Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

‘Gölcük tartışmasız 1 NUMARAMIZ’

Amerikan otomotiv devi Ford’un Avrupa’daki en büyük gururu hiç tartışmasız Ford Otosan. Gölcük’te üretilen ticari modellerle 7 yıldır Avrupa’da hem liderliğe hem de kârlılığa ulaşan Ford, yeni dönemde ise yine Ford Otosan’ın ürettiği elektrikli ticari modellerle büyümesini ve liderliğini devam ettirmek istiyor. Ford Pro CEO’su Ted Cannis, “Ford Otosan bizim tartışmasız bir numaramız” dedi.

FORD’un her ölçekte ticari müşteriye üretkenliklerini hızlandırmak için çözümler sunmaya odaklı yeni global markası ‘Ford Pro’, İspanya’nın Barselona şehrinde gerçekleştirilen özel bir etkinlikte Avrupalı müşterilere resmi olarak tanıtıldı. Türkiye’den az sayıda gazetecinin takip ettiği etkinlikte, hem Ford Pro’nun kapsamı anlatıldı hem de Ford Otosan tarafından Gölcük’te üretilen ilk tam elektrikli ticari araç E-Transit’in farklı versiyonları sergilenip, test edildi. Etkinlikte ayrıca Gölcük’te üretilip 2023’te satışa sunulacak ikinci elektrikli model E-Transit Custom da 9 Mayıs’taki global lansman öncesi ilk kez ambargolu olarak gösterildi.

7 YILDIR GÖLCÜK İLE LİDER
Ford Pro CEO’su Ted Cannis ve Ford Pro Avrupa Genel Müdürü Hans Schep’in ev sahipliği yaptığı etkinlikte, Ford Otosan’ın Avrupa için ne kadar önemli olduğunun altı da birkaç kez çizildi. Hans Schep, Ford’un Avrupa’da ticari araç işinde çok etkili ve başarılı olduğunu belirterek, “Son 7 yıldır ticari araç satışlarında Avrupa’nın lideriyiz. Bu başarının temel sebebi ise Türkiye’deki üretim gücümüz. Türkiye’de sadece düşük maliyetli değil ayrıca çok yüksek kalitede üretim yapabiliyoruz. Ortaklığımız Avrupa için çok kritik. Bundan sonra Ford Otosan’ın gücüyle Avrupa’da elektrikli araçlarda da liderliğimizi devam ettireceğiz. E-Transit bizim gururumuz. Ford Otosan’ın neler yapabileceğini, gelişmelere nasıl hızlı adapte olduğunu gösteriyor. Otosan’dan yeni elektrikli araçlar da geliyor” diye konuştu.

EN İYİ MÜHENDİSLER OTOSAN’DA
2010-2011 yılları arasında Ford Otosan’da Genel Müdür Başyardımcısı olarak görev yapan Ford Pro’nun Global CEO’su Ted Cannis ise sözlerine Türkçe “Merhaba arkadaşlar” diye başlayarak, Ford Otosan’ın kendileri için tartışmasız hep bir numara olduğunu söyledi. Ford Otosan’ın özellikle mühendislik konusundan her zaman çok başarılı olduğunu, en iyi mühendisleri bünyesine kattığını belirten Cannis şöyle konuştu:

“Türkiye’de gerçekten inanılmaz bir ortaklığımız var. 60 yılı geride bıraktık. Bu ortaklık hep büyüdü. Şimdi sınırları Romanya’ya kadar genişledi. Çok iyi işler yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Ford Otosan, Ford için birçok şey ifade ediyor ama tartışmasız bizim her zaman bir numaramız olduğunu söyleyebilirim.”

Ford Pro ile hedef 45 milyar dolar
FORD’un ticari müşterilere hizmet veren yeni markası Ford Pro’nun sunduğu çözümler yeni nesil ticari araçlar için yazılım, şarj, servis ve finansman hizmetlerini bir arada sunarak müşterilerin filo operasyonlarını yürütmeleri ve bir yandan da bağlantılı ve elektrikli araçları benimsemeleri için kapsamlı tek bir platform sağlıyor. Bu yılın başında ABD’de faaliyetlerine başlayan Ford Pro’nun web tabanlı filo yönetimi araçlarını içeren entegre çözümleri, filo sahipliğinin toplam maliyetini yüzde 10’dan yüzde 20’ye kadar azaltmış. Yeni Ford Pro iş alanı ile global cironun 2019’a kıyasla %67 artarak 2025 itibarıyla 45 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.

Türkiye’de 2023’te devreye girecek
FORD Otosan Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk, Ford Pro markasının kısa süre içinde Türkiye’de de devreye gireceğini belirterek özellikle elektrikli ticarilerin daha yoğun olacağı 2023’te hızla gelişeceğini söyledi. Ford Pro bünyesindeki özel araçlar ekibinin müşterilerin gereksinimlerini anlamaya ve onlar için özelleştirilmiş çözümler sunmaya odaklanacaklarını belirten Yücetürk, “Türkiye’de katma değerli servisler 4 yıldır kullanılmıyordu. BTK’nın yeni düzenlemesiyle birlikte bu servislerin önü açılırken, Ford Pro için de büyük fırsat oldu. Biz 2023 yılından itibaren ticari araçlar için yazılım, şarj, servis ve finansman hizmetlerini bir arada sunarak müşterilerin filo operasyonlarını yürütmeleri için kapsamlı tek bir platform olacağı” diye konuştu.

Satışa sunulmadan 5 binden fazla sipariş
BARSELONA’da gerçekleşen Ford Pro etkinliğinin yıldızı ise Gölcük’te üretilen ilk ve tam elektrikli E-Transit oldu. Hem Avrupa basını hem de Ford müşterileri ve bayileri E-Transit’in farklı versiyonlarını ve kasa tiplerini test edip deneyimleme şansı buldu. Avrupa’da daha satışa sunulmadan 5 binden fazla rekor sipariş olan E-Transit, ticari araçların elektrikli olmasının ne kadar etkili ve önemli olduğunu da gözler önüne serdi. Hem sessizliği hem de gücüyle tüm katılımcılardan tam puan alan E-Transit, Ford için Avrupa’da yeni bir dönem noktası oluşturuyor.

E-Transit Custom çok beğenildi
FORD, Barselona’daki etkinlikte E-Transit serisine dört yeni tam elektrikli modelin ekleneceğini duyurdu. Gölcük’te üretilecek yeni 1 tonluk E-Transit Custom ve E-Tourneo Custom 2023’te, Ford Otosan tarafından Romanya’da üretilecek daha küçük yeni nesil E-Transit Courier ve E-Tourneo Courier ise 2024’te satışa sunulacak. 9 Mayıs’da global tanıtımı yapılacak E-Transit Custom’ı Barselona’da ambargolu olarak ilk kez gösterdiler. Gölcük’te aynı platformda VW versiyonu da üretilecek araç büyük beğeni toplarken, özellikle yeni ön ve arka tasarım dikkat çekti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi