Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Zamlar geliyor, ÖTV katlanıyor

5 ayda ÖTV tahsilatı 125 milyar TL’yi aştı, araç başına gelir 301 bin TL oldu

Türkiye’de ilk 5 ay sonunda otomotiv pazarı %61 büyüyerek 468 bin adet ile tarihi satışa imza atarken, hükümetin otomotivden tahsil ettiği ÖTV geliri ise yüzde 176 artarak 125 milyar TL’yi aştı. Yıl sonu hedefinin %61’i 5 ayda gerçekleşirken, mayısta araç başına tahsilat 301 bin TL’yi aştı. Yani kurdaki artışa bağlı zamlar geldikçe hükümetin vergi gelirleri artıyor.

TÜRKİYE’de otomobil fiyatları artıkça, hükümetin ÖTV gelirlerinin daha çok artığı yıllardır bilinen bir gerçek. Düşünün mayıs ayında otomotiv pazarı %70,26 büyüyerek 116 bin 152 adetlik rekor satışa ulaşırken, hükümetin otomotivden tahsil ettiği ÖTV geliri tam %177 artarak 35 milyar TL’yi buldu. İlk 5 ay sonunda ise tablo daha da çarpıcı. Toplam otomotiv pazarı %61 büyüyerek 468 bin 120 adetle bugüne kadar ki en iyi 5 ay sonucuna ulaşırken,  hükümetin ÖTV gelirleri ise %176 artarak 125 milyar TL’yi aştı.

Kuruş imzalı geleceğin aracı!

MERCEDES geçen hafta yine müthiş bir konsept tanıttı. İsmi Vision One-Eleven. 1970'lerin ikon otomobili C 111'den ilham alan bu özel araç tamamen elektrikli. Martı kanat tasarımı ile 300SL'den de izler taşıyan Vision One-Eleven, Mercedes'in Kaliforniya'daki tasarım merkezinde geliştirildi. Bu merkezin Baş Dış Tasarımcısı da bildiğiniz gibi Cemal Kuruş isimli bir Türk. Konsept modelde YASA tarafından 1300 bg güç üreten 2 elektrikli motor bulunuyor. Bakalım bu özel konsept gerçek hayata nasıl taşınacak.

7 VEREN GÜL

Düşünün ilk 5 ay sonunda Türkiye’de toplanan tüm vergilerin %10’u otomotivden alınan ÖTV'den oluştu. Buna KDV, MTV ve akaryakıttan alınan vergileri eklediğimizde oran %20’ye yaklaşıyor. Bütçe açığının zirve yaptığı bir dönemde, otomotivden elden edilen gelirin ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok herhalde. Zaten hatırlayan vardır, eski Maliye bakanlarından merhum Kemal Unakıtan, otomotiv sektörünü ‘7 veren gül’ olarak görüyordu. Bir de o günden bugüne pazar çok büyümese de ÖTV gelirleri 10 kattan fazla arttı. 

6 AYDA HEDEFİN %76’SI

İlk 5 ay sonuçlarına dönersek eğer hükümetin 2023 yılı hedefi olan 203 milyar TL’lik ÖTV’nin şimdiden %61'i tutmuş durumda. Haziran ayında da 100 bin adetlik satıştan yola çıkarsak, 30 milyar TL’nin üstünde bir ÖTV geliri elde edileceği görülüyor. Böylece yılın ilk yarısında 155 milyar TL’yi aşan bir ÖTV geliri ortaya çıkacak. Bu da yıl sonu hedefinin %76’sı demek. Geçmiş yıllarda olduğu gibi yine ek bütçede yıl sonu hedefi revize edilerek, 300 milyar TL’ye çıkartılabilir. Sizce tahsil edilebilir mi? Hem de fazlasıyla…

Araç başına ÖTV 301 bin TL’yi aştı

  • Mayıs 2023’te hükümetin araç başına ortalama tahsilatı 301.200 TL’ye ulaşırken, Mayıs 2022’de araç başına ortalama tahsilat 185.160 TL’ydi. 
  • Araç başı ÖTV tahsilatına kümülatif baktığımızda ise 2023’ün ilk 5 ayında ortalama 267.230 TL olurken, 2022’nin ilk 5 ayında ise sadece 155.480 TL’ydi. Bu zaten hükümetin aracı üretip, satanlardan daha fazla kazandığını ortaya koyuyor. 

Acı reçete devreye girerse…

ARAÇLARIN enflasyonun altında ezilmeyen en büyük yatırım aracı haline geldiği günümüzde, otomotiv pazarı rekor üstüne rekor kırıyor. Kurlardaki artışa bağlı fiyatlara zam üstüne zam gelirken, talep azalmıyor tam tersine artıyor. Bu durum hükümetin vergi gelirlerini de artırıyor. Sonuçta seçim bitti ve ortada zirve yapan bir bütçe açığı var. Bundan sonra eğer acı reçete devreye girerse, ÖTV artışı ve yeni dilimler, ek MTV gibi yeni düzenlemeler gelebilir, benden söylemesi. 


Ödülü Nissan Türkiye Genel Müdürü Charbel Abi Ghanem aldı

Gazeteciler ‘Türkiye’de yılın otomobili’ni seçti!

OTOMOTİV Gazetecileri Derneği(OGD) tarafından bu yıl 8’nci kez gerçekleştirilen ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ yarışmasının kazananı Nissan X-Trail oldu. OGD üyelerinin puanlarıyla birinciliği elde eden Nissan X-Trail, 3580 puan alarak finale kalan 7 otomobil arasından seçildi. İkinci Peugeot 408, üçüncü ise Toyota Corolla Cross oldu. Ayrıca üç farklı kategorideki birinciler de belli oldu. “Yılın Basın Lansmanı” ödülünü Iğdır ve Kars’ta düzenlenen Dacia Jogger lansmanı alırken, “Yılın İnovasyonu” ödülü “arka koltuk ekran deneyimi” ile BMW 7 serisine ve “Yılın Tasarımı” kategorisi ödülü de Peugeot 408’e verildi.

Sadece 50 kişi için gelecek!

HONDA’nın 25 yıllık köklü hot hatch geçmişine dayanan yeni Civic Type R modeli Türkiye’de satışa sunuldu. Artırılmış performansı ve gelişmiş sürüş dinamikleri ile 2023 model Civic Type R, 2.0 litre VTEC dört silindirli turbo beslemeli motoru ile daha fazla güç, tork ve performans sunuyor. Güçlenen Civic Type R, 0-100 km/s hızlanmasını sadece 5,4 saniyede tamamlıyor ve 275 km/s maksimum hıza ulaşıyor. Honda Type R tutkunları için beyaz ve kırmızı renk seçeneği bulunan model 3 milyon 350 bin TL’lik satış fiyatına sahip olacak ve bu yıl sadece 50 adet gelecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi