Mert Yılmaz
Kullanıcı hatası
Geçtiğimiz günlerde halka açık bir şirketten satın aldığımız, alırken de parasını ödeyerek garanti süresini uzattığımız bulaşık makinasında sorun oluştu. Sorun derken paslanmaz çelikten oluşan makinanın tabanı küflendi. Yok daha neler demeyin, paslanmaz çelik taban küflendi. Servis çağırdık. Garanti kapsamında olduğu için içimiz de pek bir rahat. Arkadaşlar geldiler, ilgilendiler sağ olsunlar. Konunun fabrikaya iletilmesi gerektiğini söylediler, hak verdik; paslanmaz çelik küflenmez, anormal bir durum bu, fabrikadaki mühendisler baksın diye. Sonra bilin bakalım ne oldu? Fabrikadan cevap geldi. Sorun “Kullanıcı hatası” o nedenle garanti kapsamında değil diye. O günden beri neredeyse her gün kullanılan bulaşık makinasının çelik tabanı nasıl olur da küflenir sorusunun cevabını arıyoruz ama henüz bulamadık. İşin ilginci şirket de bir şey diyemiyor ama kullanıcı hatası olduğu kesinmiş! Bu arada tamiri için istenen paranın yaklaşık beş bin TL üstüne de aynı şirket sıfır bulaşık makinası satıyor.
Elbette ki; Gazete Pencere’nin bu değerli köşesini tüketici haklarım, mağduriyetlerim için kullanacak değilim. Merak etmeyin konuyu başka bir yere bağlayacağım.
Ama şunu da eklemeden geçemeyeceğim. “Kullanıcı hatası” ifadesi Türkiye’de pek çok markanın kullandığı bir kaçış yöntemi haline geldi. Kimse kendisinde, ürününde kusur olduğunu düşünmüyor bile. Adamın üzerinde iken yırtılmış pantolona kullanıcı hatası diyen markamsı gördüm mesela ben. Marka demeye dilim varmadı da. Markayız demekle marka olunmadığını da hatırlatmak isterim.
Yahu o değil de bak şimdi aklıma geldi. Bu enflasyon da kullanıcı hatasından kaynaklı olmasın. Biraz daha detaylı düşündüm de bence kesin öyle.
Sen fazla yiyorsun diye gıda enflasyonu oluyor mesela. Araba kullanıyorsun, toplu taşıma kullanıyorsun o da ulaştırma enflasyonu. Kirada oturmasan kira enflasyonu mu olur kardeşim? Ne demişti ünlü bir büyüğümüz “Alma abi alma”. Sen de “Oturma abi oturma”. Ayakkabı, gömlek alıyorsun bak gördün mü giyim ve ayakkabı enflasyonu yarattın. Mesela çocuğu okula göndermezsen eğitim enflasyonu yok. Yakında bu paralarla zaten kimse gönderemeyecek de. O kadar paranın karşılığında alınan eğitim de yerlerde sürünüyor desem haksızlık etmem herhalde. Hasta olmazsan, ilaç kullanmazsan sağlık enflasyonu sorunu da tamam. İnternet, cep telefonu vs. kullanmazsan haberleşme enflasyonu da çözüldü. Bir de şu evlerde elektrik, su, doğalgaz kullanımına bir ara verelim arkadaşlar, enflasyon yaratıyorsunuz. Görüldüğü üzere kullanıcı hatası hep bunlar. Bak nasıl şak diye çözdüm enflasyon sorununu.
Yazıyı inşallah kimse okumaz da önümüzdeki günlerde enflasyon sorununa çözüm önerileri diye karşımıza çıkmaz bunlar!
Nedense “Şu mektepler olmasaydı maarifi ne güzel idare ederdim” sözü geldi birden aklıma.