Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Yeni modeller geliyor ama ne para var ne kredi

Türkiye’ye yeni modeller gelmeye devam ederken tüketiciler bırakın yeni bir araç almayı artık 2.el hurda otomobil bile alamayacak durumda. Kredi imkanı da kalmadı. Sonuçta yüksek enflasyon karşısında eriyen alım gücünün etkisiyle ne yazık ki bu süreç artarak devam edecek görünüyor.

TÜRKİYE’de otomobil fiyatları kurlar, yüksek vergiler ve son dönemde üretim maliyetlerindeki artışın etkisiyle artık ulaşılamayacak noktalara geldi. Düşünün her gelen 2022 model otomobilin fiyatı daha da artıyor, her yeni otomobil daha da ulaşılamaz oluyor. En ucuz otomobil fiyatının 300 bin TL’den başladığı, orta segmentte bir otomobile baktığınızda ise 600-700 bin TL fiyatlarla karşılaştığımız bu günlerde, bırakın yeni bir araç almayı artık 2.el hurda otomobil bile alamayacak durumdayız. Yüksek enflasyon karşısında eriyen alım gücünün etkisiyle ne yazık ki bu süreç artarak devam edecek görünüyor.

15 GÜNDÜR SES YOK
Diğer taraftan otomobil almak için gereken kredi koşulları da yaklaşık 1 yıldır ortadan kalkmış durumda. Bugün 400 bin TL’ye küçük bir otomobil almaya kalksanız, kullanabileceğiniz kredi tutarı ancak %30 ve bunu da 24 ay vadede ödemek zorundasınız. Yüksek faizler de işin cabası. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, yaklaşık 15 gün önce taşıt kredilerinde güncelleme yapılacağını açıklamasına rağmen hiçbir ses yok. En azından kredi koşulları iyileşse, küçük de olsa belki bir hareket olabilir ama nerede. BDDK yetkililerinin tek söylediği; “Üzerinde çalışıyoruz.”

FİYATLAR ŞOK EDİYOR
Düşünün bu süreçte, 2.el pazarı da neredeyse durmuş durumda. Çünkü herkes bu zor koşullara yönelik bir müdahale olacağına inanıyor, bir beklenti içinde. Hükümet cephesi ise artan ÖTV gelirinin keyfini sürürken, cari açığı bahane ederek pek bir şey yapmayacağa benziyor. İşte hem sektör hem de tüketiciler için böylesine zor bir dönemde, hayat devam ediyor ve yeni nesil otomobiller hızla Türkiye’de yollara çıkmaya devam ediyor. Ama her yeni gelen otomobilin fiyatı bizleri daha da şoka sokup, ulaşılamaz seviyeleri geleceğe endişeyle bakmamıza yol açıyor.

753 BİN TL’YE KÜÇÜK SUV

VOLKSWAGEN’in bu hafta içinde Türkiye’de satışa sunacağı iddialı yeni küçük SUV modelleri T-Cross ve Taigo’nun fiyatları belli oldu. T-Roc ile birlikte B-SUV sınıfında yer alan T-Cross’un fiyatı 448.300 TL ile 587.600 TL arasında, yine aynı sınıfta yer alan VW’nin ilk coupe SUV modeli Taigo’nun fiyatı ise 515.000 TL ile 753.000 TL arasında değişiyor. 2 modelde de 1.0 lt motor yer alırken, Taigo’da ek olarak 1.5 lt motor da bulunuyor.

11 SUV’U OLACAK
VW’nin bu 2 yeni modelle Türkiye’deki satışa sunduğu SUV sayısı 6’ya yükselecek. Türkiye’ye 2023 yılından itibaren gelmeye başlayacak 4 elektrikli SUV (ID.2, ID.4, ID.5, ID.6) dışında 2024’te Tiguan ile Touareg arasında bir SUV daha satışa sunulacak. Böylece VW’de sedan kasa yavaş yavaş biterken SUV sayısı 11’e yükselecek. Her ne kadar Polo ve Golf gibi önemli modellerin satışı devam etse de VW artık bir SUV marka haline geliyor.

500 BİN TL'YE MELEZ EGEA

TOFAŞ tarafından Bursa’da üretilen Fiat Egea Ailesi’nin uzun zamandır merakla beklenen hibrit (melez) versiyonu tanıtıldı. 130 beygir gücünde 1.5 litrelik FireFly benzinli motor ile 60 volt batarya ve 15kW’lık elektrikli motorun yer aldığı hibrit versiyonda ilk 7 ileri çift kavramalı otomatik vites de yer alıyor. Hem emisyonu hem de yakıt tüketimini yüzde 11’e kadar düşüren yeni hibrit seçeneği Türkiye ve Avrupa’da nisan ayından itibaren satışa sunulacak. Egea Hybrid; Türkiye’de Sedan, Hatchback, Cross ve Cross Wagon gövde tiplerinde, 3 donanım seviyesi-Easy (Sedan) / Street (Hatchback ve Cross’ta), Urban ve Lounge ve otomatik şanzıman ile yer alacak. Resmi fiyat henüz açıklanmasa da otomatik ve hibrit Egea fiyatının şu anki fiyatlar üzerinden 450-550 bin TL bandında olması bekleniyor.

BİR AY SONRA DİZEL OTOMATİK
Bu arada Egea Ailesi’nin merakla beklenen 1.6 Multijet II 130hp Dizel DCT otomatik şanzımanlı versiyonları da yine tüm gövde tiplerinde aynı anda ve Mart ayının ikinci yarısında satışa sunulacak.

1,5 MİLYON TL'YE 1,6 MOTORLU SEDAN

STELLANTIS Grubu’nun bünyesindeki lüks Fransız otomotiv markası DS’in ilk sedan modeli DS 9 Türkiye’de satışa sunuldu. 1 milyon 320 bin TL ile 1 milyon 500 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulan DS 9, Türkiye’de lüks sedan sınıfına yeni bir alternatif olmak istiyor. 4,93 metre uzunluğa, 1,93 metre genişliğe ve 1,46 metre yüksekliğe sahip olan DS 9, sınıfında benzerine az rastlanır 2,9 metrelik aks mesafesiyle arka bölümdeki yolculara büyük bir yaşam alanı sağlıyor. Ülkemizde Performance Line, Rivoli+ ve Opera donanım seviyeleri ile satılan modelde Puretech 225 isimli 1,6 litre turbo beslemeli 225 beygir e 300 Nm azami tork sunan motor ve sekiz ileri oranlı EAT 8 tam otomatik şanzıman seçeneği yer alıyor.

ÖTV+KDV YETMİYOR, BİR DE EK %60 ABD VERGİSİ

GEÇTİĞİMİZ hafta Avrupa lansmanı yapılan yeni Jeep Grand Cherokee, bu yıl içinde Türkiye’ye de gelecek ama tarih net değil. 380 beygir gücündeki ‘4xe’ şarjlı hibrit (Plug-in) teknolojisine sahip 4x4 model, sadece elektrikle 51 kilometre menzile sahip. 2 litrelik motora sahip aracın Türkiye için en büyük dezavantajı yüzde 220 ÖTV ve yüzde 18 KDV dışında, yüzde 60 ek ABD vergisi ödenecek olması. Bu da araç Türkiye’ye gelse de fiyatının 500 bin Euro’ları aşması anlamına geliyor.

YAZIN 3'Ü 1 ARADA SUNACAK

DACIA’nın 3’ü bir arada modeli Jogger, yaz aylarında Türkiye’de satışa sunulacak. Bir station wagonun uzunluğu, bir MPV’nin genişliği ve bir SUV aracın görünümünü sunan yeni modelin 5 ve 7 koltuklu versiyonları bulunuyor. Comfort ve Prestige olmak üzere iki donanım seviyesine sahip Jogger 6 vitesli manuel şanzımana sahip yeni TCe 110 beygir benzinli motor dışında benzin ve LPG yakıtlı ECO-G 100 beygir motor olmak üzere iki motor seçeneğiyle satışa sunuluyor. 2023 yılında ürün gamına bir de hibrit eklenecek.

YENİ ASTRA BAHARDA YOLLARDA

STELLANTIS Grubu’nun bünyesindeki Alman marka Opel’in C hatchback segmentindeki iddialı modeli Astra, yeni yüzüyle Türkiye’de mayıs sonu haziran başı gibi satışa sunulacak. Türkiye’de 2003-2021 yılları arasında 350 bin müşteri tarafından tercih edilen Astra’nın tamamen yenilenen yeni jenerasyonu ülkemizde benzinli ve dizel motorlarla satışa sunulacak. Üç silindirli 1.2 lt benzinli motor 130 beygir güç ve 230 Nm tork üretiyor. 8 ileri otomatik araç 100 km’de ortalama 5.6 litre yakıt harcıyor. 0’dan 100 km/s hıza 9.7 saniyede ulaşırken, maksimum 210 km/s’yi görebiliyor. Dizel versiyon 1.5 Astra 130 beygir güç ile 300 Nm tork sunuyor. Ortalama yakıt sarfiyatı 100 km’de 4.5 litre. Otomobil 0-100 km hızlanmasını 10.6 saniyede gerçekleştiriyor.

KARSAN İMZALI MEGANE EYLÜLDE GELİYOR

KARSAN CEO’su Okan Baş, bir yandan faaliyetlerini Karsan olarak sürdürürken bir yandan da global markalar adına üretim gerçekleştirdiklerini belirterek, bu kapsamda Oyak Renault ile Renault Megane Sedan markalı araçların üretimi ile ilgili 2021’de yapılan anlaşmaya değindi. Baş, “Bu, 5 yıllık bir proje. Yıllık 55 bin adet üretimi hedefliyoruz. Bu projenin imzasını attıktan sonra hızla o hattın organizasyonu, hazır hale getirilmesi ve üretime hazırlanması süreci başladı ve bu süreç devam ediyor. Çalışmalarımıza; Eylül ayında seri üretime başlayacak şekilde hızla devam ediyoruz. Şu anda ilk gövde üretimini yaptık. Tesisler de kuruluyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi