
Uğur Ergan
İki Ayrı “50” Kutlaması
Bu hafta Ankara ve İstanbul’dan iki ayrı projeyi duyuracağım. İkisi de “50” ile bağlantılı ve kurumların geçmişiyle ilgili. Önceliği yaşadığım kent olması nedeniyle Ankara’ya vermek istedim.
Başkentte yaşayan herkesin bildiği, özellikle de TBMM’ye yakın olması nedeniyle, sağlık sorunuyla karşılaşan siyasilerin uğrak yerlerinden biri Güven Hastanesi’dir. Bu yıl 50. kuruluş yılını kutlayan Güven Hastanesi, yarım asrı geride bırakan sağlık yolculuğunu, sanatın birleştirici gücüyle taçlandırma hazırlığında. Kendisi iyi bir sanatsever olan değerli dostum Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gürbüz’ün, mensubu olduğu kurumun 50. yıl etkinliklerinden birisinin sanatsal faaliyete ayrılması için yoğun çaba gösterdiğine bizzat şahit oldum. Gürbüz, “50 sanatçı & 50 eser” adını verdikleri sergiyle hem kurumun geçmişine, hem de geleceğine projeksiyon tuttuklarını söyledi. Gürbüz, sanatın insan sağlığını iyileştirici özelliğine inandıklarını belirterek, böylesine önemli bir etkinliğe imza attıkları için mutlu olduklarını belirtti.
23 Mayıs Cuma günü saat 19.00’da Ulus’taki “Sığınak–Sanat ve Teknoloji için Alanı”nda açılacak ve Haziran ortasına kadar ziyaret edilebilecek sergiyle ilgili daha fazla bilgiyi hazırlanan bültenden okuyalım:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen ‘50 Sanatçı & 50 Eser’ sergisi, farklı disiplinlerden 50 değerli sanatçının, bu özel yıl için hazırladığı 50 özgün eseri sanatseverlerle buluşturacak. Her biri 50x50 santimetre boyutundaki eserler, sağlık, yaşam, insan ve dönüşüm temaları etrafında şekilleniyor. Buluşmaya ev sahipliği yapacak mekan ise, başlı başına bir tarih ve dönüşüm hikayesi taşıyor. 1942 yılında İkinci Türkiye Büyük Millet Meclisi için sığınak olarak inşa edilen ve günümüzde Türkiye’nin ilk dijital sanat sergi salonuna dönüştürülen ‘Sığınak: Sanat ve Teknoloji Alanı’, yarım asırlık bir sağlık yolculuğuna, sanatın diliyle tanıklık edecek. Güven’in 50 yıllık birikimi, bu tarihi yapının duvarlarında, sanatın en özgün halleriyle hayat bulacak. Ziyaretçileri geçmiş ile geleceğin, sağlık ile sanatın kesişim noktasında bir yolculuğa çıkaracak olan sergi, Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenmektedir.”
İSTANBUL’DAKİ PROJE
İstanbul’dan duyurucağımız “50” ise aslında Ankara’da kurulmuş, daha sonra İstanbul’a taşınmış bir galeriyle ilgili. Türkiye’nin köklü galerilerinden Galeri Selvin, 40. yaşını kurucusu Selvin Gafuroğlu’nun uzun bir sürece yayılan çalışmasının ürünü olan “İstanbul’da 50 Sanatçı-50 Atölye” adlı kitapla kutluyor. Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanan kitap, her biri kendi alanında tanınan ve uluslararası başarıya ulaşmış 50 sanatçının İstanbul’daki atölyelerine ve üretim süreçlerine ışık tutuyor.
“Sanat ortamında farkındalık yaratmak ve kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmak amacıyla bu projeye önayak olduk” diyen Selvin Gafuroğlu’nun, 2009 yılında başladığı ve bir referans kaynağı oluşturacak kitabında, Naile Akıncı, Mehmet Pesen, Adnan Çoker, Özdemir Altan, Devrim Erbil, Mehmet Güleryüz, Muhsin Kut, Mehmet Aksoy, Tomur Atagök, Neş’e Erdok, Mustafa Pilevneli, S. Saim Tekcan, Nur Koçak, Seyyit Bozdoğan, Alaettin Aksoy, Ali İsmail Türemen, Ergin İnan, Halil Akdeniz, Koray Ariş, Can Göknil, Berna Türemen, Mustafa Altıntaş, Hüsamettin Koçan, Hanefi Yeter, Ekrem Kahraman, Bihrat Mavitan, Resul Aytemür, Yusuf Taktak, Şahin Paksoy, Nedret Sekban, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Murat Morova, Yunus Tonkuş, Nejdet Vergili, Rahmi Aksungur, Kezban Arca Batıbeki, Serpil Yeter, Bedri Baykam, Alev Ermiş Mavitan, Maria Kılıçlıoğlu, İrfan Önürmen, Temür Köran, Feridun Oral, Akın Yıldırım, Zerrin Tekindor, Mehmet Uygun, Mustafa Horasan, Filiz Öztürk Doğan, Serdar Tekebaşoğlu ve Malik Bulut’un atölyeleri ele alınıyor.
NOT: 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun. Yaşasın Atatürk gençliği!