"Boşuna demedik: Altının Altında Kalmayın..."

Altının al-sat ya da sat-al fırsatı vermediğini iddia edenlerin sürekli yanıldığı bir haftayı geride bıraktık dostlar. Hele ki geçen hafta yurtdışında öyle bir hareket oldu ki, anlatılmaz yaşanır.
Fed Başkanı Powell’ın konuşmasından hemen sonra neredeyse zayıflamakta olan altının bir anda 2000 Dolar Seviyesine doğru hareketlendiğini ve tam olarak 1975 Dolar’ın üzerinden sert bir düşüşle 1911 Dolara kadar gevşediğini gördük. O sıralarda Türkiye'de döviz kurlarında herhangi bir büyük değişiklik olmadığı için, hatta o saatlerde azıcık da gevşek seyrettiği için Gram Altının da 465 TL’den 450'ye seviyesine kadar gerilediğine şahitlik ettik.
Bu hareketler muazzam fırsatlar sundu diyebilirim. Her zaman söylediğimiz gibi burada para kazanmak için akıl, bilgi, cesaret yan yana gelmek zorunda aksi takdirde yatırımcılar neden yapamadıklarını anlatarak vakitlerini geçirirler. Demek ki hedef alış ve hedef satış fiyatlarının belirlenerek bu çerçevede işlem yapılması çok ama çok önemli.
"Risk almadan para kazanmak isteyen mevduata yatırsın parasını.."
Biraz daha geriye dönersek; birkaç hafta içinde 2070 Dolarların üzerinden neredeyse 1900 Dolara kadar düşen altın yine fırsat sunmuştu. Bu arada Türkiye'de Gram Altın 500 TL'ye yakın bir yerden 430 TL lere kadar geriledi. Bu fırsatı da bir çok kişinin kaçırdığını bana atılan mesajlardan anlıyorum.
Ayrıca; sürekli olarak alım esnasında ki yüzde birlik komisyondan şikayet edenler var. Bu da gerçekten oldukça anlamsız bir şikayet. Yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarı neredeyse %15’e yakın kazanç elde etme ihtimali olan bir yerde, bir puanlık kesintiden bahsetmek çok anlamlı değil. Demek ki finansal okuryazarlık bilmediğimiz gibi, yatırımcılıktan da pek anlamıyoruz.
Risk almadan para kazanmak isteyen varsa doğrudan parasını mevduata yatırsın Dostlar. Bu tip ralliler her sürücü için fayda sağlamaz. Allah korusun kaza yapan çok olur. Herkese iyi hafta sonları diliyorum.
Not: Kuyumcudan ya da döviz bürosundan al-sat yapıp kar edileceğini düşünenler için söyleyeceğim hiçbir şey yok. Neresinden bakılırsa bakılsın akıl karı olmayan beyhude işler bunlar. Kuyumcudan alınan altını sandığa atacaksınız. Sürekli evden-kuyumcuya, kuyumcudan-eve altın taşınmaz. Dikkatli olalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Alkin Arşivi