Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

CANLARIMIZI KURTARIYORLAR

Bir hafta önce Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremin ve 10 ilde yaşanan büyük afetin ardından tüm Türkiye depremzedeler için seferber oldu. Bölgeye akın akın gidenlerin bir kısmı enkazın altından canlarımızı kurtarmak için mücadele ederken bir kısmı da enkazdan sağ çıkmış depremzedelere destek olabilmek, deprem yardımlarını ulaştırmak için canla başla çalışıyor. 1999’da Gölcük merkezli depremin merkezinde yer alan ve o büyük felakette büyük kayıplar veren Türk otomotiv sanayi, oradan aldığı dersle oluşturduğu arama kurtarma ekiplerini kısa sürede afet bölgesine gönderirken, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm yerli-yabancı otomotiv şirketi de depremzedeler için harekete geçti. Böylesine zor bir süreçte herkes elinden geldiğince destek oluyor, olmaya çalışıyor, zaten aksi de düşünülemez. Tüm otomotiv markalarının da bu bağlamda büyük destekler verdiğini biliyorum, duyuyorum. Ama unutmayalım birçoğu bunu sessiz sedasız yapmayı tercih ediyor.


FORD OTOSAN
• 25 kişilik Ford Otosan Arama Kurtarma Ekipleri (FOKE), arama kurtarma alanındaki uzmanlığıyla Hatay'daki kurtarma çalışmalarına destek veriyor. FOKE bir çok vatandaşımızı canlı olarak enkaz altından çıkardı.
• Ford Otosan çalışanları, bayileri desteğiyle toplanan temel ihtiyaç malzemeleri ile dolu yardım tırlarını Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Mersin, Adana ve Malatya'ya ulaştı.
• Sağlık ekibi Kahramanmaraş’ta Necip Fazıl Kadın ve Çocuk Doğum Hastanesi’nin bahçesinde sahra hastanesi kurarak poliklinik ve ortopedi hizmetlerine destek veriyor.


TOFAŞ
• AFAD ile koordineli şekilde, depremden etkilenen vatandaşlarımıza destek olabilmek için Tofaş’tan 15 kişilik arama kurtarma ekibimi bölgeye hızlıca sevk edildi. Ekip bölgede arama kurtarma çalışmalarına destek verirken, 130. saatte enkazdan bir kız çocuğunu çıkardı.
• Bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere, Tofaş ve çalışanların desteği ile toplanan yardım malzemeleri de tırlarla yola çıktı.
• Ülke çapındaki Tofaş bayileri aracılığıyla, afet bölgesine yardım malzemesi gönderimi için çalışmalar sürüyor.


OTOKAR
• Otokar Doğal Afet Arama Kurtarma ekibi ODAK, deprem sonrasında afet bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına destek vermeye devam ediyor. 11 üyesiyle Gaziantep’e ulaşan ODAK ekibi, Sakarya AFGD ile birlikte yapmış oldukları arama kurtarma çalışmaları sonucunda 3 vatandaşımızı sağ olarak enkazdan çıkardı. ODAK ekibi daha sonra Antakya’da çalışmalara devam etti.
• Otokar, çalışanları, bayileri ile birlikte bölgeye gıda, hijyenik malzeme, çadır, jeneratör göndermeye devam ediyor. Ayrıca çalışanların gönüllü desteğiyle tıbbı malzeme sağlanmış, fabrikada Kızılay’a kan bağışları devam ediyor.


TOYOTA
• Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin (TMMT) Sakarya fabrikasından gönüllü 50 kişi depremin ilk gününden itibaren arama kurtarma çalışmalarını umutla sürdürdü. Hatay’daki arama kurtarma faaliyetlerinde 15 kişiyi canlı olarak çıkarmayı başardı. Ve 92. saatte biri çocuk üç vatandaşımızı daha deprem enkazından sağ çıkarmanın duygusuyla avundu.
• Yine Toyota’nın Sakarya fabrikasından deprem bölgesine 5 tır, bebek maması, bebek bezi, battaniye, mont, hijyen malzemesi ve su gibi öncelikli ihtiyaçlar depremzedelere ulaştırıldı.


ANADOLU ISUZU
• AFAD eğitimlerini tamamlamış Anadolu Isuzu çalışanlarından oluşan ISKUT (Isuzu Arama Kurtarma Ekibi) kurtarma çalışmalarına destek olmak için, AFAD ile koordine bir şekilde hareket ederek, yardım malzemeleri ile birlikte Adıyaman’a doğru yola çıktı.


20 milyon TL’ye 500 konteyner ev
TOYOTA Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. ile Lexus Türkiye koordinasyonunda organize edilen yardım kampanyası ile de Toyota Türkiye ve Lexus Türkiye bayileri, bayi çalışanları, ajansları ve ALJ Türkiye şirketleri çalışanlarının desteğiyle 20 milyon TL toplanarak, Ahbap Derneği’nin afet bölgelerindeki barınma sorununa çare olmak üzere başlattığı Konteyner-Ev Projesi’ne dahil olundu. Bu sayede 500’e yakın konteyner-ev Ahbap koordinasyonunda ihtiyaç sahiplerine teslim edilecek.


Küresel devlerden parasal destekler!
• Castrol Türkiye ve BP’den AFAD ve AHBAP derneği aracılığıyla deprem bölgelerine 5 milyon dolar destek verildi.
• Güney Koreli otomotiv devi Hyundai Grubu, deprem felaketinden etkilenen Türkiye’ye 1.8 milyon dolar yardımda bulunurken, Türkiye’deki şirketi Hyundai Assan ise 10 milyon TL destek sağladı.
• Alman Mercedes-Benz, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere destek için kullanılması amaçlı acil 1 milyon Euro’luk yardım yaptı. Mercedes-Benz Türk ise AFAD’la koordineli şekilde afet bölgesine arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek ekipmanlar, mont, polar, battaniye, bot, bere, yatak ve powerbank gibi ihtiyaçları ulaştırdı.
• Alman Volkswagen Grubu’ndan Türkiye ve Suriye’deki deprem bölgeleri için 1 milyon Euro acil yardım yapıldı.
• Türkiye’de de fabrikası olan Alman ticari araç devi MAN’dan 1 milyon Euro destek geldi. Bu bağışın bir kısmı 5 adet itfaiye aracının deprem bölgelerine gönderimi ile, bir kısmı ise çadır, jenaratör ve ilgili ekipmanların teminini için kullanılacak.



Stellantis, 1500 kişiyi Antalya’ya tahliye ediyor
PEUGEOT, Opel, Citroen ve DS markalarını bünyesinde bulunduran Stellantis Türkiye, depremden etkilenen ve zarar gören bölgedeki tüm bayi çalışanları ve aileleri için büyük bir tahliye organize etti. Grup bayisinin başka grup dışı markası da buna dahil edilmiş. 4 günde 600 kadarı bebek, küçük çocuklar ve yaşlılar olmak üzere yaklaşık 1200’i aşkın kişiyi deprem bölgesinden tahliye etti. Antalya’da 350 odalı bir otel tutarak yetkili satıcılarının tüm çalışanlarına ve ailelerine güvenli ve sıcak bir alan yaratan Stellantis Türkiye, kapsamlı bir operasyonla yaklaşık olarak toplamda 1500 kişiye yakın kişiyi bölgeden tahliye etmeyi ve güvenli barınma ihtiyacını karşılamayı planlıyor.



13 tır, 300 bini aşkın koli
RENAULT Grubu ve bünyesindeki Oyak Renault da deprem felaketinden etkilenen yurttaşlarımıza yardım etmek için var gücüyle çalışmaya devam ediyor. 13 tır, 3000’i aşkın koli deprem bölgesine gönderildi. Aynı şekilde Renault MAİS de civardaki tüm yetkili satıcıları ile koordinasyon halinde olmaya devam ederek, tüm paydaşları, iş ortakları ve ailelerinin barınma, ısınma, gıda, hijyen malzemeleri ve diğer tüm temel ihtiyaçları ile ilgili destek faaliyetlerini sürdürüyor.

Tüm bayiler seferber oldu!
DEPREM bölgelerinde yıkılmayan, ayakta kalan bazı otomotiv yetkili satıcıları (bayiler) yardım deposu merkezine dönüştürüldü. Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği’nin (OYDER) koordinasyonunda Türkiye’nin dört bir yanından bayiler yardım edip bu merkezlerden köylere dağıtım yapıyorlar. İnanılmaz özverili bir şekilde çalışıyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi