motora sahip 2 farklı versiyonu ve 550 km'yi bulan menzili bulunan Tavascan'ın Çin’de üretildiği için Türkiye'ye gelmesi ise ek vergiler nedeniyle zor görünüyor.

(Soldan sağa) Anıl Gürsoy, Wayne Griffiths, Erdem Kızıldere, Ali Bilaloğlu.

Cupra’yı korumak için Seat’ta frene bastık!

VOLKSWAGEN Grubu bünyesindeki İspanyol markalar arasında son dönemde Cupra yeni nesil premium marka olarak ön plana çıkarken, bu durum Seat’ın geleceğinin sorgulanmasına yol açtı. Wayne Griffiths, “Seat için yolun sonu göründü mü?” soruma, “Hayır tam tersine Seat emin adımlarla devam edecek” cevabını verdi. Pandemi sonrasında yaşanan çip krizi nedeniyle Seat üretimin ciddi anlamda düştüğünü hatırlatan Griffiths şöyle konuştu: “Biz o dönemde Cupra yeni çıkış yapan bir marka olduğu için tedarikin büyük kısmını kaydırdık. Açıkçası Cupra’yı korumaya çalıştık. O yüzden Seat’ın üretimi azaldı. Şimdi çip krizinin azalmasıyla birlikte üretim artarak devam ediyor. Sonuçta Seat’a yoğun bir talep var. Bizi en mutlu eden ise Seat ve Cupra’nın farklı müşteri kitlesine sahip olması. Yani çakışmıyorlar. Biz 2 markayla büyüyerek yola devam edeceğiz. Seat’ın elektrikli model üretip üretmeyeceği için koşullara bağlı. Şu an elektrikli araçlar yüksek maliyetlerinden dolayı daha çok premium segmentlerin bünyesinde. Eğer kısa sürede elektrikli araç konusunda demokratikleşme yaşanırsa, hiç kuşkusuz Seat markalı elektrikli modeller devreye girecektir.”

Dünyada her 5 modelden birini Kızıldere satacak

İspanyol Seat ve Cupra markalarının Uluslararası Satış Direktörü olan Erdem Kızıldere, Avrupa dışında tüm dünyaya Seat ve Cupra modellerini satıyor. İTÜ mezunu Kızıldere, uzun yıllardır yurtdışında önemli görevlerde bulunduktan sonra 1 yıl önce bu pozisyona yükselmiş. Şu anda sorumlu olduğu ülkelerin Seat ve Cupra’nın toplam satışları içinde yüzde 12 gibi pazar payına sahip olduğunu belirten Kızıldere, “Ama kısa süre içinde özellikle Türkiye ve Meksika gibi 2 güçlü pazarımızla yüzde 20’lik paya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. Bu da Kızıldere’nin her 5 modelden 1’ini satacağını ortaya koyuyor.

Hedefimiz Türkiye’de 15 bin Cupra satmak

SEAT-Cupra Türkiye Genel Müdürü Anıl Gürsoy, sadece Formentor modeliyle Cupra’nın en hızlı ve en çok büyüyen pazarlarından biri olduklarını belirterek, “Bu yıl sonunda aksi bir durum olmazsa 10 bin adede yakın Cupra, 10 bin adet de Seat satmayı hedefledik. Yıl sonunda veya 2024 başında elektrikli modelimiz Born’u getirmek istiyoruz. Hedefimiz Cupra markasıyla kısa sürede 15 bin adetlik satışa çıkmak” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi