Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Dünya otomotiv devleri Türkiye’yi kıskanıyor!

Dünyanın en büyük otomotiv üreticileri, resmen Türk hükümetinin kârlılığını kıskanır hale geldi. Neden mi, gelin anlatayım…

Bugün en ucuz otomobilin üzerindeki ÖTV ve KDV yükünün bile yüzde 116’yı aştığı Türkiye’de ilk 8 ayda tüm vergi gelirlerinin yüzde 10’u otomotivden tahsil edilen ÖTV’den oluştu. Buna KDV, MTV, gümrük vergileri ve akaryakıtı eklediğimizde oran yüzde 20’yi bile geçiyor. Aslında tam da merhum Kemal Unakıtan’ın otomotiv sektörü için söylediği, “Yedi veren gül” tanımlamasına uyuyor. İsterseniz siz ‘altın yumurtlayan tavuk’ da diyebilirsiniz, tercih sizin.

8 ayda 256 milyar TL

Sonuçta 2023 yılının ilk bütçesinde yılsonu hedefi olan 203 milyar TL’nin yüzde 26 fazlası ilk 8 ayda tahsil edildi. Düşünün tahsil edilen 256 milyar TL’lik ÖTV geliriyle ek bütçeli yeni hedef olan 346 milyar TL’nin yüzde 74’ü bile şimdiden gerçekleşmiş oldu. Ağustos ayında elde edilen ÖTV tahsilatı ise 46,9 milyar TL ile aylık bazlı tüm zamanların rekorunu kırdı. Geçen yıl ağustos ayına göre artış tam yüzde 219.

Kazanan yine kasa

Otomotiv üreticilerinin kıskanma sebebi ise, ağustos ayında hükümetin araç başına ortalama 518.977 TL ÖTV tahsilatı yapması oldu. Düşünün bir önceki ay olan temmuzda bu rakam 393.783 TL, geçen sene ağustos ayında ise 280.778 TL idi. Hayır işin ilginç tarafı 90 bin adetlik ağustos pazarında, 116 bin adetlik temmuz ayı pazarından daha fazla ÖTV tahsilatı yapılmış. Sebebi tabi ki artan fiyatlar ve her modelin yüzde 80'lik ÖTV dilimine girmesi.

Verginin vergisi

Araç başına ÖTV tahsilatına kümülatif baktığımızda ise ilk 8 ayın ortalaması 325.069 TL olarak gerçekleşmiş. Bu rakam 2022’nin ilk 8 ayında sadece 179.711 TL’ydi. Yani artık alınan vergiyi geçtik, verginin vergisini bile ödemekten perişan olduk. Otomobil sahibi olmak zaten artık belirli bir zümrenin tekeline girdi, ama inanın onlar bile bu kadar vergi ödemeye isyan ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi