Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

‘Bursa’da Mitsubishi ve Nissan üretebiliriz’

Renault Grubu CEO’su Luca de Meo, Bursa’da Clio sınıfında Mitsubishi ve Nissan modelleri üretebileceklerini belirterek, “Bu konuda 12 aydır görüşüyoruz. Clio benzeri B segmentinde yer alan araçların Bursa’da üretilmesi ihtimali değerlendirdiğimiz senaryolardan birisi. Buna ortağımız Oyak ile karar vereceğiz” dedi.

FRANSIZ Renault, 10 Mart 2021’de, Avrupa için 2023’ten itibaren Mitsubishi markasıyla 2 model üreteceğini, bunların en çok sattığı modellerin (Clio, Captur) platformunda (CMF-B) olacağını resmi olarak açıkladı. Bu açıklama sonrası 2 modelden birinin İspanya Valladolid, ikincisinin ise Bursa’da Oyak Renault fabrikasında devreye gireceği, her bir modelden de yılda 50 bin adedin üzerinde üretileceği iddia edildi.
MEGANE SEDAN GİDİYOR
2 Ağustos 2021’de ise bu kez Oyak Renault, Bursa’da ürettikleri mevcut Megane Sedan modelinin 2022 yılından itibaren 5 yıl boyunca Karsan tarafından üretileceğini duyurdu. Bu sayede Oyak Renault fabrikasının kapasitesinde yeni nesil araçlara yer açılacağı belirtildi. 378 bin adetlik üretim kapasitesine sahip Oyak Renault fabrikasında Megane Sedan’ın gitmesiyle yaklaşık 55 bin adetlik boş kapasite ortaya çıkacak.
FLINS ELEKTRİKLİ OLUYOR
Diğer taraftan Renault’un Fransa’daki Flins fabrikasını tamamen elektrikli araç üretimine ayrılması sonucu, bu fabrikada üretilen CMF-B platformundaki Nissan Micra’nın yeni neslinin akıbeti de gündeme geldi. Konunun uzmanları Clio, B sınıfı bir Mitsubishi ve Micra’nın aynı fabrikada üretilebileceğini söylerken, Münih fuarında bu ihtimali direkt Renault Grubu CEO’su Luca de Meo’ya sorduk. Türkiye’de ortakları Oyak ile bu konuda nasıl bir yol alacaklarına karar vermek adına 12 aydır geniş çaplı bir görüşme yürüttüklerini kaydeden Luca de Meo şu cevabı verdi:
BANA GÜVENİN ÇÖZECEĞİM
“Evet, Clio benzeri B segmentinde (Mitsubishi, Nissan) yer alan araçların Bursa’da üretilmesi ihtimali değerlendirdiğimiz senaryolardan birisi. Ancak bu geniş çaplı yürüttüğümüz görüşmeler içerisindeki ihtimallerden sadece biri. Burada bir riziko oyununun parçaları gibi düşünmemiz gerekiyor. Bildiğiniz üzere Bursa’da bir ortaklığımız var. Buna tek karar verecek olan kişi ben değilim. Evet fabrikada bir kapasite boşluğu olacak ancak bana güvenin buna bir çözüm bulacağım. Ama şunu söyleyebilirim, karar konusunda sona geldik.”

Mevcut senaryoda SUV üretimi yok

BURSA’da Megane Sedan’dan boşalacak kapasitenin SUV segmentinde yer alacak bir araçla doldurulup doldurulamayacağına ilişkin sorulan bir soruya ise De Meo, “Türkiye’de SUV üretilmesi de tabi ki seçenekler arasında ancak bahsettiğimiz senaryonun bir parçası değil. Masada pek çok olasılık var” cevabını vermekle yetindi.

Türkiye’yi ayrı seviyorum yine önemli roller alacak

RENAULT Grubu CEO’su Luca de Meo, Türkiye’nin grubun endüstriyel sistemini doldurması açısından oldukça önemli bir pazar olduğunu belirterek, “Bursa’da ortaya çıkan işten oldukça memnunuz. Biliyorsunuz Türkiye’yi ayrı seviyorum. Burada pek çok önemli projemiz bulunuyor. Ummaktan daha fazlasını yapmak için elimden gelenin en iyisini yapıyorum. Oyak Renault’u sistemde tutmak ve gelecek tutkusunun önemli bir parçası olmasını sağlamak için çalışıyorum, Türkiye gelecekte Renault Grubu için oldukça önemli bir rol üstlenmeye devam edecek” dedi.

Bursa’dan elektrikli
Renault ihracatı olabilir

GELECEKTE Türkiye’den elektrikli otomobil ihracatının da olabileceğini söyleyen Luca de Meo, “Ancak şu anda Fransa’da elektrikli Megane’nin üretimine başlıyoruz. 2024-2025 yıllarında büyük bir elektrikli otomobil dalgası gelecek. Benim öncelikle, Fransa’da başladığım elektrikli otomobil imalatında tedarikçilerimden her şeyi düzenli olarak alıp, üretimin aksamadan yürüdüğünden emin olmam gerekiyor. Bundan sonra kendime soracağım soru ise , “Sıradaki adımım ne olacak” olabilir. Bu tabi ki karar vermem için 2025’i bekleyeceğim anlamına gelmez” yorumunu yaptı.

Üretim ve ihracata ‘ticari’ doping

ÇİP krizine ve pandeminin etkilerinin devam etmesine rağmen Türk otomotiv sanayi ağustosta hem üretimini hem de ihracatını özellikle ticari araçların desteğiyle ciddi şekilde artırdı. Otomotiv Sanayi Derneği’nin verilerine göre ağustos ayında toplam otomotiv üretimi 106 bin 748 adetle yüzde 41,7 artarken, otomobil üretimi yüzde 31, ticari araç üretimi ise baz etkisiyle yüzde 56 büyüdü. Aynı dönemde toplam otomotiv ihracatı ise 82 bin 621 adetle yüzde 92 artarken, otomobil ihracatı yüzde 60, ticari araç ihracatı ise yüzde 144 gibi rekor seviyede yükseldi.
8 AYDA DA TİCARİ ETKİ
İlk 8 ayda ise otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 814 bin 520 adet olurken, otomobil üretimi yüzde 6, ticari araç üretimi ise 33,4 arttı. Aynı dönemde, otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 14 artarak 595 bin 425 adet olurken, otomobil ihracatı yüzde 2, ticari araç ihracatı ise yüzde 40,7 yükseldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ocak-Ağustos döneminde toplam ihracattan yüzde 13,4 pay alan otomotiv sanayisi yılın ilk sekiz ayını lider tamamladı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 19,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 11 artarak 6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi