Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Otomotivde hareketli gün

Dün otomotiv sektörü için çok hareketli bir gündü. Önce sabah saatlerinde Alman Volkswagen’in Türkiye’de fabrika yatırımından vazgeçmesinin ardından Manisa’da kurduğu şirketi tasfiye ettiği haberi geldi. Ardından 2021 yılı MTV zamları ile engellilere ÖTV muafiyetli araçlarda beklentinin altında kalan limit artışları açıklandı. Son olarak ise otomotiv sektörünü nefes aldıran İngiltere ile STA imzalandı.

VW hayali tamamen bitti!

TÜRKİYE’nin otomotiv sektöründe 23 yıl aradan sonra sıfırdan gelecek yatırım hayali önceki gün tamamen sona erdi. Bildiğiniz gibi kısa bir süre önce hem pandemi hem de siyasi ortamı gerekçe göstererek Türkiye’de fabrika kurma kararından vazgeçen Alman otomotiv devi Volkswagen, Ekim 2019’da Manisa’da 943 milyon 500 bin lira sermaye ile kurduğu, ‘Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret’ unvanlı şirketi de tasfiye etti.
EKİM 2019’DA KURULDU
Alman otomotiv şirketinin Ekim 2019’da Manisa’da kurduğu Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi 17 Aralık tarihinde tasfiyeye girerken tasfiyeye giriş kararı da Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından tescil edildi. Şirket 28 Aralık tarihinde de tasfiye için alacaklılara çağrı yaptı. Şirket; otomobil, kamyon ve her nevi motorlu araç ve nakil vasıtalarının tasarımı, imalatı ve montajı, bunların parçalarının ve komponentlerinin tasarımı, üretimi ve montajı ile tüm bu ürünlerin satışı, ithalatı ve ihracı başta olmak üzere bu konularla ilgili tüm diğer faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulmuştu.
BEKLENTİ DE KALMADI
VW, Manisa’da 2 milyar Euro yatırımla kurmayı planladığı 400 bin adet kapasiteli fabrika kararından önce pandemiyi gerekçe göstererek vazgeçmiş, sonra da asıl gerekçenin siyasi olduğu itirafında bulunmuştu. VW kısa süre önce Türkiye’deki fabrika yerine Slovakya’daki tesislerine 1 milyar Euro’luk yatırım yapıp genişletme kararı almıştı. Ancak bu karar rağmen Volkswagen’in Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv’in CEO’su Ali Bilaloğlu Slovakya’daki kapasite artırımının Türkiye yatırımlarının askıya alındığı anlamına gelmeyeceğini belirtmişti. Buna gerekçe olarak da Manisa’da kurulan şirketi göstermişti. Ancak şirketin tasfiye edilmesiyle birlikte artık böyle bir beklenti de tamamen ortadan silinmiş oldu. Bu da ne yazık ki 23 yıl sonra Türkiye’ye mevcut fabrikaların dışında sıfırdan bir yatırımın gelmeyeceğini net olarak gösteriyor.

MTV’ye zam, engelliye hüsran!

1 Ocak 2021’den itibaren mevcut Motorlu Taşıtlar Vergisi yani MTV oranları hem de MTV hesabında kullanılan matrah değerleri yeniden değerle oranına göre yüzde 9,11 oranında artıyor. Buna göre 1-3 yaş aralığında olan otomobillerin 2021 yılındaki motorlu taşıtlar vergisi motor silindir hacmi 1300 cc ve aşağısında olanlar için 964 liradan 1051 liraya çıkacak. Aynı yaşta motor silindir hacmi 1301 – 1600 cc arasında olan otomobiller için MTV, 1678 liradan 1830 liraya, 1601 – 1800 cc arasında olanlar için 2 bin 964 liradan 3 bin 234 liraya, 1801 – 2000 cc arasında olanlar için 4 bin 670 liradan 5 bin 95 liraya ve 2001 – 2500 cc arasında olanlar için ise 7 bin 3 liradan 7 bin 640 liraya yükselecek. MTV’de en yüksek dilim ise 45 bin 932 liradan 50 bin 107 liraya yükseldi.
ÜSTÜ LİMİT 330.800 TL
Diğer taraftan engellilere ÖTV muafiyetiyle ilgili araç üst limitleri de güncellendi. MTV oranlarında olduğu gibi engellilere ÖTV’siz araç alımlarında tavan limiti 303 bin TL’den yüzde 9.1’lik artışla 330 bin 800 TL’ye yükseltildi. Ancak beklentinin altında kalan bu limit engelli vatandaşlar için hüsran yarattı.

900 milyon dolarlık nefes!

TÜRKİYE ile İngiltere arasında dün imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Türk otomotiv sanayini 900 milyon dolarlık kayıptan kurtardı. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, iki ülke arasında otomotiv sektörünün yaklaşık 3 milyar dolar değerinde ticaret hacmi oluşturduğunu belirterek, “Brexit, her iki ülkenin otomotiv sanayisi açısından yıkıcı etkiler doğurabilecek bir süreçti. Otomotiv sektörü Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacminin yüzde 16’sını oluşturmakta. Bu sebeple OSD olarak Anlaşmalı Brexit’in ardından Türkiye ve Birleşik Krallık arasında STA’nın imzalanmasını çok büyük memnuniyetle karşıladık. Anlaşma sektörümüz için adeta bir yeni yıl hediyesi oldu” dedi.
4 BİN İSTİHDAM KAYBI
Brexit sürecinin anlaşmasız ayrılık ile sonuçlanması durumunda ülkemiz otomotiv sanayisinin ağır bir süreçten geçeceği ihtimalini hatırlatan Haydar Yenigün olası kayıpları şöyle açıkladı: “Anlaşmasız ayrılık durumu, otomotiv ihracatımızda yıllık yaklaşık 50 bin adetlik azalma ve tedarik sanayi ihracatımızda 150 milyon dolar kayıp yaratabilirdi. Yani yaklaşık 900 milyon dolarlık bir kayıptan bahsediyoruz. Bunun sonucunda da yaklaşık 4 bin kişilik istihdam kaybına neden olacak kadar yıkıcı etkiler doğurabilirdi.”

Korkmaz kayıp ya otomotiv yatırımları

DÜN 132 milyon dolarlık kara para akladıkları iddia edilen SBK Holding ve bünyesindeki altı şirkete operasyon düzenlendi. Aralarında Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’ın da bulunduğu 19 şirket yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildi. Korkmaz ve yedi kişinin yurt dışında olduğu öğrenildi. İşte bu noktada gözler Korkmaz’ın otomotiv yatırımlarına çevrildi. 2019 yılında Kıraça Holding’in iştiraklerinden Hexagon Studio’yu alan, 29 Eylül’de da Kıraça Holding’in %45 hissesini Lüksemburg merkezli Silicolux şirketinden aldığını açıklayan SBK Holding aynı gün Honda’nın Gebze fabrikasını almak için 500 milyon TL’nin üzerinde teklif vermişti. Ancak o dönem mal varlıklarına el konulduğu için Honda fabrikasını alamayan SBK’nın dün gerçekleşen operasyon sonrası hem Karsan’da önemli paya sahip Silicolux hisseleri hem de Hexagon Studio’daki durumu sorgulanmaya başladı. Bu konuda resmi bir açıklama şu ana kadar yapılmadı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi