Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

PAZAR TOTO!

Mayıs ayıyla birlikte otomotiv pazarının 5 ay sonunda yaklaşık 450 bin adetlik tarihe satışa ulaşması bekleniyor. Ama yılın geri kalanına ilişkin kafalar karışık, öngörüler farklı. Araç tedariki, kur seviyesi ve kredi durumu pazarın seyrini belirleyecek. ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, diledikleri kadar araç bulabilmeleri halinde pazarın 1.2 milyon adede ulaşma ihtimalinin olduğunu belirterek, “Ama her şey bu haliyle devam ederse tahminimiz 900 bin adetler civarı” dedi.

TÜRKİYE’de otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2023 yılı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %57,3 oranında artarak 333.650 adetlik tarihi seviyeye ulaştı. Hem mart, nisan ayları hem de ilk 4 ay kayıtlara tarihi satış olarak geçti. Otomobillerin ve hafif ticari araçların son yıllarda ihtiyaçtan ziyade ticaret ve yatırım amaçlı satıldığı için mayıs ayında da aynı temponun devam edip rekor satış yapılması bekleniyor. Sektör yetkililerinin beklentileri 108-115 bin aralığında bir pazar. Yani mayısı da kattığımızda ilk 5 ayda 450 bin adedi bulan bir pazardan bahsediyoruz ki, bu temponun sürmesi halinde yılsonunda pazarın 1 milyon adedi aşması kaçınılmaz. 

Yenilenen Opel Corsa, yılın son çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulacak.

İlk 5 ayda 450 bin adetlik tarihi satışa koşan otomotiv pazarının yılı nasıl tamamlayacağı belirsiz

ARAÇ OLSA 1.2 MİLYON OLURDU

Ama cevaplanamayan tek soru var, o da, “Seçim sonrası tempo böyle devam eder mi?” Yılsonuna ilişkin sektörde resmen bir ‘PAZAR TOTO’ söz konusu. Herkes farklı bir öngörüde bulunurken, bu öngörülerde de temkinli olunmaya dikkat ediliyor. Türkiye’de 46 markayı temsil eden Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt’a da gidişatı sorduğumda temkinli konuşmaya dikkat ediyor. Tüm markaların diledikleri kadar araç bulabilmesi halinde pazarın 1,2 milyon adetlere kadar ulaşabilme ihtimalinin olduğunu belirten Bozkurt, “Şu ana kadar ki gerçekleşen toplam satış adetlerine bakarak, kalan aylar için toplam pazar tahmini yapabilmek için, yılsonu pazar büyüklüğüne etki edecek bazı konuların netliğe kavuşması gerekiyor” yorumunu yapıyor. 


ARZ, KUR VE KREDİ KRİTERİ

Bozkurt bunları şöyle sıralıyor; 

  1. Şu anda bazı marka ve modellerde görülen araç bulunurluğundaki rahatlama, gelecek aylarda da devam edebilecek mi? Pazarı belirleyecek olan en büyük konu arzın ne seviyede olacağıdır.
  2. Bunun yanı sıra, önümüzdeki aylarda araç fiyatlarının hangi seviyelerde seyredeceği de önemli bir kriterdir. Üretim tarafından düzenli olarak döviz bazında yapılan fiyat artışları, Euro/TL kur seviyesi araç fiyatlarının hangi seviyelerde seyredeceği konusunda en büyük etken olacaktır. 
  3. Yine pazar büyüklüğüne etki edecek bir diğer husus da; kredi temini ve bu kredinin maliyeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Satışların önemli kısmı kredili olacağından, toplam pazar büyüklüğüne çok etkisi olacaktır. 

Ali Haydar Bozkurt, buradan hareketle 2023 pazar tahmini için, her şeyin şimdiki haliyle devam etmesi durumunda 900 bin adetler civarında olacağını tahmin ettiklerini söylüyor. Tabi bu tahmin, yukarıda saydığı kriterlerin olumlu/olumsuz etkisiyle, aşağı veya yukarı yönde değişiklik gösterebilir.


İlk elektrikli 5 Serisi, 582 km menzille geliyor!

YENİ BMW 5 Serisi ve ilk %100 elektrikli versiyonu i5, geçtiğimiz hafta sonu İtalya Como’da gerçekleşen Concorso d'Eleganza Villa d'Este’de ilk kez sahnelendi. Benim de yerinde takip ettiğim bu etkinlikte hem i5 hem de yeni 5 Serisi’ni yakından görüp inceledim, sorularıma cevap aldım. Aynı bantta elektrikli, şarjlı hibrit, benzinli (mild hibrit) ve dizel motorlarla üretilecek yeni 5 Serisi’ni oldukça başarılı bulduğumu söylemem lazım.  i5’in 250 kW (340 bg) gücünde arkadan itişli tek motorlu eDrive40 versiyonu 582 km menzile sahip. Çift motorlu 442 kW (601 bg) gücündeki 4 çeker M60 xDrive ise 516 km menziliyle dikkat çekiyor. Kuşkusuz Türkiye’de eDrive40 versiyonu yoğun talep görüp, hem BMW'nin en çok satan modeli hem de en çok satılan elektrikli otomobillerden biri olacaktır. 

BU YIL DİZEL DE GELECEK

Türkiye'de 3.çeyrekte ön sipariş alınmaya başlayacak i5’in satışı ise son çeyrekte Avrupa ile eş zamanlı başlayacak. Bu arada yılın son çeyreğinde i5 dışında yeni 5 Serisi'nin 520d xDrive (Mild-Hybrid) versiyonu da satışa sunulacak. 1.6 litre benzinli 520i ise 2024'te gelecek. Eğer Borusan şarjlı hibrit (PHEV) getirmeye karar verirse, o da 2024'te gelecek.


2 bin talebe karşılık 850 adet gelecek!

FRANSIZ Renault’un bugüne kadar ürettiği en yüksek donanımlı ve teknolojili araç olarak kabul edilen C-SUV sınıfındaki yeni modeli Austral, Türkiye’de 1.190.000 TL’ye 1 Haziran’dan itibaren satışa sunuluyor. Daha doğrusu 24 Nisan’dan itibaren ön siparişle satılan 500 Austral, 1 Haziran’dan itibaren sahiplerine teslim edilecek. Renault MAİS, haziran ayında bu 500 adet dışında 350 adet ekstra araç daha getirip satışa sunacak. Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, Austral’e talebin haziranda satacakları aracın iki katından fazla olduğunu belirterek, “Yıl sonuna kadar da en az 6 bin adet civarı Austral satmayı hedefledik. Tabi mikro ve makro parametrelerde bozulma olmazsa” diye konuştu. Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakı tarafından geliştirilen yeni nesil CMF-CD platformunu kullanan ilk Renault modeli olan Austral, Türkiye’de sadece 160 beygir gücünde 12V mild hybrid motor ve Techno Esprit Alpine versiyonuyla satışa sunulacak.


Skoda’nın en memnun müşterileri Türkiye’de

SKODA’nın Türkiye distribütörü Yüce Auto, Skoda Auto tarafından global olarak her yıl düzenlenen ve tüm dünyadaki 164 distribütörünün yıllık performanslarının değerlendirildiği “Yılın Distribütörü” organizasyonunda bir kez daha başarısını ortaya koydu. Yüce Auto, “Human Touch/Müşteri Memnuniyeti” kategorisinde tüm distribütörler arasında en yüksek puanı alarak birincilik elde etti. Bununla birlikte “Marka ve İnovasyon“ kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görülerek önemli bir başarıya daha imza attı.


Türkiye’nin en iyi işveren listesinde

FRANSIZ lastik devi Michelin’nin Türkiye operasyonu Michelin Türkiye’nin kurum kültürü ve çalışan memnuniyeti konusunda sürdürdüğü çalışmalar, yerel ve uluslararası birçok kurum ve kuruluş tarafından taçlanmaya devam ediyor. Michelin Türkiye, Great Place to Work sertifikalı yerel ve uluslararası işverenlerin dahil olduğu araştırmada ‘Türkiye’nin En İyi İşverenleri’ listesine girdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi