Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Sonu Leaf gibi olmasın da!

Geçen hafta Madrid’de Jarama pistinde Nissan’ın yeni nesil elektrikli modeli Ariya’yı test ettim. Bence Nissan Türkiye ekibi işi gücü bırakıp, eylül ayında Avrupa ile aynı anda bu aracı getirmek için mücadele etmeli. Çünkü bu model hem Nissan’ın Türkiye’de yeniden çıkışını sağlar hem de markayı elektrikli premium ligine taşır. Ama inşallah sonu bir türlü gelemeyen elektrikli Leaf gibi olmaz.

JAPON Nissan geçen hafta İspanya’nın Madrid şehrinde, tamamen elektrikli gelecek vizyonu ve yeni nesil elektrikli modelleriyle dünya basının karşısına çıktı. Gazeteci arkadaşım Okan Altan ile birlikte Türkiye adına katıldığımız bu önemli buluşmada, Nissan Avrupa yetkilileri ile uzun uzun konuşup, yeni modelleri Jarama pistinde test etme imkanı bulduk. Pistte bizi 6 yeni model karşılarken, en önemlisi Avrupa’da ilk kez tanıtılan ve test edilen yeni nesil elektrikli Ariya oldu.

Nissan’ın yeni e-power motor teknolojisine sahip Qashqai ve henüz tüm kamuflajları çıkartılmamış yenilenen X-Trail modelleri ise dikkatimizi çeken diğer modellerdi. Tanıtımda ayrıca hibrit Juke, elektrikli Leaf ve elektrikli hafif ticari araç modelleri Townstar da hazır bekliyordu. Bu modellerden bağımsız bizi bekleyen diğer bir sürpriz ise motorsporları sunumunda Avrupa’da ilk kez sergilenen geleceğin Formula aracı konsepti Ariya oldu. Tüm bu yeni modellerden Ariya, Qashqai e-Power ve Nissan’ın yeni nesil 4 çeker teknolojisi e-4ORCE’nin demo olarak yer aldığı Leaf’i test ettik, diğerlerini yakından inceledik.

BİR TÜRLÜ YOLDAN ÇIKMADI
Tedarik problemleri nedeniyle son 2 yıldır ciddi kan kaybeden Nissan Türkiye için eylül ayında satışa sunacakları Qasqhai e-Power ve yeni X-Trail e-Power belki ilk etapta daha önemli olabilir ama benim odaklandığım araç doğuştan elektrikli Ariya oldu. Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının geliştirdiği ortak CMF-EV platformunda üretilen ilk Nissan modeli olan Ariya, bence markanın çıtasını premium lige çıkartacak özelliklere sahip. Yol tutuşu, sessizliği, hızlanması, gücü, malzeme kalitesi ve çarpıcı tasarısıyla hem toplantıya katılan tüm basın mensuplarından hem de benden tam not aldı. Coupe Crossover sınıfında yer alan Ariya’nın premium markalar dâhil bugüne kadar kullandığım en başarılı elektrikli otomobil olduğunu söyleyebilirim. Pistte ne yapsam bir türlü yoldan çıkaramadım. 2 ve 4 çeker seçeneklerine sahip bu yeni nesil elektrikli araç Avrupa’da yapılan WLTP testlerine göre batarya gücüne bağlı 360 km ile 500+ km menzil sunuyor.

PREMIUM LİGE ÇIKARTACAK
İşte Türkiye için önemli kısmı şimdi başlıyor. Bu araç yaz sonu gibi Avrupa’da satışa sunulacak. Türkiye’ye ise 2023’te getirilmesi planlanıyor. Bu noktada Nissan Türkiye yetkilileri bence tüm işi gücü bırakıp, bu aracı Avrupa’yla aynı anda getirmek için mücadele etmeli. En azından ön sipariş toplamak için son çeyrek 3-4 tane getirmeliler. Çünkü bu model Nissan’ı Türkiye’de çok net elektrikli premium (lüks markalar) ligine sokacak. Yani Alman premium markaların çekineceği bir model olacağını söylersem abartmış olmam. Çünkü hem premium markalarla aynı kalite ve menzilde bir elektrikli araç, hem de fiyat olarak çok daha uygun olacağı ortada. Tahminim 1.2 milyon TL civarında olabilir. Sonuçta elektrikli araç ÖTV’si daha düşük olduğundan fiyatı inanın birçok SUV modeline göre uygun olacaktır. Daha doğrusu bugün premium elektrikli düşünenler çok rahat bu modele kayacaktır. Ama tabi ki sonu uzun yıllar geleceği söylendiği halde gelmeyen elektrikli Leaf’e benzemesin de…

Qashqai ve yeni X-Trail’e eylülde e-Power takviyesi

NISSAN, Avrupa’da Euro 7 motora yatırım yapmama kararının ardından 2023’ten itibaren yeni, saf içten yanmalı motorla çalışan otomobilleri piyasaya sürecek. Bu bağlamda 2026 yılında Avrupa’da satışlarının yüzde 75’in, 2030’da ise tamamın elektrikli araçlardan oluşmasını hedefliyor. Yeni nesil motorların en önemlisi ise e-power teknolojisi. Bu teknolojide yer alan içten yanmalı 1.5 litre benzinli motor sadece jeneratör görevi görüyor. Yani tekerleklere tahriki elektrikli motor sağlıyor. Batarya küçük olduğu için araç yüzde 100 elektrikle yol almıyor. Benzinli motor bataryayı doldurup, aracın elektrikli motorla yürümesini sağlıyor. Bu teknolojinin avantajı elektrikli otomobil gibi sessiz olması, 100 km’de 5.1 litre yakması ve emisyonu 119 gr/km’ye indirmesi. e-Power teknolojisi hem Qashqai hem de yenilenen X-Trail’de yer alıyor ve eylül ayında Türkiye’de satışa sunulacak. Ama e-Power’ın mevcut benzinli motorlara göre ne kadar fiyat farkı olacağı açıklanmadı. Yüzde 20 fark olsa Qashqai fiyatını 1 milyon TL’nin üstüne çıkaracağı net.

Türkiye’ye neden Townstar gelmiyor?

MADRİD’deki toplantıda Nissan’ın hafif ticari modeli Townstar’ın yüzde 100 elektrikli kargo modelini de inceleme fırsatı bulduk. Bu modelin elektrikli combi versiyonu da yıl sonunda satışa sunulacakmış. Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının önemli bir ürünü olan Townstar’ın içten yanmalı motorları halihazırda Avrupa’da satılıyor. Yaz aylarında kargonun dışında binek combi versiyonu da satışa sunulacakmış. Ama nedendir bilinmez, Nissan Türkiye bu aracı getirmiyor. Halbuki ÖTV avantajına sahip ticari araçların Türkiye’de şansı çok yüksek. Bırakın her şeyi otomobil tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle, showrooma gelen tüketiciler karşılarında gördüğü ticari araçlara bile yoğun talep gösteriyor. Hele binek versiyonu hafta arası iş hafta sonu aileyle size seyahat imkanı sunuyorsa.

Hibrit Juke ve Leaf gelmeyecek

MADRİD’de tanıtılan modeller arasında Juke hibrit ve Nissan’ın ilk elektrikli modeli Leaf’ın makyajlı versiyonu vardı. Juke hibrit, Türkiye’de teşvik olmadığı için yüksek maliyetleri nedeniyle Türkiye’ye gelmeyecek. Aynı şekilde Leaf de Ariya geleceği için Türkiye’de satılmayacak diğer bir elektrikli model.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi