Ankara turu

Dünya Ortadoğu kaynaklı ateş çemberine dönmüşken insan ister istemez böyle bir ortamda kültür-sanat yazmalı mıyım diye düşünmeden edemiyor. Ama gelin görün ki yaşam da bir yandan sürüyor. Bu hafta Ankara’nın sanat dünyasında neler olup bittiğini özetlemek istedim.

Yıldız’daki Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde açılan, yaşamını 30 yıldan beri İspanya’nın San Sebastian kentinde sürdüren ressam Şükrü Karakuş’un “Kırk Yama, Yüz Beden” isimli sergisi, kullanılan malzemeler açısından ilginç. 30 Ekim’e kadar sürecek serginin küratörlüğünü yapan İbrahim Karaoğlu’nun değerlendirmesinden bir bölüm şöyle:

“Bedenimizi bürüyen ikinci tenimiz gibidir giysilerimiz. En sevdiğimiz kıyafetimizi giydiğimizde, çok daha mutlu oluruz; ruhumuzun aynası ışıldar. Birbirini bütünler; yüzümüz, tenimiz, tinimiz ve giysilerimiz. En eski sanat objesidir yüz. Kişiliğin ve kimliğinin belirgin işaretlerini yansıtır. İnsan görünümünün en temel ve en sosyal ifadeye sahip olan alanıdır. Yaşı, cinsiyeti ve sağlığı yüzden okuruz. Bedenin en ifadeci alanıdır. Karakuş, dünyaya ve yaşama değişik açılardan bakan kültür-sanat insanlarının çok özel giysilerini ve değişik portre fotoğrafları biriktirerek, kendi sanat dilinin olanaklarıyla kendi sanatına tercüme etti tuvallerinde. Günümüzü insanlarının suretlerinden ve giysilerinden; kırkyama insan manzaraları oluşturdu. Farklılıklardan, varsıl bir bütünlüğün görsel hafızalarını yarattı. Giysi ve yüz arasındaki ilişkinin görsel etki boyutunu esas alarak; birbirine yama yaptı yüzleri ve giysileri. Yüzler ve giysiler birbirinin efekti ve tamamlayıcı dili oldu.
Karakuş, kendi sanatsal dilinin çeşitliliği içinde, kendine özgü imgelerle, metaforlarla sunuyor portrelerini.”

Türker'in İstanbul peyzajları

İş insanı Müfit Metin’e ait Grup Sanat Galerisi’nde, Ocak 2022’de kaybettiğimiz Ayhan Türker’in 5 Kasım’a kadar sürecek olan sergisi de kaçırılmaması gereken etkinliklerden biri. Çallı kuşağının önemli temsilcilerinden biri olarak görülen Türker’in sergisinde, Emirgan Çınaraltı, Kandilli, Kanlıca, Göksu, Bebek ve İstinye koyları ile Yeniköy ve Boğaziçi konulu birbirinden güzel İstanbul peyzajlarını keyifle izleyebilirsiniz.

Diğer etkinlikler

Geçen hafta bahsettiğim Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde açılan “Cumhuriyet’in 100. Yılında Anadolu’da Açılan İlk Sergi /Yine, Yeniden” isimli sergiyi izleyebilmeniz için 25 Ekim son tarih.   Müzede bu serginin hemen ardından Kayıhan Keskinok’un Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet konulu sergisi başlayacak. Cumhuriyet’in 100. yılı etkinliklerinin yanı sıra, İş Sanat Ankara’da Zeki Faik İzer, Valör Sanat’ta Betül Bapir, Galeri Soyut’ta Hasan Saygın-Mevlüt Akar ve Seyit Taha Baydar, Arda Sanat’ta ustalardan karma, Platform A’da “Reaksiyon”, Sevgi Sanat’ta Hüseyin Şahbudak, Valör Art Hause’de Efkan Beyaz, Fırça Sanat’ta Sema Şarda ve Sevgi Kayalıoğlu, Ziraat Next Level’da Zeliha Akçaoğlu sergileri önümüzdeki dönemde Ankara’da görebileceğiniz etkinliklerden birkaçı.

Ayaz'a "Sanat Çınarı" ödülü

Bir önemli haber de, 2-10 Kasım tarihleri arasında bu yıl 34’üncüsü yapılacak olan Ankara Film Festivali’nden. Festival kapsamında Dünya Kitle Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu, “2023 Sanat Çınarı Ödülü”ne Ankara’nın yaşayan efsanesi ressam ve akademisyen Prof. Dr. Mustafa Ayaz’ı layık gördü. Ayaz’ın 85 yaşına rağmen yaşam sevincini kaybetmediğine dair kapsamlı bir yazıyı önümüzdeki haftalarda kaleme alacağım. Kurul ayrıca, “Aziz Nesin Emek Ödülü”nü oyuncu Nur Sürer’e, “Kitle İletişim Ödülü”nü müzisyen Cahit Berkay’a, “Vakıf Özel Ödülü”nü de Merve Dizdar ile Burak Çevik’e vermeyi kararlaştırdı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi