Kültür sanatta 100. yıl coşkusu

Başkentin kültür sanat dünyası, Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamalarına hazır. Ankara’da kültür sanat faaliyetlerini duyuran Arkadaş Kitapevi’nin kitapçığına baktığınızda kentteki 100. yıl etkinlikleri ve kutlamalarını ayrıntılı şekilde bulabilirsiniz.

Resimle ilgili en önemli etkinlikler Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi’nde. Çağdaş Sanatlar Vakfı’nın (ÇAĞSAV) düzenlediği, Atatürk’ün önderliğinde, Anadolu’da 100 yıl önce Ankara Türk Ocağı’nda açılan Cumhuriyet’in ilk resim sergisi, müzede yeniden sanatseverlerle buluştu. 25 Ekim’e kadar gezilebilecek serginin ilk açıldığı gün ve saat olan 14 Ekim 15.00’te de, özel olarak hazırlanan sergi kitabının tanıtımı yapılacak.

100 yıl sonra yeniden

“Cumhuriyet’in 100. Yılında Anadolu’da Açılan İlk Sergi /Yine, Yeniden” adını taşıyan serginin küratörlüğünü İbrahim Karaoğlu, koordinatörlüğünü de Onur Sezer yapıyor. Bu müthiş sergide eserleri yer alan ressamlar da alfabetik sıraya göre şunlar:

 “Ahmet Ziya Akbulut, Ali Rıza Toroslu, Ali Sami Boyar, Ali Sami Yetik, Bakiye Hanım, Bedia Güleryüz, Belkız Mustafa, Cevad Üsküdarlı, Efraz Hanım, Feyhaman Duran, Fuat Soyhan, Güzin Duran, Halil Paşa, Hasan Vecih Bereketoğlu, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Hüseyin Tahir, İbrahim Çallı, İhsan Hanım, İhsan Özsoy, Maide Esad Hanım, Mehmet Ali Laga, Mehmet Ruhi Arel, Melek Fevzi Hanım, Mithad Efendi, Mustafa Efendi, Namık İsmail, Nazmi Ziya Güran, Nejad Sirel, Ömer Adil, Sadi Bey, Şemsettin Ruhi Arel, Şevket Dağ.”

Diğer etkinlikler

Bu serginin bitiminden sonra, aynı yerde 27 Ekim’de bu kez, yaşasaydı Cumhuriyet’le aynı yaşta olacak, 2015 yılında kaybettiğimiz Kayıhan Keskinok’un “Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Resimleri” sergisi açılacak.

Bir diğer 100. yıl etkinliği de Yeni Mahalle Rotary Kulubü tarafından Armada AVM’de 20 Ekim’de açılacak olan “100. Yılında Çağdaş Türk Baskı Sanatından Bir Kesit” isimli sergi.

29 Ekim kutlamalarından önce de Uluslararası Bilkent Sanat Festivali başlayacak. Bu yıl beşincisi yapılacak festival 18-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Bilkent Center’daki festivalde resim ve heykel atölyelerinin sergileri, canlı performanslar ile konserler ve müzik dinletileri Ankaralı sanatseverlere keyifli anlar yaşatacak.

Çankaya Belediyesi’nin Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde “Ya İstiklal, Ya Ölüm! Cumhuriyet Yolunda” adı altında düzenlediği ve 30 Ekim’e kadar sürecek olan etkinlik de, Cumhuriyet’le ilgili değişik dinleti, konferans ve sergileri içeriyor.

Yüzler ve gizler

Yazıyı Ankara’dan iki yeni bilgi ile bitireyim. Bu yılın başında Ankaralı koleksiyoner dostum avukat Ulaş Değirmenci, kendi koleksiyonundan bir seçkiyi Cer Modern’de sergilemişti. Değirmenci, “Yüzler ve Gizler” isimli bu sergiyi müthiş bir kitap haline getirmiş. Sanatla ilgilenen herkesin kütüphanesinde bulunması gereken 318 sayfalık bu kitapta, sergideki resimler, ressamların özgeçmişleri, Ulaş’ın koleksiyonerliğe nasıl başladığı, plastik sanatlara bakışı ve tutkusunu anlattığı kapsamlı bir söyleşi ile sergi küratörü Dilek Karaaziz Şener’in ayrıntılı değerlendirmesi de yer alıyor.

İkizler'den yeni galeri

İkinci bilgi, yeni açılan bir galeriyle ilgili. Ankara Kalesi’nden bildiğimiz İkizler Antik, şehir merkezinde Tunus Caddesi’nde “İkizler Art Gallery” adı altında yeni bir galeri açtı. Galerinin açılışı, Hayati Misman-Hüseyin Yıldırım sergileriyle yapıldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi