Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Araçlar 4 yıl sonra AKILLANIYOR!

Türkiye’de 4 yıldır milli güvenlik nedeniyle araçlarda katma değerli servislerin (veri) kullanımına izin vermeyen BTK’dan yeşil ışık yandı. Yani artık ülkemizdeki araçlar da akıllanacak.

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 4 yıldır Türkiye’de bağlantılı araçlardaki katma değerli servislerin (veri) kullanımına milli güvenlik ve kamu düzenine ilişkin nedenlerle izin vermiyordu. Konunun muhataplarıyla uzun süredir yaptığı görüşmeler sonrasında yeni bir genelge yayınlayan BTK, bu servislerin yeniden kullanımına izin verilmesi için gereken maddeleri içeren düzenlemeyi markalara gönderdi.

TEK TEK ONAY ALACAKLAR
Türkiye’deki otomotiv markaları da BTK'nın yayınlandığı bu yeni düzenleme çerçevesinde hazırlıklarını yapıp, tek tek onay alarak, akıllı servislerini hizmete açabilecek. BTK’nın markaların yerine getirmesini istediği şartlar ise şöyle:

1- eCall ile birlikte katma değerli servislerin kullanımına imkan sağlayan haberleşme sistemlerini içeren araç telemetri üniteleri kurumumuz tarafından test edilir ve kullanımına izin verilir.

2- Vatandaşlar e-devlet üzerinden trafiklerini açıp kapatabilirler.

3- Araçlarda bulunan eCall ile birlikte katma değerli servislerin kullanımına imkan sağlayan haberleşme sistemlerinden hizmet verecek ‘bağlantı’ sunucuları ülkemizde yerleşik, mobil elektronik haberleşme hizmeti sunmak üzere yetkilendirilmiş bir internet servis sağlayıcıda konumlandırılmalı.

4 YILDIR YAZIP, UĞRAŞIYORUZ
2018'den bu yana hem eCall hem de buna bağlı katma değerli servisler konusunda defalarca yazdım, televizyon ve radyo programlarında anlattım. Otomotiv Distribitörleri Derneği (ODD) yönetimi başta olmak üzere birçok marka yöneticisi de konunun anlaşılması ve çözülmesi için gerçekten büyük uğralar verdi. Sonuçta tüm araçlar akıllanıp yeni nesil teknolojilere sahip olurken, bunların hiçbir Türkiye’de kullanılamıyordu. Umarım bu yeni düzenlemeyle bu durum sonuçlanıp artık kullanılır hale gelir.

İŞTE ARAÇLARI AKILLANDIRACAK KATMA DEĞERLİ SERVİSLER

● Otonom sürüş
● Gerçek Zamanlı Trafik Bilgisi
● Trafik işaretleri tanıma
● Bağlantılı sürüş (ConnectedDrive)
● Uzaktan Erişim, arıza, park
● 3 boyutlu görüntü
● Akıllı Acil Durum Çağrısı
● Navigasyon Güncelleme
● Bakım yönetimi..

DİREKSİYON BAŞINDA BANKACILIK DÖNEMİ

BTK’nın katma değerli servislerin kullanımının yeniden açılmasına yönelik düzenlemesi önümüzdeki günlerde birçok yeniliği de beraberinde getirecek. Garanti BBVA Tüketici Finansmanı Direktörü Koray Öztopçu, finansman şirketleri için de bunun büyük fırsatlar barındırdığını belirterek şunları söyledi: “Gelecekte bağlantılı otomobiller sürücülerin direksiyonda iken finansal durumlarını takip etmelerine, otomobillerini şarj ederken ödeme yapmalarına imkan sağlayacak. Tüketicilerin otomobil satın alımı, taşıt kredisi alımı ile başlayan tüketici finansmanı yolculuğu, sonrasında otomobillerinin direksiyonu başında, elektrikli şarj bedeli ödeme, yakıt alımı ödemesi, bakiyelerini kontrol edebilme, faturalarını ödeyebilme, alışveriş yapma ve bunu ödeme, para transfer edebilme ve diğer basit işlemleri gerçekleştirmeye kadar gideceği konuşuluyor. Birçoğumuz büyükşehirlerde işe gidip-gelirken zamanımızın büyük bir kısmını trafik de tek başımıza geçiriyoruz. Bu anlamda gelecekte tüm dünyada otomotiv ve finans bankacılık sektörü tüketicilerin direksiyonun arkasında ne tür bir finansal ve farklı uygulamalar kullanmak isteyecekleri konusunda çalışmalarını artıracaklar.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi