KADİR ÖZTOPRAK’INFANTASTİK DÜNYASI

Hayatın güzel yanlarını öne çıkarmayı, hatta hayatın olağan akışına daha da olumlu yönde değer katmayı sevdiğini belirtiyor ressam Kadir Öztoprak. Eserlerine baktığınızda da sanatçının kendine özgü fantastik dünyasında mutluluk resimleri yaptığını hemen anlıyorsunuz. Sanatın iyileştirici yanına inandığını vurgulayan Öztoprak, resimleriyle dünyayı daha da güzel bir yer yapmak için uğraştığını ve bu uğraşından hiç de vazgeçme niyetinde olmadığını söylüyor.

Hayata pozitif bakışını eserlerine yansıtırken, Anadolu’nun yaşamı güzelleştiren motifleriyle birlikte dünyada kabul gören imgelerden de yararlanan bir sanatçı olan Öztoprak, “Sanatın dili ne kadar yerel unsurlardan, naif değerlerden beslenirse ve bununla birlikte bu formlar ne kadar evrensel olarak ele alınırsa, o kadar etkin olur diye düşünüyorum” diyor.

Kadir Öztoprak, Galeri Soyut’ta geçen hafta açılan sergisine “Kırlangıçlar döndüğünde” adını vermiş. Biraz kafa dinlemek için hafta sonunu geçirdiğim Ege ile de özdeşleştiği için hoşuma gitti bu sergi ismi. Bu mevsim Ege’de olunca, insanın elinin pek yazıya gitmediğini itiraf etmeliyim. İmdadıma Öztoprak’ın yakın arkadaşı sanat eleştirmeni Süleyman Dündar (Dodi) yetişti. Dündar, Öztoprak’ın yeni sergisiyle ilgili şunları yazmış:
“Bazı şeyler vardır, sihirli bir dize, eşsiz bir manzara ya da etkili bir film mesela, ömrüne ömür katar izledikçe insanın. Tıpkı Kadir Öztoprak resimleri gibi ışıl ışıl yaz akşamları, ilk gençlik aşkları, masalsı anılarla harmanlanarak geçmişe duyulan özlemle yaşama dair yeni bir hikâye barındırır karşısına her geçtiğinizde. İzledikçe gitmiş kadar olursunuz uzak diyarlara; hayallere dalarsınız bir anda, rengarenk kır çiçekleri çıkar karşınıza, içi parlar gözlerinizin sevindirik olursunuz birden, koşmaya başlarsınız bembeyaz kelebeklerin peşinden. Dağ bayır demezsiniz saatlerce gezinirsiniz papatya kokulu kırlarda, hele bir de kafa dengi arkadaşlarınız olursa yanınızda, doyamazsınız yürümeye gizemli patikalarında anıların. O dere senin, bu tepe benim kendinizden geçerek dolanır durursunuz büyülü hayallerde.

Kırlangıçlar bilir hep bunları, telefon tellerinde dedikodusunu yaparlar (…) Tek tek sayarlar yoklama alır gibi herkesi, sonra telaşla uçuşurlar gökyüzünde aramak için eksikleri. Bulamayınca ressama uğrarlar, yardım isterler göçmeden önce başka diyarlara. Kış boyu kapanır ressam atölyesine resmeder ve sergiler bir galeride, bulmak için o masalsı hayallerin sahiplerini. Her birine ulaşmaktır amacı, müjdeyi vermektir çünkü görevi kırlangıçlar döndüğünde. Ressam dediğin başka nedir ki, zaten dünyanın masalsı döngüsüne hizmet etmedikten sonra…”

DİĞER SERGİLER
Öztoprak’la birlikte, Sema Öcal’ın kadın portreleri ile Hakan Eraslan’ın desen ve suluboya çalışmalarından oluşan sergileri de göreceğinizi hatırlattıktan sonra, isterseniz başkentin resim dünyasında Nisan ayında neler var, gelin birlikte gezelim: Galeri Nev’de Pelin Kırca; Siyah-Beyaz’da Alev Ermiş Mavitan; Valör Art House’da Yaprak Kurtoğlu; Arda Sanat’ta Cihat ve Yiğit Aral; Atlas Sanat’ta Canan Atalay; BRHD’de Abbas Yaşar ve Fatma Okutan Kaynak; Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde Sinan Ayber; Detay Sanat’ta Özgür Soğancı; Fırça Sanat’ta Alaybey Karoğlu, Ahmet Tür ve Ömer İnan; İsmail Altınok Sanat Merkezi’nde Saadet Gözde; Kent Sanat’ta Hüseyin Elmas; Krişna Sanat’ta Burçak Mangalcı Başel; Medya Sanat’ta Ayla Aksoyoğlu; Nurol Sanat’ta Çerkes Karadağ; Sevgi Sanat’ta Müjgan Özkaya Yılmaz; Armada AVM’de Okyanus Gençtürkoğlu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi